Sport - Gyarmati Andrea és Székely Éva

Legendás családban és uszodában nőtt a legnagyobbak közé – 70 éves Gyarmati Andrea

2024. 05. 15.
Megosztás

Május 15-én lett 70 esztendős az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnoki harmadik helyezett, Európa-bajnok úszó, orvos, dr. Gyarmati Andrea.

Sport - Gyarmati Andrea az olimpiára készül

Budapest, 1968. május 15. Gyarmati Andrea úszónő, az olimpiai úszókeret tagja edzésen.

MTI/Kovács Gyula

Kevés magyar sportoló mondhatja magáról, hogy édesanyja és édesapja – is a Nemzet Sportolója –, valamint férje is olimpiai bajnok. Gyarmati Andrea igen. 1954. május 15-én született Budapesten Székely Éva úszó és Gyarmati Dezső vízilabdázó gyermekeként.

Sport - Úszás - 4x100 méteres nõi gyorsváltó

Budapest, 1969. augusztus 24. Gyarmati Andrea váltja a beúszó Kovács Editet a 4x100 méteres női gyorsváltó úszásban. A magyar csapat új Európa-csúccsal (4:02,6) győzött az Európa Kupán a margitszigeti Sportuszodában.

MTI/Petrovits László

Alig öt évesen már a BVSC-uszodában szeli a vizet, majd 10 év múlta, 1969-ben a Ferencvárosba igazol. Még a vasutasok dresszében nyeri első országos bajnoki címét, 14 évesen már válogatott. Juniorként háromszoros Európa-bajnok, '68-ban tagja a Magyar Olimpiai Csapatnak, Mexikóban háromszor is pontszerző, ötödik helyezett. Edzője az édesanyja: az olimpiai arany- és ezüstérmes, Európa-bajnoki második mellúszó, többszörös főiskolai világbajnok mesteredző Székely Éva.

Sport - Úszás - Olimpiára készülõ úszók - Gyarmati Andre

Budapest, 1972. július 10. Gyarmati Andrea úszó édesanyjával, edzőjével, Székely Éva olimpiai bajnok úszóval együtt mosolyog a medence mellett.

MTI/Petrovits László

Mexikó után hozza az igazán nagy eredményeket, a hetvenes évek első felében a magyar úszósport egyik legnagyobb alakja, erőssége a pillangó- és a hátúszás, de a gyorsváltóval is „ott van az élen”. Nyer két Európa-bajnokságot, két Eb-ezüstöt, egy világbajnoki bronzot. A csúcsot a müncheni olimpia jelenti: 100 háton ezüst-, pillangón bronzérmes, a gyorsváltóval negyedik. Az olimpia évében 1:03,8-cal világcsúcsot úszik 100 pillangón; többször döntött meg Európa-csúcsot.

KOLPE19720902103

München, 1972. szeptember 2.Az ezüstérmes GYARMATI Andrea, az aranyérmes amerikai Melissa BELOTE és a bronzérmes amerikai Susie ATWOOD (b-j) úszók állnak a dobogón a női 100 méteres hátúszás eredményhirdetésén a XX. nyári olimpián.

MTI/OL-PE/Petrovits László

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizik. 1975-ben befejezi az úszást, majd három év múlva megszerzi az orvosi diplomát. Gyermekgyógyász, ortopéd szakorvos. Dolgozik a Heim Pál Gyermekkórházban, a SOTE Ortopéd Klinikáján is, a kilencvenes évektől háziorvos, televíziós orvosi szakértő.

Sport - Magyarország-Nagybritannia úszóviadal

Budapest, 1968. július 13. A 4x100 méteres női gyorsváltó győztese Magyarország csapata – Gyarmati Andrea (j), Kovács Edit (mögötte), Turóczy Judit (b), Patóh Magda (mögötte) – lett új Európa-csúccsal 4:07.5 (régi: 4:09.4 NDK), a Magyarország-Nagy Britannia úszóviadal első napján a Nemzeti Sportuszodában.

MTI/Petrovits László

1995-ben – szüleihez hasonlóan – az Úszó Hírességek Csarnokának tagjává választják.

Több társadalmi szerepvállalással is népszerűsítette sportágát: 2017-ben, a FINA vizes világbajnokság nagykövete, 2005-ben az árvízkárosultak megsegítésére szervezett úszógálán ugrott medencébe.

Sport - Úszó- és vízilabdagála az árvízkárosultakért

Budapest, 2005. szeptember 19. Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok úszó, valamint Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó érnek célba a Komjádi uszodában az árvízkárosultak megsegítésére szervezett úszó- és vízilabdagálán.

MTI/Kollányi Péter

Korábbi férje – az egykor szintén Fradis – dr. Hesz Mihály, Mexikóban olimpiai bajnok, Tokióban ezüstérmes kajakozó (K1 1000 m), akivel közös fiúk, Máté válogatott, junior világbajnok, KEK-győztes, felnőtt magyar bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség egykori főtitkár (2016).

Masters-vb - Sajtótájékoztató

Budapest, 2017. augusztus 4. Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok magyar úszó a 17. FINA Masters Világbajnokságról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2017. augusztus 4-én.

MTI/Balogh Zoltán

Isten éltesse Gyarmati Andreát!