Dokumentumok
2009. szeptember 4, Magyar Sport Ház
Gradient 2

Jelen vannak: Bakonyi Tibor, Berkes István, Borkai Zsolt, Gyárfás Tamás, Gyulay Zsolt, Kamuti Jenő, Konrád János, Kovács István, Magyar Zoltán, Schmitt Pál, Schulek Ágoston, Sinka László, Szabó Tamás

Állandó meghívottként: Csurka Gergely, Dömötör Zoltán, Kovács Tamás, Medvegy Iván, Molnár Zoltán, Vad Dezső

Igazoltan távol: Aján Tamás, Berkes István, Dávid Imre, Hegedüs Csaba, Kulcsár Győző, Regőczy Krisztina

A MOB elnökségének határozatai:

20/2009. számú elnökségi határozat

A MOB elnöksége egyhangúlag elfogadta a londoni felkészülési irányelveket, és azokat elfogadásra ajánlja a MOB közgyűlésének.

21/2009/EH határozat

A MOB elnöksége az alábbi felhívást intézi a kormányzathoz és a pártok parlamenti képviselőihez:

„Az összeomlás szélén áll a magyar sport: százmilliós adóssághalmot görgetnek a szövetségek, teljes anyagi ellehetetlenülés vár az egyesületek többségére, sportolóink nagyrészt lelakott, elavult létesítményekben készülnek, a sportegészségügyi háttér szinte teljesen leépült – állapította meg pénteki ülésén a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a szövetségektől kapott információk alapján.
A MOB vezetése ezért felhívással fordul az Országgyűléshez és a kormányzathoz, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél és elfogadásánál garantálja a magyar sport életben maradásához minimálisan szükséges anyagi ráfordítást. Az olimpiai felkészülés támogatása nem tartható a 2009-es szinten, hiszen az reálértékben 800 millió forinttal kevesebb, mint ami 2005-ben jutott a szövetségeknek, és 48 százalékkal kevesebb, mint az előző esztendőben. A MOB elnöksége azt kéri, hogy legalább a pekingi olimpia évében folyósított 1.8 milliárdos kormányzati forrást kapják meg az olimpiai sportágak, ellenkező esetben 2010-re teljesen reménytelen helyzetbe kerülnek a londoni kvalifikációra készülő sportolók.

Bajnokaink, érmeseink már eddig is erőn felül teljesítettek, olyan ellenfelekkel szemben vívták ki sikereiket, akik mögött a magyarországihoz viszonyítva összehasonlíthatatlanul jobb és szilárdabb anyagi, sportszakmai és sportegészségügyi háttér áll. Ők a mi hőseink, az ország nemzetközileg is ismert és elismert arcai: külföldön jó hírét viszik a Magyar Köztársaságnak, győzelmeik határainkon belül ritka örömforrást jelentenek egy olyan időszakban, amikor milliók számára válnak egyre nehezebbé a mindennapok.

Szükség van rájuk, hiszen ők valós teljesítmény alapján állíthatók követendő példaként a fiatalok elé egy olyan országban, ahol az ifjúság 60 százaléka gyakorlatilag semmiféle testmozgást nem végez – melynek következményei feltehetően elviselhetetlen terhet rónak a magyar egészségügyre évtizedek múlva.

Amennyiben a kormányzati támogatás a jelenlegi szinten marad, realitássá válhat az a vízió, hogy a londoni játékokat követően alig vagy egyáltalán nem maradnak példaképként állítható bajnokok.

A magyar sport jelene és jövője a parlamenti pártok és a kormányzat döntésétől függ: ezért a Magyar Olimpiai Bizottság arra kéri a képviselőket és a kabinet tagjait, ne engedjék el végérvényesen a magyar olimpikonok kezét."