500 nap múlva Rio!

500 nap múlva Rio!

2015. 03. 24.
Megosztás

Pontosan 500 nap múlva kezdődik Rio de Janeiróban a 2016. augusztus 5. és 21. között megrendezendő XXXI. Nyári Olimpiai Játékok.

A brazil metropoliszban 28 sportág 306 versenyszámában hirdetnek győztest. Azt, hogy pontosan hány magyar sportolóért izgulhatunk, egyelőre csak becsülni lehet, de Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint megsüvegelendő eredmény lenne, ha sikerülne tartani a londoni, 157 fős létszámot.

„Számottevően szigorodtak a kvalifikációs szabályok, és az elvárásokat is ehhez kell igazítani. Arra is fel kell készülni, hogy az időjárási körülmények nem segítik majd az európai sportolókat, így a magyarokat sem; a heves esőzések és a korai sötétedés nem szabad, hogy bárkit is váratlanul érjen” – hangsúlyozta a sportvezető.

Szabó Bence elmondta, a Magyar Olimpiai Bizottság megkezdte a riói előkészületeket, folyamatosan zajlanak az egyeztetések a sportági szakszövetségekkel, és a szakmai feltételek adottak a magyar csapat sikeres szerepléséhez.

„Emellett szervezzük a csapat kiutazását, az ott-tartózkodással kapcsolatos összes teendőt, az adidas rövidesen bemutatja terveit a formaruhához – számos apró mozaik, amelyek időben a helyükre fognak kerülni. ”

A MOB főtitkára külön kiemelte, a szervezet minden eszközzel fellép a dopping ellen, és az összes rendelkezésére álló eszközzel a tiszta versenyzést kívánja elősegíteni.

Dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató szintén úgy vélekedik, a kívánt ütemben haladnak az előkészületek, és meggyőződése, hogy Rio kiváló házigazdája lesz a játékoknak.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei a közelmúltban újabb helyszínbejárást tartottak, és elégedettek voltak a látottakkal. Minket, magyarokat természetesen az foglalkoztat elsősorban, hogy hogyan szerepelnek a versenyzőink, és ezzel kapcsolatosan le kell szögezni: a fentebb már említett okok miatt az európai csapatok rendre gyengébben teljesítenek a földrészt elhagyva. A magam részéről nyugodt szívvel állíthatom, mind a MOB, mind a szakma mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a hátrányt minél hatékonyabban sikerüljön ledolgozni.”

Eddig két honfitársunk szerzett kvótát: Tobai-Sike Renátának a szeptemberi sportlövő-világbajnokságon nyert bronzérme ért kvalifikációs helyet Magyarországnak, míg Berecz Zsombor – szintén szeptemberben – magának harcolta ki az indulás jogát a vitorlázók vb-jén.

Ezt a „versenyt” értelemszerűen Brazília vezeti a maga 313 biztos indulójával, a házigazdát az Egyesült Államok és Franciaország követi a virtuális rangsorban. Eddig 63 nemzet mondhatja el magáról, hogy legalább egy sportolót delegálhat.

---------------------------------------------------------------------

Az eddigi kvótaszám alapján: 1. Brazília 313 sportolóval, 2. Egyesült Államok 43, 3. Franciaország 41, 4. Nagy-Britannia 25, 5. Ausztrália 24, 6. Németország, Hollandia 22-22, 8. Koreai Köztársaság 21, 9. Norvégia 20, 10. Kolumbia 18.

---------------------------------------------------------------------

A magyar sportolók száma a közeljövőben tovább duzzadhat, sőt tulajdonképpen Tóth Krisztián is riói indulónak tekinthető: Héraklész-díjas tehetségünk a második a világranglistán, mindössze egy grúz judós előzi meg. Valami egészen rendkívüli dolognak kell történnie ahhoz, hogy lemaradjon a játékokról.

Úszásban március elsején kezdődött meg a kvalifikációs időszak, és a legkiválóbb versenyzőink már most arra készülnek, hogy nagyot dobbantsanak nyáron a kazanyi vizes világbajnokságon.

Vívásban április elejétől lehet pontokat gyűjteni a kvótához, a világkupákat, a Grand Prix-kat, a vb-ket és az Eb-ket veszik számításba, atlétikában pedig – a versenyszámok többségében – májustól lehet teljesíteni a szinteket.

Arról, hogy öttusában milyen kilátásaink vannak, Fábián Lászlót, a MOB sportigazgatóját kérdeztük: „Alapvető elvárás, hogy Magyarország elindítsa a maximális számú, két-két versenyzőt. Az öttusa hagyományos magyar sikersportág, és nem ok nélkül remélhetjük, hogy ezúttal sem maradunk érem nélkül, mi több, akár többet is nyerhetünk” – fogalmazott Szöul olimpiai bajnoka.

