1000 nap múlva EYOF Győrben!

1000 nap múlva EYOF Győrben!

2014. 10. 28.
Megosztás

Kerek visszaszámlálás kezdődhetett a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) tekintetében, hiszen nem egészen 1000 nap múlva kezdődnek Győrben az ifjúsági korosztálynak kontinentálisan kiírt ötkarikás, Magyarország első olimpiai eseményei.

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 1991-ben hozta létre az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (European Youth Olympic Festival, EYOF). Az európai szervezet 41., római közgyűlésén dőlt el, hogy Győr rendezheti 2017-ben a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.

A 14-18 éves korosztály multisport-rendezvényét a tervek szerint 2017. július 22. és 29. között, várhatóan 3000 résztvevővel rendezik. A versenyeket atlétika, judo, kerékpározás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, torna és úszás sportágakban bonyolítják le, s, ha az Európai Olimpiai Bizottság novemberi, bakui közgyűlésén elfogadják, a programba a kajak-kenu is bekerülhet, mely újabb eredményeket hozhatna a magyar sportnak. Magyarország a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében 1991 óta minden nyári EYOF-on részt vett, jelentős sikerekkel.

Az előzményekhez tartozik, a MOB elnöksége 2011. június 17-én, a győri önkormányzat pedig 2011. június 24-én egyhangú határozattal hagyta jóvá a pályázati szándékot a 2017-es évi EYOF megrendezési jogáért. A magyar kormány 2011. november 17-én döntött a rendezési jog elnyerése esetén szükséges kormányzati intézkedésekről. 2012. május 7-én a MOB, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a programban érintett kilenc magyar sportági szakszövetség háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a 2017-es EYOF rendezési jogának elnyerése és sikeres lebonyolítása érdekében.

Az infrastrukturális beruházások jól haladnak a Rába-parti megyeszékhelyen, legutóbb arról is hírt adtunk, nemzetközi színvonalú kajak-kenu pálya építésére is sor kerül.

Korábban Borkai Zsolt, a rendező város MOB-elnök polgármestere úgy nyilatkozott, olyan sportkomplexum jön létre 2017-re, amely a nemzetközi igények kielégítése mellett a győriek érdekeit szolgálja, de egyben olimpiai központként is funkcionál, nem versengve a jól működő, de fejlesztésre szoruló tatai edzőtáborral, hanem sok ponton kiegészítve azt. Ehhez szálloda-beruházás is társulna.

Győrben legutóbb augusztus végén járt az Európai Olimpiai Bizottság szemlebizottsága. A küldöttség akkor az épülő, és befejezéséhez közeli multifunkcionális csarnokot és a versenyuszodát is megismerhette. A sportvezetők elismeréssel nyilatkoztak a látottakról.

"Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a 2017-es EYOF-ra megfelelő ütemben építsük azt az, elsősorban sportinfrastruktúrát, amely garantálja, hogy jól szervezett, komoly versenyt rendezhessünk. A tervek között szerepel egy kisebb olimpiai falu kialakítása is, amelynek lakásait aztán bérbe adhatnák vagy értékesítenék. Van mit tennünk még, de úgy látom, jól haladnak a munkálatok" - fogalmazott Borkai Zsolt.

A soron következő nyári EYOF-ot a grúziai Tbilisziben rendezik 2015-ben, majd ezt követően, két évvel később kerül sor a győri fesztiválra.

(A fotón Borkai Zsolt és Jakabos Zsuzsanna, valamint az esemény kabalaállata, Hugoo, a kakas)

Az esemény honlapja: gyor2017.hu

Kapcsolódó cikkek:
Sporttörténelmi siker: Olimpiai verseny először Magyarországon
EOC-közgyűlés: Borkai Zsolt a győri EYOF-ról tartott előadást
EYOF: Együttműködési megállapodás a szövetségekkel
EYOF 2017: A Hugoo nevet kapta a fesztivál kabalaállata
Európai szemlebizottság Győrben - Igen jól állnak a 2017-es EYOF előkészületei

(MOB/VF)