BENU nõi vízilabda MK - Története során elõször a Ferencv

70 éves a montreali legenda, Gerendás György

2024. 02. 23.
Megosztás

Hetven éves lett Gerendás György olimpiai bajnok vízilabdázó. A 230-szoros válogatott pólós, a játékos-pályafutását követően trénerként is kiváló szakember sportvezetőként szövetségi és klubszinten is fontos feladatokat látott el. Két olimpián játékosként szerepelt, kétszer a szövetségi kapitányt segítette a medence szélén.

Gerendás György 1954. február 23-án született Budapesten. Édesapja, Gerendás László a Ferencvárosnál úszóedző, adott volt, hogy a kis Gyuri az uszodában nőjön fel. Ötévesen – ’59-et írunk – már a zöld-fehérek edzéseit látogatja. Az úszás is jól megy – a magyar bajnoki címig is eljut, igaz később, ’75-ben, a négyszer százas gyorsváltóban –, de labdával még jobb. 19 évesen adja első komolyabb névjegyét, a Fradi felnőtt csapatával a magyar bajnokságban a bronzéremig menetel – ’73-at írunk. Egy fényes pólókarrier kezdődik.

Sport - Az USA-Magyarország vizilabda mérkõzés

Budapest, 1984. június 11. Gerendás György (4) kapura lő Schroeder mellett a TUNGSRAM Kupáért folyó USA-Magyarország vízilabda mérkőzésen, a Komjádi uszodában. A mérkőzés végeredménye 8:7.

MTI/Wéber Lajos

Két év múlva bekerül a válogatottba, tagja a montreali olimpiai keretnek – ’76-ban meg sem állnak az aranyig; a 22 éremből, 4 aranyból egyik az övék (Csapó Gábor, Cservenyák Tibor, Faragó Tamás, Horkai György, Kenéz György, Konrád Ferenc, Molnár Endre, Sárosi László, Sudár Attila, ifj. Szivós István és Gerendás György). György már akkor beírta magát az olimpiai mozgalom és a nemzetközi vízilabdahistória nagykönyvébe.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal

Budapest, 1976. június 8. A montreali olimpiára készülő magyar vízilabda-válogatott tagjai csoportképhez állnak össze. Álló sor: Gyarmati Dezső szövetségi kapitány (b1), Faragó Tamás (b2), Sudár Attila (b3) Molnár Endre (b4), ifj. Szívós István (b5), Csapó Gábor (b7), Kárpáti György segédedző (j1). Guggol: Horkai György (b2), Kenéz György (b3), Cservenyák Tibor (b4), Sárosi László (b5), Konrád Ferenc (b6), Gerendás György (b7).

MTI/Petrovits László

Hetvenhétben megnyerik az Európa-bajnokságot, jön a sorkatonaság, ’78-ban átigazol a Honvédba. Hetvennyolcban a világbajnokságon ezüstérmesek, ’79-ben a világkupa trónjára ülnek. Moszkvába címvédőként utaznak, az olimpián a bronzig jutnak. Na persze, így is szép. Gyűjt még vb- és Eb-ezüstöt, számos magyar bajnoki érmet, Magyar Kupa-, KEK- és Szuperkupa-győzelmet. Az év vízilabdázója 1981-ben. ’83-ban a BVSC-be igazol, a vasutasokkal kétszer megnyeri a bajnokságot. A nemzeti együttesnek helye lett volna Los-Angelesben.

Sport - Vízilabda - Gerendás György

Budapest, 1977. augusztus 5. Gerendás György, a magyar vízilabda-válogatott játékosa.

MTI/Kovács Gyula

Következő mérföldkő 1987 – jön az „olasz meló”: Vomero, majd egy év múlva a Posillipo Napoli. Légiósként a szöuli olimpián már nem ugrik vízbe a magyar válogatottal; kárpótlásként – ha szabad így – ’88-ban és ’89-ben olasz bajnok. Rá egy évre visszavonul, 1986-ig 230 válogatott mérkőzést jegyez.

Két év még Olaszországhoz köti, a Nápoly kispadján kezdi edzői pályafutását – persze időközben, még ’81-ben megszerzi a TF-en a szakedzői oklevelet.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Atlanta

Atlanta, 1996. július 27. Gerendás György (j) edző Benedek Tibort (b) vígasztalja a Magyarország-Spanyolország vízilabda-mérkőzés után a XXXVI. nyári olimpián. A mérkőzést a spanyol csapat nyerte, így ők jutottak a döntőbe.

MTI/Földi Imre

A barcelonai olimpia évétől a hazai pólósok mestere, előbb a BVSC, majd az Eger és a Ferencváros trénere, ma is utóbbinál a női csapat edzője. A zöld-fehéreknél történelmet írt az általa vezetett női gárda első Magyar Kupa-győzelmével, 2022-ben. Edzői munkáját számos bajnoki dobogó, LEN-kupa-, BL-siker, Szuperkupa-győzelem is kísérte.

Férfi vízilabda ob I - Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP - ZF-Eger

Szolnok, 2012. december 8. Gerendás György, az egriek edzője (labdával) magyaráz csapatának időkérés közben a férfi Vodafone vízilabda ob I 9. fordulójában játszott Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP - ZF-Eger mérkőzésen Szolnokon, a Tiszaligeti uszodában 2012. december 8-án.

MTI/Bugány János

Szakmai pályája a kilencvenes évek második felétől – több alkalommal is – a válogatott mellé (is) ívelt. Több szövetségi kapitánynak volt a közvetlen segítője: az 1996-os atlantai olimpiáin Horkai György, Rióban Benedek Tibor, majd a ’17-es budapesti vizes vébén Märcz Tamás jobbkeze volt a válogatott másodedzőjeként.

Polo2

A riói olimpián résztvevő magyar férfi vízilabda-válogatott. Három olimpiai bajnok a csapat élén: szövetségi kapitány Benedek Tibor, másodedző Gerendás György, kapusedző Gergely István. Együttesünk a pontszerző 5. helyen végzett.

MOB-Média/Szalmás Péter

Zuglóban sportvezetőként is debütált a szakosztály igazgatójaként. Atlanta után tagja lett a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségének, majd megválasztották társelnöknek (1998-2001), a Ferencvárosban 2014-től szakmai igazgató volt.

BENU nõi vízilabda Magyar Kupa - Döntõ - FTC-Telekom-UVSE

Budapest, 2023. november 11. Gerendás György, a Ferencváros vezetőedzője (k) a BENU női vízilabda Magyar Kupa döntőjében játszott FTC-Telekom - UVSE mérkőzésen a Laky Károly Uszodában 2023. november 11-én.

MTI/Koszticsák Szilárd

Idén, február elején robbant a hír visszavonulását illetően – döntését már korábban meghozta –: az idény végén „leteszi az edzői lantot”, befejezi edzői pályafutását. Úgy döntött, hetvenévesen megpihen. Tett eleget a magyar vízilabdáért – köszönjük neki!

Március 15. - A HM és a Magyar Honvédség ünnepsége Budapes

Budapest, 2023. március 14. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter átadja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést Gerendás György László olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázónak, úszónak, edzőnek, sportvezetőnek a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett közös ünnepségén a Bálna Budapest Rendezvényközpontban 2023. március 14-én. Balra Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvéd Vezérkar akkori főnöke.

MTI/Kovács Tamás

Isten éltesse Gerendás Györgyöt!