20040825 082 ATHEN 2004 13 mob sajtotajekoztato

70 éves Füleky András, a MOB korábbi tagja

2023. 05. 16.
Megosztás

Május 16-án tölti be 70. életévét Füleky András (elöl j2), a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi tagja. A sportvezető többek közt főtitkára volt a kajak-kenu szövetségnek, dolgozott az állami sportirányításban, az úszó- és a vívószövetségben, ma a halhatatlan sportolókat segíti.

Füleky András 1953. május 16-án született Budapesten. Szülei révén kötődött a kajak-kenuhoz, ám sportolóként az úszást választotta. Végzettséget sportszervezőként, kajak-kenu szakedzőként is szerzett, de tanult gazdaságirányítást is.

1974-től az állami sportirányításban dolgozott, az akkori OTSH munkatársa, már ez időben kapcsolatba került az olimpiai sportágakkal – köztük a kajak-kenuval –, az olimpiai mozgalommal. A moszkvai olimpia után lett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára, majd elnökségi tagja, dolgozott a nemzetközi szövetségnek is. A sportághoz évtizedek kötik, 2002-ig volt főtitkár. Az 1998-as szegedi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke is volt.

Szervesen bekapcsolódott az olimpiai mozgalom életébe is, sportvezetőként több olimpián részt vett. 1989-ben tagja lett a Magyar Olimpiai Bizottság első szabadon választott közgyűlésének, tagságát egészen a londoni olimpia évéig megtarthatta.

A 2000-es években ismét visszatért az állami apparátusba főosztályvezetőként, helyettes államtitkárként és elnökhelyettesként, majd dolgozott a vívó- és az úszószövetségben is vezető beosztásokban, ma a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének adminisztratív igazgatója, élő legendáinkkal népszerűsíti a sportot.

Isten éltesse!

(MOB-Média; fotó: Harsányi Péter)