Ökölvívás - Boxgála - Erdei-Lakatus

Madár 50

2024. 05. 31.
Megosztás

Ötven esztendős lett a kétszeres olimpikon, olimpiai bronzérmes, amatőr és később profi világbajnok ökölvívó, korábbi ökölvívó-szövetségi elnök, a Madárfészek Ökölvívó Akadémia szakmai vezetője, Erdei Zsolt, becenevén Madár.

Erdei Zsolt 1974. május 31-én született Budapesten. Dunakeszi gyermekévek után költözik Budapestre. Utánpótláséveit 1985-től a KSI-ben töltötte – néhány birkózóedzés után váltott a szőnyegről ökölvívóringre – Szakos József és Fehér Mihály irányítása mellett. A nyolcvanas évek második felében serdülő és ifjúsági magyar bajnok. 1992-ben junior Európa-bajnok, és meghívják a felnőtt válogatottba is.

Sport - Ökölvívás - IX. Amatõr Ökölvívó Világbajnoksá

Budapest, 1997. október 25. Erdei Zsolt a dobogó legfelső fokán a IX. Amatőr Ökölvívó Világbajnokságon, a Budapest Sportcsarnokban.

MTI/Illyés Tibor

A barcelonai olimpia évében érettségizik a későbbi MOB-Érdemérmes Őrnagy utcai Csanádi Árpád Központi Sportiskola és Gimnáziumban. Rá egy évre az intézményben sportoktatói képesítést szerez.

Ebben az évben – 1993 – klubot vált – Tájfun, majd UTE –, a felnőtt ob-n aranyéremmel mutatkozik be, magyar bajnoki sikerét összesen hatszor jegyzi. Edzője időközben Klein Csaba.

Box 002
MOB-Média/Szalmás Péter

Középsúlyban áll szorítóba. 1996-ban Európa-bajnoki ezüstérmes, '97-ben Budapesten világbajnok, '98-ban és 2000-ben Európa-bajnok, a Vasas SC színeiben a sydney-i olimpián bronzérmes. Kétszeres olimpikon: már Atlantában is tagja volt a Magyar Olimpiai Csapatnak akkor 9. lett.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Sydney

Sydney, 2000. szeptember 30. Az ökölvívás versenyszám 75 kg-os súlycsoportjának érmesei a dobogón a XXVII. nyári olimpián, Sydneyben. Balról jobbra: a második helyezett orosz Gajdarbek Gajdarbekov, az elsõ helyezett kubai Jorge Gutiérrez és a harmadik helyen holtversenyben az azerbajdzsáni Vugar Alekperov és a magyar Erdei Zsolt.

MTI/Illyés Tibor

A hazai szövetség a honlapján így kommentálja az olimpiai szereplést: „a 2000-es sydney-i olimpiára három magyar öklöző kvalifikálta magát, Balzsay Károly és Lakatos Pál az első fordulóban kiesett már, Erdei Zsolt azonban egészen a bronzéremig jutott. Számára azonban ez egyértelműen csalódás volt, az olimpiai aranyért érkezett az ausztrál városba, de nem tudott úgy öklözni, mint néhány hónappal korábban a finn fővárosban, amikor Európa-bajnoki címet szerzett. Erdeinek nem állt módjában javítani, mert profinak állt, így az új olimpiai ciklusra alapjaiban cserélődött ki a magyar válogatott.”

Box9
MOB-Média/Szalmás Péter

Profiként 2000 novemberétől a hamburgi Universum Box Promotion öklözője, mestere Fritz Sdunek. Madár – akinek híres bevonulózenéje a Republic zenekar Szállj el kismadár című nótája volt – WBO-világbajnok (félnehézsúly, 2004–2009), WBC-világbajnok (cirkálósúly, 2009), WBO Európa-bajnok (félnehézsúly, 2014). Profi győzelmeinek száma 34, mellette egy vereséget számlál. Az európai, németországi évek után az amerikai profi világba is szeretett volna szerencsét próbálni, de a sikerek elmaradtak. 2014-ben visszavonult.