Kajak-kenuban a kvóták többségét a nyári milánói világbajnokságon osztják ki, míg tornában a glasgow-i vb-n jön el az igazság pillanata október végén. Ahhoz, hogy a vállműtétje után lábadozó Berki Krisztián kvalifikáljon Rióra, London bajnokának dobogón kell végeznie a szerenkénti döntőben.

Triatlonban jól áll a mieink szénája: Vanek Margit 23., Kovács Zsófia 45. az olimpiai kvalifikációs ranglistán, amivel jelen állás szerint kvótát szereznének. A férfiaknál pedig Faldun Gábornak kell megőriznie a 25. pozícióját.

Ökölvívásban a világbajnokság lesz sorsdöntő – a férfiaknál októberben Dohában, a nőknél 2016 februárjában Almatiban rendezik a világversenyt.

Kézilabdában a férficsapat esélyei halványabbak – első lépésként az Eb-re kellene kijutni, majd onnan az élbolyban végezve megcsípni az olimpiai kvalifikációs tornát. A gyengébbik nemnél az év végi dániai világbajnokságon kapunk választ a kérdések zömére.

Női vízilabdázóinknak az olimpiai kvalifikációs torna tűnik az egyetlen járható útnak, a férfiak ugyanakkor a világligából, a vb-ről és szintén az olimpiai kvalifikációs tornáról is kivívhatják az indulást.

Súlyemelésben önmagában az idei világbajnokság nyomán nem osztottak kvótákat, annak pontjait ugyanis összevonják a 2015-ös houstoni vb eredményeivel, és azok összegzése után alakul majd ki a végső rangsor. Az almati viadal alapján három férfi versenyzőnk indulna Rióban.

A sportlövőknél az utolsó kvalifikációs esélyt a győri légfegyveres Eb jelenti majd jövőre.

AKIKÉRT RIÓBAN SZORÍTHATUNK

  • „Egy olimpia kiemelt esemény egy sportoló pályafutásában, de most még nem vonhatja el a figyelmemet a többi feladatról. Nemrégiben az Európa-bajnokságon szerepeltem Hollandiában, nyáron az Európa Játékokon méretem meg magam, és ezeken kívül is bőven akad olyan viadal, amelyen minél jobban szeretnék szerepelni.” – Tobai-Sike Renáta sportlövő
  • „Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az olimpiai kvalifikáció miatt már nem kell görcsölnöm, nyugodtan tesztelhetek. Erre az évre azt tűztem ki célul, hogy tovább gyorsuljak, minél összeszedettebben versenyezzek, és az első jelek biztatóak.” – Berecz Zsombor vitorlázó
  • „A következő nagy kihívás a vizes világbajnokság lesz Kazanyban, előbb ott szeretnék minél eredményesebben szerepelni. Ahol csak elindulok, győzni akarok, nem lesz kivétel ez alól a riói olimpia sem.” – Gyurta Dániel úszó
  • „Fantasztikus érzés volt a dobogó legtetején hallgatni a magyar himnuszt 2012-ben, minden vágyam, hogy ismételjek Rióban. Hogy jóllakottá tett-e a londoni győzelem? Szó sincs ilyesmiről! Éhes vagyok a sikerre, mindig mindenhol nyerni akarok!” – Szilágyi Áron vívó

  • „Háromszoros olimpiai bajnokként ugyanolyan motivált vagyok, mint az első, athéni győzelmem előtt. Még nagyon messze van a jövő nyári játékok, rengeteg fontos verseny áll előttem, és ne felejtsük: először a hazai válogatókat kell sikerrel megvívni, minden más csak utána következik.” – Kovács Katalin kajakozó
  • „Minimálisak az esélyeink a kijutásra, de amíg matematikailag lehetséges, nem adjuk fel. Volt szerencsém személyesen megtapasztalni egy olimpia légkörét, sem Eb-hez, sem vb-hez nem hasonlítható. Ha az időm engedi, szívesen kilátogatok más versenyekre. A kosárlabda és a vízilabda a kedvencem, de ahol magyar érdekeltség van, ott örömmel szurkolok a lelátón. Nekem is mindig jólesik a társaim támogatása.” – Nagy László kézilabdázó
  • „Anno már nagyjából egy évvel az olimpia előtt tudni lehetett, hogy ott leszek-e vagy sem, most viszont csak két-három hónappal előtte fog kiderülni. Az edzőmmel azt számolgattuk, hogy a világranglista első 30-40 helyezettje között kell lennem Rióhoz. Ha a mostani 17. helyemet nézzük, nincs félnivalóm, de egy komolyabb visszaesés már nem férne bele.” – Póta Georgina asztaliteniszező
  • „Amelyik versenyen csak elindulunk, a győzelem a cél, legyen szó világbajnokságról, Európa-bajnokságról, Európa Játékokról vagy olimpiáról – utóbbi persze kiemelkedik. Már most nagyon várom Riót, bízom benne, hogy ott is sikerül maradandót alkotni.” – Mike Róbert kenus

(MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB)