150 nap a párizsi olimpiáig honlap 3

150 nap múlva rajtol az olimpia Párizsban

2024. 02. 27.
Megosztás

150 nap múlva, a Szajnán tartandó nyitóünnepséggel elkezdődik Párizsban a nyári olimpia, amelyen a Magyar Olimpiai Csapat a tervek szerint 160-190 sportolóval képviselteti magát.

Százötven nappal a párizsi olimpiai játékok megnyitója előtt eljött az idő egy kis összegzésre azzal kapcsolatban, hogy sportágakra lebontva, hogyan áll a magyar csapat.

ASZTALITENISZ. A koreai olimpiai kvalifikációs csapatvilágbajnokságon mindkét válogatottunk a 24 között búcsúzott a küzdelmektől, így nem szerzett kvalifikációt, mivel csak a negyeddöntők válogatottjai szerezték meg az olimpiai indulás jogát. A 16 csapatos párizsi mezőnyt a márciusban megjelenő világranglistáról töltik fel a férfiaknál 3, a nőknél 4 nemzeti válogatottal. A magyar férfiválogatott biztosan, várhatóan a nők is lemaradnak az olimpiáról.
Vegyes párosban eddig 5 duó szerzett olimpiai indulási jogot, további 4 helyért április 11-12. között rendeznek tornát a csehországi Havirovban, majd a május 7-én záruló vegyes páros ITTF-világranglistáról töltik fel a mezőnyt 16 tagúra. A Madarász Dóra, Ecseki Nándor kettős jó eséllyel pályázik az egyik helyre.
Egyéniben az európai kvalifikációs versenynek (május 15-19.) Szarajevó ad otthont, ott öten szerezhetik meg az indulás jogát az olimpiára. A kontinensek kvalifikációs tornái befejeztével a június 18-i ITTF-világranglistáról töltik fel a mezőnyt úgy, hogy maximum 70 játékos vehet részt, nemzetenként legfeljebb négy játékossal (két férfi és két nő) az olimpián.
Az egyes ITTF-ranglisták itt találhatók.

Gyulai Memorial
MTI/Vasvári Tamás

ATLÉTIKA. Az olimpián 48 versenyszámban több, mint 1800 sportoló – férfiak és nők egyenlő arányban – méri össze tudását. A kvalifikáció két lépcsős: az egyik a World Athletics által meghatározott szintidők teljesítése, a másik a világranglistáról való feltöltés az egyes versenyszámokban. Minden versenyszámban maximum 3 sportoló képviselhet egy nemzetet.
Eddig három magyar atléta teljesítette a szintet: Halász Bence (kalapácsvetés), Kozák Luca (100m gátfutás) és Molnár Attila (400m síkfutás). Ha most érne véget a kvalifikáció, további 21 atlétánk és 3 váltónk (női 4x100, 4x400 és 4x400 m vegyes váltó) áll a World Athletics honlapján található Road to Paris ranglistán. Június 30-án zárul a kvalifikációs időszak.
Az alábbi felületen lehet nyomon követni az egyes versenyszámok aktuális kvalifikációs helyzetét.
A váltók ranglistája április 7-én zárul. A ranglistáról minden váltószámban 32 nemzetet hívnak meg a május 4-5. között Nassauban rendezendő kvalifikációs versenyre, ahonnan számonként 16 váltó jut ki az olimpiára.

Losonczi
Róth Tamás

BIRKÓZÁS. Az idei belgrádi világbajnokságon Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) és Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg) szerzett aranyérmet, egyben olimpiai kvótát. Az európai olimpiai kvalifikációs versenyt Bakuban (április 5-7.) rendezik, ahonnan a súlycsoportok döntősei szereznek indulási jogot, míg Isztambulban, a május 9-12-én zajló világkvalifikációs tornán az utolsó kvóták is gazdára találnak – súlycsoportonként 3-3.

EVEZÉS. Szeged ad otthont az európai kontinentális kvalifikációs versenynek (április 25-28.), ahol egypárban van a legnagyobb esélyünk a dobogón végezni és az olimpiai indulási jogot megszerezni. Az utolsó lehetőség a luzerni végső kvalifikációs regatta (május 19-21.), amelyen minden hajóegységben 2-2 kvóta talál gazdára.

IJÁSZAT. Jó eséllyel pályázik egy férfi sportolónk a kvóta megszerzésére. Erre a kontinentális kvalifikációs versenyen (Essen, május 3-5.), illetve a végső kvalifikációs tornán (Antalya, június 15-16) nyílik lehetőség.

