1000 nap múlva téli olimpia Pjongcsangban!

1000 nap múlva téli olimpia Pjongcsangban!

2015. 05. 15.
Megosztás

Ezer nap múlva a pjongcsangi stadionban fellobban a láng és elkezdődik a 23. téli olimpia. Az eseménynek a Koreai Köztársaság 2018. február 9. és 25. között ad otthont.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 123., durbani ülésén 2011. július 6-án dőlt el, hogy a XXIII. Téli Olimpiai Játékoknak 2018-ban Pjongcsang adhat otthont. A sorozatban harmadszor kandidáló dél-koreai város a németországi München és a franciaországi Annecy előtt nyert a szavazáson. Pjongcsang a 2010-es rendezésért Vancouverrel, a 2014-es rendezésért pedig Szocsival szemben maradt alul, harmadszorra azonban megvalósulhat a rendezés.

Ázsiában eddig két alkalommal rendeztek téli ötkarikás eseményt, mindkétszer Japánban. Hetvenkettőben Szapporó, '98-ban Nagano lehetett házigazda.

Dél-Korea korábban nyári játékoknak adott otthont: 1988-ban Szöulban rendeztek olimpiát. A fővárostól keletre, 180 kilométerre fekszik Pjongcsang, Kangvon tartományban, a Thebek-hegységben. A település a tengerszint felett 700 méteren található, így ideális lehet a téli sportok szempontjából.

Pjongcsanggal kapcsolatban korábban többek közt azt fogalmazták meg előnyként, hogy a versenyhelyszínek közül mindegyik elérhető közel félórás autózással.

Idén márciusban járt a NOB koordinációs bizottsága a leendő versenyek helyszínén, majd Gunilla Lindberg, a bizottság vezetője azt nyilatkozta, biztosak abban, hogy minden időben kész lesz. A svéd sportdiplomata akkor elmondta, kevesebb mint egy év múlva már tesztversenyeket rendeznek, így a munkában nem lehet megállni.

Szocsiban alpesi síben, biatlonban, sífutásban, gyorskorcsolyában és rövidpályás gyorskorcsolyában álltak rajthoz sportolóink, összesen 16-an.

Magyarország 1980-ban Lake Placidben nyert legutóbb érmet téli olimpián, akkor a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros ezüstöt szerzett.

Pjongcsangba Miklós Edit alpesi síző mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázók utazhatnak komoly reményekkel, hiszen az idei világbajnokságon Liu Shaolin Sándor és a férfi váltó is második lett.

Ötkarikás tekintetben újra szurkolhatunk jégkorongozóinknak, miután a krakkói divízió I/A-világbajnokságon újra a világ 16 legjobbja közé került a magyar férfiválogatott. Az olimpián a legjobb 12 csapat vesz részt, nehéz ebbe a körbe bekerülni, de az már biztos, hogy a Nemzetközi Jégkorong Szövetség napokban zajló prágai kongresszusán eldőlt, hogy Budapest 2016 februárjában olimpiai selejtezőtornát rendezhet.

Éremszerzésre lehetne esélyes a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt kétszeres világbajnok curling vegyespáros is, a versenyszám azonban még nem szerepel az ötkarikás programban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete idén júniusban, Lausanne-ban fog dönteni annak bekerülését illetően.

(MOB/VF, fotó: MOB/Kovács Anikó)