Gyorbela

60 esztendős az olimpiai akadémia főtitkára, Győr Béla

2023. 08. 30.
Megosztás

Augusztus 30-án tölti be 60. évét Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia MOB Fair Play-díjas főtitkára, az olimpiai mozgalom aktív hagyományőrzője, a Honvéd és a hazai sportújságíró-szövetség elnökségének tagja, lelkes olimpiai és sport-témájú relikviák gyűjtője, a katonaolimpikonok-téma szakértője.

Győr Béla 1963. augusztus 30-án született Ózdon. Már középiskolásként vonzódott a honvédelem, a sport iránt. Sikeres volt háromtusában, futóversenyeken. Felsőfokú képesítést katonai és tanári pályára szerzett. Ma tartalékos nyugállományú alezredes. Szervezői képessége hamar megmutatkozott, katonai nevelő-pedagógusi időszakában vezette a helyi, intézményi sportköröket.

020
MOB-Média/Szalmás Péter

Évtizedek kötik az olimpiai mozgalomhoz. Több mint két évtizede tagja a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának, 2018-tól annak főtitkára. Sportvezetőként tagja többek közt a Budapesti Honvéd Sportegyesület – a szabadidősport, korábban az atlétikai szakosztály vezetője – és a Magyar Sportújságírók Szövetsége – ott az etikai bizottságot vezeti – elnökségének.

017
MOB-Média/Szalmás Péter

Legyen az megemlékezés, sír rendbetétele, akár olimpikon külföldi nyughelyének felkeresése – ma is aktív hagyományőrző tevékenységet folytat a Magyar Olimpiai Bizottság Hagyományőrző Bizottságának tagjaként, korábban az albizottság vezetőjeként.

Szakértője a katonaolimpikonoknak, a témában több alkalommal kiadványt írt és szerkesztett. Főszerkesztőként irányítja a MOA-évkönyvek és a MOB kiadványa, a Magyarok az Olimpiai Játékokon 1896–2022 szerkesztőbizottságának munkáját. Feldolgozta társszerzőként többek közt a dorogi világbajnokok és a lovas olimpikonok történetét is, összeállította az elhunyt olimpikonok sírhelyeinek jegyzékét.

Borsa1
MOB-Média/Vasvári Ferenc

A MOA főtitkáraként szervezi országszerte az olimpiai iskolák és baráti körök közösségét, az olimpiai vándorgyűléseket és a nemzetközi sport- és olimpiai témájú gyűjtőtalálkozókat. Ha az élet úgy kívánja, Kárpátaljára visz segélyszállítmányt, vagy éppen Salzburgban kutat fel sírhelyet; aktívan ápolja a határon túli kapcsolatokat például Borsán, Szinérváralján, vagy Ipolyságban.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

Győr Béla tagja a magyar és a nemzetközi sportújságíró-szövetségnek (AIPS), az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának (ISOH). Járt több olimpián, EYOF-on, multisporteseményen, világ- és Európa-bajnokságon, lelkes futballdrukker.

Munkáját az olimpiai mozgalomban MOB-díjjal, Fair Play-díjjal, MOA Tiszteleti Éremmel ismerték el. Megkapta a Zsivótzky Gyula- és Vasvári Pál-díjat; katonai pályafutását kilenc alkalommal is díjazták.

Benkotibor gyorbela bhse
Papp György

Hobbija a sportzászló és -jelvénygyűjtés, de megirigyelhető sportkönyv-gyűjteménye is.

Isten éltesse, Főtitkár Úr!