Családban marad – Deli Rita 50 éves

2022. 08. 21.
Megosztás

Sokan emlékezünk még a 2000-es olimpia női kézilabdadöntőjére. Finálét játszott a válogatottunk. Érmesek azóta sem voltunk, az elmúlt öt olimpián a pekingi 4. helyünk volt a legjobb. Az akkori nagy generációnak volt tagja Deli Rita, aki augusztus 21-én lett ötven éves.

A sydney-i döntő félidejében még 16:14-re vezettünk a dánok előtt, majd a második játékrész végéhez közeledve, az egyenlítés után egyre húztak el mellettünk az északiak, beállítva végül a 27:31-es eredményt. Természetesen így is megsüvegelendő, ezüstérmes lett a Mocsai-csapat, de aki látta a mérkőzést, nem mindennapi izgalmakat élhetett meg.

De jó felidézni: Balogh Beatrix, Farkas Ágnes, Farkas Andrea, Kántor Anikó, Kulcsár Anita, Kökény Beatrix, Lőwy Dóra, Nagy Anikó, Pádár Ildikó, Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana, Simics Judit, Siti Beáta; ennek a sornak volt a balátlövője Deli Rita, vele teljes a keret.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Sydney

Sydney, 2000. október 1. Az ezüstérmes magyar kézilabda válogatott: Balogh Beatrix, Kulcsár Anita, Lõwy Dóra, Pálinger Katalin, Siti Beáta, Kántor Anikó, Pigniczky Krisztina, Radulovics Bojana, Deli Rita, Nagy Anikó, Pádár Ildikó, Zsemberiné Simics Judit, Farkas Andrea, Farkas Ágnes, Kökény Beatrix (b-j) az eredményhirdetésen a XXVII. nyári olimpián. MTI Fotó: Földi Imre

Sokan közülük azóta is a sportágban maradtak, edzőként vagy sportvezetőként dolgoznak a magyar kézilabdázás sikeréért.

„Az élet egy küzdelem; közben mégis próbáljuk úgy megélni a mindennapokat, hogy találjunk bennük valami pozitívat. Ne keressünk problémákat. Legyenek céljaink, tegyünk meg értük sok mindent, legyen benne szeretet, öröm..." – mondta egy 2019-es podcastban a székesfehérvári Vörösmarty Rádió Sikerre hangolva című műsorában.

De ugorjunk vissza a hetvenes évek elejére. Deli Rita 1972. augusztus 21-én született Tatabányán. A labdás csapatsportok nem álltak messze a családtól, hiszen édesapja, Deli András a Tatabánya és a Videoton játékosa volt az ötvenes-hatvanas években. Rita is a bányászvárosban kezdte a sportpályafutását, majd jött a fővárosi Spartacus, a TF-es évek, a Dunaferr, a Vasas, a Ferencváros, majd osztrák kitérőként a Hypobank, végül visszatér Fehérvárra a kétezres évek elején. Az Alcoa játékosaként krónikus saroksérülés, Achilles-in gyulladás miatt vonult vissza 2004 tavaszán. Kiemelkedő sikerei közt az olimpiai ezüstérmet megelőzően, 1998-ban a hollandiai Európa-bajnokságon csapatával bronzérmes, 1999-ben és 2000-ben az NB I gólkirálya zöld-fehérben. A Dunaújvárossal megnyeri a Kupagyőztesek Európa-kupáját, a Fradival bajnokságot ünnepel és győzelmet jegyez az osztrák élvonalban is. 118 alkalommal húzhatta magára a magyar nemzeti válogatott mezét.

Rita még aktív játékos korában, a kilencvenes évek első felében elvégezte a Testnevelési Egyetemet, ahol ’94-ben testnevelő tanárként végzett, majd a szakedzői diplomája mellé 2021-ben az EHF A-licences mesteredzői képzését is abszolválta.

Cornexia-Alcoa - Wiener Neustadt EHF Kupa nõi kézilabda mérk?

Székesfehérvár, 2003. január 11. Nõi kézilabda EHF Kupa, a 16 közé jutásért, visszavágó mérkõzést játszott a Cornexi-Alcoa (piros) a Wiener Neustadt (osztrák) (sárga) csapattal a székesfehérvári sportcsarnokban. A képen: Deli Rita dob Dagmar Müller mellett kapura. MTI Fotó: Földi Imre

Az Alba Fehérvár KC-nál először utánpótlásedzőként az ifjúsági és a juniorcsapatot irányítja, szakmai igazgató, majd 2016 márciusától négy éven keresztül az NB I-es női nagycsapat mestere. Ezidőben többször nemzetközi szereplés, az EHF-kupa csoportköre várta az együttesét. 2020 szeptemberében – a Boglári Akadémiától kapott vereség után – mondott le az Alba vezetőedzői posztjáról. Férje, Balássi Imre a fehérvári klub első embereként tagja a hazai szövetség elnökségének is, így bizton van mit megbeszélniük a szeretett sportáguk előmenetele érdekében. Leányaik, Lily és Szofi pedig az édesanya nyomdokain járva lép pályára; az idősebbik, Lily a Köfém Sportcsarnokban töltött gyermekévek után a franciaországi Metzben is kipróbálhatja magát. A kézilabda családban marad...

Átadták a Budapesti Kézilabda Arénát

Budapest, 2021. december 16. Deli Rita, Görbicz Anita, Pádár Ildikó és Tóth Beatrix (b-j) az All-Star gálamérkõzésen, az újonnan átadott Budapesti Kézilabda Arénában 2021. december 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Rita ma a Sport1 TV kézilabda-szakértőjeként is népszerűsíti sportágát, olykor előadást is tart, például a Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontjában sportközgazdász-mesterszakos hallgatóknak. De még alkalmi fellépéseket is elvállal: az All Star-csapat tagjaként Görbicz Anitával és néhány társával pályára lépett a budapesti kézilabdaaréna 2021 decemberi átadóünnepségén, a gálamérkőzésen is.

Isten éltessen, Rita!