Sport - Vízilabda Világkupa - Rijeka

70 éves Sudár Attila

2024. 04. 11.
Megosztás

A montreali olimpiáról arannyal, Moszkvából bronzzal tért haza; világbajnoki ezüst-, Európa-bajnoki aranyérmes vízilabdázó. Fogorvosként, szakedzőként is diplomázott. Pályázott idehaza szövetségi kapitánynak, de a tisztséget, a vele járó feladatokat nem nyerte el. Hívták azonban Brazíliába – a dél-amerikai klubnál eredményesen kamatoztatta az élsportban szerzett tudást és a Gyarmati Dezsőtől (is) tanultakat. Hetven éves dr. Sudár Attila (a nyitóképen fehér sapkában).

Sport - Moszkvai olimpia - Vízilabda - Magyarország-Görögors

Moszkva, 1980. július 22. Moszkvai olimpia; Csapó Gábor (6) kezében a labda, Gounas (8) próbálja zavarni, Sudár Attila figyeli őket, a Magyarország-Görögország vízilabda-mérkőzésen, melyet a magyar válogatott nyert 8-5-re és ezzel bronzérmes lett.

MTI/Manek Attila

Sudár Attila 1954. április 11-én született Budapesten. Alig múlt tíz, amikor Széchy Tamásnál úszni kezd az akkor alig pár esztendős KSI-ben, ahol – Gyarmati Dezső invitálására – a mexikói olimpia évében már a vízilabdázókat erősíti. Mivel a sportiskolából 18 évesen akkor menni kellett, München évében már az Orvosegyetem csapatában játszik. 1973-ban tagja az ifjúsági Európa-bajnok együttesnek. '74-től felnőtt válogatott, '86-ig 230 mérkőzésen játszott a nemzeti csapatban; az OB I-ben 300-nál is több meccset számlál. 1993-ban hagy fel az aktív élsporttal, noha később a Vasassal még olykor medencébe ugrik.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal

Budapest, 1976. június 8. A montreali olimpiára készülő magyar vízilabda-válogatott tagjai. Álló sor: Gyarmati Dezső szövetségi kapitány (b1), Faragó Tamás (b2), Sudár Attila (b3) Molnár Endre (b4), ifj. Szívós István (b5), Csapó Gábor (b7), Kárpáti György segédedző (j1). Guggol: Horkai György (b2), Kenéz György (b3), Cservenyák Tibor (b4), Sárosi László (b5), Konrád Ferenc (b6) és Gerendás György (b7).

MTI/Petrovits László

Legjobb eredményei közt – Gyarmati Dezső kapitánysága idején – Montreálban tagja az olimpiai bajnok magyar válogatottnak – a játékok legjobb védőjátékosa is egyben! –, Moszkvában bronzérmes, az 1978-as és '82-es világbajnokságon ezüstérmes, a '77-es kontinensviadalon Európa-bajnoki címet szerez, '81-ben bronzérmes; 1978-ben világkupa-győzelmet jegyez. Az OSC-vel négyszeres magyar bajnok, négyszeres ezüstérmes, háromszor harmadik; MNK-győztes, kétszeres BEK-győztes.

A nyolcvanas évek közepén Olaszországba költözik, '92-ig itáliai csapatokban játszik, a nyolcvanas évek közepén a Posillipóval (Napolival) bajnokságot nyer. Hét éves légióskodás után tért haza – ekkor még nem tudhatta, hogy esztendők múlva szolgálata néhány évre még ennél is távolabb szólítja.

Sport - XXI. Nyári Olimpiai Játékok - Montreal - Hazaérkezé

Budapest, 1976. augusztus 3. Az aranyérmesek a Ferihegyi repülőtéren a montreali olimpiáról hazaérkező olimpikonok második csoportjának fogadásán. A vízilabdacsapat tagjai, álló sor (balról): Horkai György, Molnár Endre, Sudár Attila, ifj. Szívós István, Németh Miklós gerelyhajító, Csapó Gábor, Faragó Tamás, Magyar Zoltán tornász, Konrád Ferenc, Tordasi Ildikó vívó, Sárosi László és Cservenyák Tibor; guggolnak (balról): Gerendás György, Gyarmati Dezső szövetségi kapitány és Kárpáti György segédedző.

MTI/Németh Ferenc

Két diplomát szerzett: a budapesti Orvosegyetemen fogorvosként, a Testnevelési Főiskolán vízilabda szakedzőként végzett. Dolgozott mindkét szakmájában, sőt, a szőlészetbe is belekóstolt.

Kétszer is megpályázta (2009, 2010) a női vízilabda-válogatott kapitányi tisztét, de a szövetség egyszer sem őt választotta. Nélkülözve érezte magát, így jókor jött a felkérés Brazíliából: 2013-tól a baurui – itt kezdett a legendás labdarúgó, Pelé is – utánpótlás vezetőedzője lett, bajnokságot is nyertek; a '18-as ifi vb-n a brazil válogatottat irányította.

Sport - Az évszázad legjobb vízilabdázói

Budapest, 2000. december 28. Sárosi László, Kásás Tamás, Molnár Endre, Dömötör Zoltán, Kósz Zoltán, Sudár Attila, Horkai György, Szívós István, Felkai László és Faragó Tamás a minden idők legjobb vízilabda válogatottjának választott sportolók, a Szőnyi úti uszodában, az évszázad legjobbjai-szavazás eredményhirdetésén.

MTI/Illyés Tibor

2000-ben beválogatták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába.

A közelmúltban és manapság újra itthon találkozhatunk vele, néhány hete a MOB-székházba is ellátogatott.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal - Sportoló portré

Budapest, 1976. április 15. Sudár Attila vízilabdázó, a montreali olimpiára készülő magyar vízilabda-válogatott tagja.

MTI/Petrovits László

Isten éltesse Sudár Attilát!