Ozbas final baku23
Di Feliciantonio Emanuele

JUDO. Sportolóink hétről hétre utaznak a világ minden tájára, hogy a június 23-án záruló világranglistán olyan helyen végezzenek, amely indulási jogot jelent az olimpiára. Az egyes súlycsoportokban 21-en mérethetik meg magukat, nemzetenként egy sportoló. A magyar cselgáncsozók közül 150 nappal az olimpia kezdete előtt hatan – 3 férfi és 3 nő – állnak kvalifikációt érő helyen: Pupp Réka (-52 kg), Özbas Szofi (-63 kg), Gercsák Szabina (-70 kg), Ungvári Attila (-81 kg), Tóth Krisztián (-90 kg) és Vég Zsombor (-100 kg). A további magyar judósok közül Sipőcz Richárd (+100 kg) áll legközelebb a kvótához.
A kvalifikációs lista aktuális állása az alábbi felületen érhető el.

Noi negyes ej
MOB-Média/Szalmás Péter

KAJAK-KENU. A világbajnokságon hat férfi kajakos és három kenus, illetve négy női kajakos és két kenus helyet szereztek meg sportolóink az olimpiára. Szeged rendezi az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyt (május 8-9.), ott nyílik lehetőségük a magyaroknak megszerezni a maximális létszámhoz hiányzó 2 női kajakos és 1 kenus kvótát.

KÉZILABDA. A férfi és női válogatott egyaránt kiharcolta az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt. A férfiak Tatabányán, a nők Debrecenben küzdenek a 4-4 csapatot felvonultató mezőnyben az első két hely valamelyikének megszerzéséért, ami olimpiai kvótát jelentene.
A két torna magyar vonatkozású mérkőzései:
Férfitorna (Tatabánya): március 14., 21.00: Magyarország–Tunézia; március 16., 19.30: Norvégia–Magyarország; március 17., 21.00: Magyarország–Portugália
Női torna (Debrecen): április 11., 15.30: Magyarország–Kamerun; április 12., 18.00: Svédország–Magyarország; április 14., 19.15: Magyarország–Japán

Vas Kata Blanka 1
Árvai Károly

KERÉKPÁR. A férfi és női országúti mezőnyversenyre szerzett indulási jogot egy-egy sportolónk a nemzetek rangsora alapján, illetve a vb-n elért helyezésével. Mountain bike-ban május 26-án zárul a ranglista, várhatóan egy női sportolónk lesz ott az olimpián.

KOSÁRLABDA, 3x3. A nők számára három olimpiai kvalifikációs tornát rendeznek. A magyar válogatott az első és a harmadik tornára kapott meghívást, ezek valamelyikén szerezheti meg a kvótát.
Az első tornáról (Hong Kong, április 12-14.) a győztes utazhat Párizsba. Magyarország az A-csoportban selejtez Hollandia, Egyiptom és Hong Kong ellen. A harmadik tornát Debrecen rendezi (május 16-19.) 16 nemzet részvételével, és a torna első 3 helyezettje váltja meg a párizsi repülőjegyet. Magyarország ellenfelei a selejtezőben: Hollandia, Olaszország és Izrael.
A férfiak – ugyancsak a debreceni tornán – hazai pályán küzdhetnek meg az olimpiai repülőjegyért. A selejtezős ellenfelek: Hollandia, Ausztria és Puerto Rico.

Kaizinger balazs Massimo Argenziano

Balázs KAIZINGER (HUN) CLOVER 15

Massimo Argenziano

LOVAGLÁS. Lovastusában Kaizinger Balázs a közép-európai zónában elért ranglista-második helyével szerzett indulási jogot az olimpiára.

Párizs 2024 - Egy év múlva kezdõdik a párizsi olimpia
MTI, Lakatos Péter

ÖKÖLVÍVÁS. A 2023-as Európa Játékokon 2 kvótát szereztünk Hámori Luca (66 kg) és Kovács Richárd (63.5 kg) révén. További kvótákat az olaszországi Busto Arsizióban (február 29. – március 12.) illetve a thaiföldi Bangkokban (május 23. – június 1.) lehet begyűjteni az egyes súlycsoportokban.
A két tornán a súlycsoportok kvótaszáma (zárójelben az első és a második versenyen osztható kvótaszám):
Férfiak: 51 kg (4/4), 57 kg (4/3), 71 kg (4/5), 80 kg (4/3), 92 kg (4/4), +92 kg (4/4).
Nők: 50 kg (4/4), 54 kg (4/4), 57kg (2/4), 60kg (3/3), 75kg (4/4).