Profi ökölvívó-gála - Erdei Zsolt Európa-bajnok

Kecskemét, 2014. március 8. Erdei Zsolt korábbi félnehéz- és cirkálósúlyú profi ökölvívó-világbajnok (j) és a grúz Salva Dzsomardasvili összecsapása a kecskeméti profi ökölvívógálán a Messzi István Sportcsarnokban 2014. március 8-án. Erdei Zsolt egyhangú pontozással legyőzte grúz ellenfelét, s ezzel megszerezte a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú Európa-bajnoki címét.

MTI/Ujvári Sándor

Edzői pályáján 2013-ban névadója az Erdei Zsolt Sportegyesületnek. Újpesten, a Kellner Ferenc Sportcsarnokban 2014 januárjában a szakmai vezetésével nyílt meg a Madárfészek Ökölvívó Akadémia, egyikeként annak a négy nagy központnak, mely a kiemelt sportágfejlesztési támogatás részeként jött létre a sportágban; az intézményen 19 fiatal kezdte meg akkor a munkát.

Világbajnoki címmérkõzésére készül Bedák Zsolt ökölv?

Budapest, 2016. február 15. Bedák Zsolt profi ökölvívó (j) a Fülöp-szigeteki Nonito Donaire elleni világbajnoki címmérkőzésére készül Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívóval a fővárosi Madárfészek Ökölvívó Akadémia edzőtermében 2016. február 15-én. Az április 23-án, Manilában sorra kerülő 12 menetes összecsapás tétje a Boksz Világszervezet (WBO) kispehelysúlyú világbajnoki öve lesz.

MTI/Illyés Tibor

Edzői pályája legeredményesebb tanítványai 2016-ban Bedák Zsolt és a riói olimpikon Bacskai Balázs – utóbbit a játékokra is elkísérte. A riói olimpia után ifj. Balzsay Károly szövetségi kapitány segítője.

037

Bacskai Balázzsal a riói olimpián.

MOB-Média/Szalmás Péter

Sportvezetőként 2017 tavaszán a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökének választják, majd '19 után szakmai társelnök, a posztról 2020 nyarán lemond. 2017 és 2021 között egy cikluson keresztül a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének is tagja.

Evander Holyfield tartott edzést a BVSC fiatal ökölvívóinak

Budapest, 2024. május 21. Evander Holyfield korábbi cirkáló- és nehézsúlyú vitathatatlan világbajnok amerikai ökölvívó (b), Kovács Kokó István olimpiai bajnok (k) és Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó (j) a BVSC-Zugló ökölvívó-szakosztályának edzésén az óbudai BSK Crossfight edzőteremben 2024. május 21-én.

MTI/Hegedüs Róbert

Ma Fót az otthona. Egyik hobbija a horgászat, horgász nagykövet. Számos jótékonysági esemény résztvevője – olykor a „madármentésben” is aktív...

Horgásznagykövetek találkozója és versenye a Matyi-éri ví

Szeged, 2018. június 7. Erdei Zsolt világbajnok félnehézsúlyú profi ökölvívó, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) horgásznagyköveteinek VI. találkozóján és horgászversenyén a Matyi-éri víztározónál, Szeged közelében 2018. június 7-én.

MTI/Koszticsák Szilárd
Állatvédelem - Szabadon engednek egy parlagi sast

Jászárokszállás, 2005. november 23. Erdei Zsolt profi ökölvívó-világbajnok a Fővárosi Állat- és Növénykertben meggyógyított parlagi sast enged szabadon Jászárokszálláson.

MTI/Illyés Tibor

Isten éltesse Erdei Zsoltot!

Ökölvívás - Erdei Zsolt - George Blades WBO-címmérkõzés

Budapest, 2007. június 16. Nyolcadik alkalommal is megvédte címét Erdei Zsolt, a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka, miután technikai KO-val, a 11. menetben legyõzte az amerikai George Blades-et a budapesti Syma Sport- és Rendezvényközpontban.

MTI/Földi Imre