20230209 005 mkksz sajtoreggeli

2023 fontos év a síkvízi kajak-kenu számára

2023. 02. 09.
Megosztás

Évadnyitó sajtóreggelire invitálta a média munkatársait a kajak-kenu szövetség.

20230209 004 mkksz sajtoreggeli
MOB/Szalmás Péter

Boros Gergely szakmai igazgató felvezetésként elmondta, hogy sportolóik az elmúlt évben minden korosztályban halmozták a sikereket. Olimpiai bajnokaink az elmúlt évet pihenéssel töltötték, egyedül Kopasz Bálint vállalta a megmérettetéseket, mégis a feltörekvő fiatalok a felnőtt világ- és Európa-bajnokságon összesen 11 arany-, 5 ezüst- és 8 bronzérmet szereztek.

A 2023-as év igen fontos lesz a párizsi olimpia szempontjából. A felkészüléshez minden anyagi feltétel rendelkezésre áll, köszönhetően az állami vezetésnek, a kormányzat támogatásának.

Hüti jpg
MOB/Szalmás Péter

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány a válogatott sportolókra váró felkészűlésről beszélt. Duisburg, augusztus 23-27. a legfontosabb dátum, hiszen az ekkor rendezendő világbajnokságon talál gazdára az olimpiai kvóták több mint 70 százaléka. A négyesek számára ez lesz az egyetlen kvalifikációs verseny. Vagyis aki ott lemarad, az már nem reménykedhet az olimpiai részvételben. A férfi kajakosok két csoportban Dél-Afrikában és Sevillában melegégövi edzőtáborban készülnek. A nők márciusban követik a férfiakat.

A női kajakosoknál az olimpiai bajnok Kozák Danuta és Medveczky Erika anyai örömök elé néz, így rájuk nem számíthat a szövetségi kapitány, Kárász Anna decemberben bejelentette visszavonulását, Lucz Dóra pedig férjhez ment a kétszeres olimpiai aranyérmes német Tom Liebscherhez. De Csipes Tamara és Bodonyi Dóra már megkezdte a felkészülést a 2023-as évre. A már bizonyított fiatalok számára nyitva van a kapu. Szerencsére már többen bizonyítottak közülük, hogy ott a helyük a bajnokok mellett. A kapitány arra számít, hogy a női kajakosok a megszerezhető hat olimpiai kvótát teljesítik a vb-n. A kenucsapatnak három olyan párosa is van, amelyik esélyes a kvótaszerzésre. Egyesben nehezebb lesz a helyzet, de a kapitány úgy látja, hogy már van olyan fiatal tehetség, aki meglepetést okozhat.

A férfi kajakszakágban is a maximális 6 kvóta megszerzése a cél. A legfontosabb egy ütőképes négyes csatasorba állítása. A fiúk már hosszabb ideje együtt készülnek. Férfi kenuban a páros egységeknek nagyobb az esélye a kvótaszerzésre, hiszen 8 duó kvalifikálhat az olimpiára.

Ha valamelyik szakág nem tudja a vb-n megszerezni az olimpiai kvótát, azok számára javítási lehetőség a 2024-ben a szegedi világkupán lehetséges.

A hazai válogatók mellett fontos állomás lesz a május 11-14. között rendezendő szegedi világkupa. Ezután a verseny után már azt szeretné a kapitány, hogy alakuljon ki a vb-re utazó csapat. Június végén rendezik a III. Európa Játékokat Krakkóban, ennek keretében rendezik a sportág kontinensviadalát. Erre is már a legerősebb gárdával szeretne indulni a kapitány, igaz a kajak-kenu pálya rövid, így az 1000 méteres számokban nem lesznek versenyek.

20230209 014 mkksz sajtoreggeli
MOB/Szalmás Péter

Hajdu Botond, a para kajak-kenu szövetségi kapitány szerint 4 olyan versenyzője is van a válogatottnak, akik remélhetőleg ott lehetnek a paralimpián, Párizsban.

20230209 020 mkksz sajtoreggeli
MOB/Szalmás Péter

Szakács Bálint, a szövetség ügyvezető igazgatója, a szegedi világkupa szervezőbizottságának elnöke bízik a már megszokott magas színvonalú verseny májusi megrendezésében, és biztatja azokat, akik a sikerben önkéntesként részt vennének, akkor ne habozzanak, várják őket szeretettel.

20230209 009 mkksz sajtoreggeli
MOB/Szalmás Péter

(MOB-Média)