Sport - Edzõtábor

70 éves Foltán László

2023. 05. 25.
Megosztás

Május 25-én ünnepli 70. születésnapját az olimpiai és világbajnok kenus, edző, testnevelő, Foltán László (a képen balra).

Foltán László 1953. május 25-én született Budapesten. A VTSK rövid időszaka után másfél évtized köti a BSE-hez, ahol 1970-ben, 17 évesen testvérével közösen kezdett a sportággal komolyabban megismerkedni Sziklenka Lászlónál. A fővárosi klub színeiben versenyzett egészen 1985-ig; '77 és '83 között volt tagja a válogatottnak. Felnőtt edzője Szántó Csaba. 1976-ban az akkor már kétszeres olimpiai ezüstérmes Wichmann Tamás edzőpartnernek kéri fel, de jelentős versenyen nem ülnek össze.

Sport - Moszkvai olimpia - Kajak 2-esek versenye

Moszkva, 1980. augusztus 1. A Foltán László-Vaskúti István páros (jobbra lent) a kajak 2-esek (C-2-es) 500 méteres versenyének győztese versenyez, a moszkvai olimpián.

MTI/Petrovits László

Foltán párosban érte el kiemelkedő sikereit Vaskuti István mellett, akivel 1976-tól alkottak duót. Párost, mely világverő lett. A moszkvai olimpián 500 méteren aranyérmesek lettek; az ötkarikás sikerük mellett három világbajnoki aranyat és egy bronzérmet is begyűjtöttek. 11 alkalommal állhatott fel a magyar bajnoki dobogó tetejére. Az 1984-es olimpia neki sem adatott meg...

Olimpia - XXII. Nyári Olimpia

Moszkva, 1980. augusztus 2. Vaskuti István és Foltán László, az 500 méteren aranyérmet szerzett magyar kenukettes (C-2) tagjai a moszkvai olimpiai játékokon, az olimpiai faluban.

MTI/Petrovits László

Diákéveit Angyalföldön majd Csepelen tölti. Estin végzi a gimnáziumot, 1978-ban érettségizik. Tíz év múlva a Testnevelési Főiskolán szakedzőként diplomázik.

A nyolcvanas évek második felétől edző, előbb az MTK, majd az UTE mestere. Egy ideig – Szöul előtt – a Sarusi-Vaskuti párost készítette fel. Később középiskolai testnevelőként oktatta-nevelte a fiatalokat, mellette masszőrként is képezte magát. Pályafutása során dolgozott pályamunkásként és liftkarbantartóként is. 2011-től nyugállományú.

Részt vett számos futóversenyen, evezős ergométeres erőpróbán, szereplője a sárkányhajós futamoknak – utóbbiban több világbajnoki érmet is jegyez. Aktív főszereplője különböző társadalmi eseményeknek, például kezdeményezésére 2008-tól tizenegy éven át a Hősök terén megünnepelték az 1456-os nándorfehérvári diadalt.

Igazi sportcsalád az övé. Testvére, János szintén kenus volt, a hetvenes évek közepén közösen állhattak a magyar bajnoki dobogóra. Fia, ifj. Foltán László világbajnoki ezüst- és bronzérmes kenus, ma a kenus utánpótlás szövetségi kapitánya, felesége világbajnok sárkányhajós, leánya pedig magyar bajnok evezős.

Három kajak-kenus kézlenyomata a Magyar Sport Csillagok Falán

Budapest, 2002. október 4. Foltán László, Hesz Mihály és Vaskuti István, a magyar kajak-kenu sport kiemelkedõ személyisége örökítette meg kézlenyomatát a Magyar Sporcsillagok Falán egy fővárosi gyorsétteremben. A képen balról: Foltán László, Vaskuti István és Hesz Mihály elhelyezi kézlenyomatát.

MTI/Illyés Tibor

„1974 őszén új típusú lapátot faragtam magamnak, olyat, amelyre a vízen rá tudott támaszkodni a versenyző. Kis delfin jelzés volt rajta, hamarosan népszerű lett, elterjedt ez a lapáttípus. 25 évig meghatározó volt ez a lapát, Kolonics Gyuri és Vajda Attila is ilyennel evezett. Aki ilyet használt, egy-két hajó előnyt szerzett. A megfaragásakor azt vettem figyelembe, hogy a gyorsúszó-kéztempó és a kenulapát ugyanolyan” – mondta találmányáról a szövetség honlapjának korábban adott nyilatkozatában.

Isten éltesse Foltán Lászlót!

(MOB-Média; fotó: MTI)