Öttusa-világkupaverseny Budapesten
MTI, Koszticsák Szilárd

ÖTTUSA. A krakkói Európa Játékokon Gulyás Michelle és Bőhm Csaba szerzett kvótát a nemzetnek. A zhangzhou-i világbajnokságon (június 10-16.) a dobogósok jutnak ki az olimpiára, ezen felül a június 17-én lezárandó olimpiai világranglistáról lehet még kvótához jutni. Az olimpia mezőnye 36 fős, nemzetenként maximum 2-2 sportoló indulhat az olimpián. A magyar öttusázó keretből a két kvótás mellett 5-5 sportoló száll harcba az olimpiai kvótáért, a nőknél Guzi Blanka, Barta Luca, Bauer Blanka, Erdős Rita és Simon Sarolta, míg a férfiaknál Demeter Bence, Bereczki Richárd, Koleszár Mihály, Szép Balázs és Tamás József. Hogy kik szerepelhetnek közülük az olimpián, azt az idei világkupákon mutatott teljesítmény alapán dönti el a nemzeti szövetség. A világkupa-sorozat állomásai: Kairó, Ankara, Budapest, Szófia. A vk-döntőt Ankara rendezi.

Az olimpiai ranglista itt található.

Tokió 2020  Ritmikus gimnasztika - Pigniczki Fanni
MTI, Czeglédi Zsolt

RG. Pigniczki Fanni a 2023. évi világbajnokságon szerzett kvótát a játékokra. Május 22-26. között az Európa-bajnokságot Budapesten rendezik, ahonnan további egyéni versenyzőnk a szabályok értelmében már nem kvalifikálhat, ám együttes kéziszercsapatunk harcba száll a kvótáért.

Pekler
issf-shooting.org

SPORTLÖVÉSZET. Fábián Sára (pisztoly) és Pekler Zalán (puska) már korábban szerzett kvótát a nemzetnek. A héten, február 29-30-án a 10 m-es pisztoly, puska számokban 2-2 kvótát osztanak a győri Európa-bajnokságon.
A 25/50 m-es számokban Eszéken (május 23. – június 9.) és előtte a világkvalifikációs versenyen Rióban (április 11-19.) nyílik még lehetőség a kvótaszerzésre. Június 19-én zárul az olimpiai ranglista, ahonnan minden versenyszámban egy-egy kvóta talál gazdára. A mostani állás szerint a puskásoknál Péni István, a nőknél a pisztolyos Major Veronika vezeti a még kvótát nem szerzett sportlövők ranglistáját.
A koronglövők Dohában (április 19-29.) és a lonatói Európa-bajnokságon (május 16-27.), illetve szintén az olimpiai ranglistáról szerezhetnek kvótát.
Az egyes versenyszámok kvótaállása itt követhető nyomon.

Salim
MOB/Molnár Ádám

TAEKWONDO. Tavaly december 3-án zárult az olimpiai ranglista, amelyen Salim Omar Gergely (-58 kg) olimpiai indulási jogot szerzett. Az utolsó európai kvótákat Szófiában, a kontinentális kvalifikációs tornán osztják ki március 9-10. között. A tavalyi felnőtt világbajnok Márton Luana (-57 kg), és testvére, a junior Európa-bajnok Márton Viviana (-67 kg) és a tavalyi Grand Prix Final győztese, Józsa Levente (-68 kg) döntőbe jutás esetén válthatja meg jegyét a párizsi játékokra.

TENISZ. Június 10-én a Roland Garros után záruló ATP- és WTA-ranglisták alapján alakul ki, hogy kik kapnak meghívást az olimpiára (egy nemzet maximum kvótaszáma 4 egyéni, 2 páros és egy vegyespáros lehet).

Az ATP- és WTA-ranglista.

TOLLASLABDA. A „Race to Paris Ranking List” április 28-án zárul, és 2 nappal később válik nyilvánossá. A versenyben lévő magyar sportolóink jelenleg kicsúsztak a kvótát érő helyekről,

Az olimpiai ranglista itt megtakálható.

