016

60 esztendős Kósa Lajos, a MOB tagja

2024. 03. 14.
Megosztás

Március 14-én lett hatvan esztendős Kósa Lajos politikus, sportvezető, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség első embere, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Kósa Lajos 1954. március 14-én született Debrecenben. Diákéveit a cívisvárosban tölti, majd Budapesten a közgazdaság-tudományi egyetem hallgatója. Fiatalon bekapcsolódik a politikába, később országgyűlési képviselő, tárca nélküli miniszter, 1998 és 2014 között Debrecen polgármestere – 2001-ben az év polgármestere-címmel tüntetik ki. Városvezetői időszaka alatt Debrecen számos sportberuházást, nemzetközi viadalt, aktív sportéletet jegyez.

Hazaérkezett a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott

Budapest, 2022. február 18. Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke beszédet mond a magyar gyorskorcsolya-válogatott tagjainak fogadásán a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, miután hazaérkeztek a pekingi téli olimpiáról 2022. február 18-án.

MTI/Illyés Tibor

Sportvezetőként 2011 áprilisától a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, a pozícióban dr. Bathó Ferencet váltja. Tisztségében 2014-ben újraválasztották, ahogy a sajtó akkor beszámolt róla: „a 2018-as phjongcshangi téli olimpiáig tartó ciklusra a régi-új elnök egyhangú döntéssel kapott bizalmat”.

Phjongcshang 2018

Kangnung, 2018. február 20. Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter (j2), Orendi Mihály, a szövetség ügyvezető igazgatója (j), Bathó Ferenc, a szövetség alelnöke (b) és Fiák István, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tagja (b2) a rövidpályás gyorskorcsolyaversenyen a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 20-án.

MTI/Czeglédi Zsolt

A politikus-sportvezető 2018-ban újra bizalmat kapott. „A legsikeresebb szezonon vagyunk túl. Az olimpiai aranyérem azt mutatja, a szövetség felnőtt a feladathoz¨ – mondta az akkori közgyűlésen Kósa Lajos, utalva arra, hogy Phjongcshangban Magyarország megszerezte az első téli olimpiai aranyérmét a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó révén.

00755

Az olimpiai bajnok férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó ünneplése Phjongcshangban a dobogón 2018. február 21-én.

MOB-Média/Szalmás Péter

Újabb négy év elteltével, 2022 májusában Kósa Lajos újrázott, ismét meghosszabbították elnöki tisztségében – immár negyedik elnöki ciklusát kezdhette. Akkor így nyilatkozott: „Minden idők legeredményesebb szereplésén vagyunk túl. Csak jót tudok mondani a 2021/22-es szezonról, soha rosszabbat” – jelentette ki a közgyűlésen, majd felidézte, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázók húsz olimpiai pontot gyűjtöttek Pekingben, ahol Liu Shaoang megszerezte Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét is. Az elnök kiemelte még a fiatalabbik Liu fivér tarolását a montreali vb-n, ahol négy aranyat gyűjtött be összetett címét is megvédve, illetve a szinkronkorcsolya-világbajnokságon elért nyolcadik helyet, ami szintén a magyar csapat legjobbja.

20220129 025 mob kozgyules

A MOB közgyűlésén Kósa Lajos, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja Gyulay Zsolttal, miután az olimpiai bajnok kajakozót a szervezet elnökévé választották 2022. január 29-én.

MOB-Média/Szalmás Péter

Amióta a sportág hazai első embere, a különböző szakágakban világ- és Európa-bajnokságok, világkupák házigazdája Magyarország.

A sportvezető 2005 májusától tagja a MOB közgyűlésének, jelenleg is a hazai korcsolyázó-szövetség delegáltja.

Isten éltesse Kósa Lajost!