Meszaros
Jozsef Freschli

TORNA. A magyar tornászok a tavalyi világbajnokságon csapatban nem harcolták ki az olimpiai részvétel jogát. Mészáros Krisztofer és Czifra Bettina Lili, illetve a nők egy nemzeti kvótát szereztek egyéni összetettben, tovább Bácskay Csenge ugrásban. A lányok a maximális 3 egyéni kvótaszámot megszerezték (a harmadik versenyző később kijelölendő), a fiúk a 4 állomásból álló szer világkupán harcolnak további két kvóta megszerzéséért.

Lehmann cs triathlon
facebook/triathlon.org

TRIATLON. A vegyes váltók ranglistája március 25-én, az egyéni ranglista május 27-én zárul. A férfiak a nevezhető 3 helyre 4-en is kvótát érő helyen állnak, közülük Lehmann Csongor (8. hely) szinte biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető, de Bicsák Bence (24.), Dévay Márk (26.) és Faldum Gábor (31.) is harcban áll a maradék 2 hely megszerzéséért. A nőknél Kuttor-Bragmayer Zsanett (42.) áll indulási jogot érő helyen. A vegyes váltók rangsorában Magyarország a 12. helyet foglalja el.
Az abu-dhabi (március 8.) versennyel zárul a vegyes váltók kvalifikációs sorozata. Ha a másnap megjelenő rangsorban nincsenek a magyarok kvótát érő helyen, akkor a május 17-ei végső szétlövésen a mexikói Huatulcóban kell megszerezni a párizsi indulási jogot. Ott 4 kvótát osztanak.
Az egyéni és vegyes váltóranglisták állása itt érhető el.

Vizes vb  Férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás - Raso
MTI, Derencsényi István

ÚSZÁS. Nyíltvízi úszásban Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, illetve Fábián Bettina szerzett olimpiai kvótát. A medencés versenyszámokban Rasovszky és Betlehem mellett 9 férfi és 5 női úszónk teljesítette eddig az olimpiai nevezéshez szükséges időeredményt. Egy nemzet maximum két úszót nevezhet az egyes versenyszámokban az olimpiára. A szintidőket június 23-ig lehet teljesíteni. A váltószámokban a férfi és női 4x100 m-es gyorsváltó és a női 4x200 m-es gyorsváltó szerzett kvótát az olimpián.
Az egyes versenyszámok ranglistája itt található.

Erdi 2024 vb
Matias Capizzano

VITORLÁZÁS. Két egyszemélyes hajóosztályban Érdi Mária (ILCA6), illetve Vadnai Jonatán (ILCA7) harcolta ki az indulás jogát az olimpiára.

Alg ffi kardcsap 1 980x684
@PHOTOPAVIA

VÍVÁS. Április 3-án zárul az olimpiai ranglista. A csapatok közül a férfi kardozók és a párbajtőrözők az utolsó világkupa-versenyek előtt már olimpiai résztvevőknek tekinthetők. A női kardválogatott is kvótát érő helyen áll. Három további vívónk, Pásztor Flóra (tőr), Kun Anna (párbajtőr) és Dósa Dániel áll harcban azért, hogy egyéni indulóként képviselhessék hazánk színeit. A ranglista zárása után azon szakágakban, amelyekben még nincs magyar kvóta, április 26-28. között a luxemburgi Differdange-ban az egyéni kvalifikációs versenyen lehet azt megszerezni. (A torna győztese jut ki a párizsi olimpiára.)
Az egyes egyéni és csapat fegyvernemek olimpiai kvalifikációs állása itt található.

Vizes vb - Vízilabda - Ezüstérmes a nõi válogatott
MTI, Kovács Tamás

VÍZILABDA. Mindkét válogatott megszerezte az olimpiai részvétel jogát. A férfiak a tavalyi világbajnokságon arany-, a nők az idei világbajnokságon ezüstérmet szereztek.

UTCAI SPORTOK. Breaking, sportmászás, gördeszka sportágakban és BMX freestyle szakágban Sanghajban (május 16-19.) és Budapesten (június 20-23.) rendeznek kvalifikációs versenyt (OQS). A két helyszínen elért eredmények alapján derül ki, hogy kik szereznek olimpiai kvótát. A két eseményen magyar sportolók is indulnak.

Összegezve a Team Hungary 150 nappal a megnyitó előtt 92 visszaigazolt kvótával rendelkezik. Vívásban két együttesünk, a férfi kard- és párbajtőrcsapat, továbbá a triatlonos Lehmann Csongor kvótája a kvalifikációs időszak zárultával válik hivatalossá.