XX. nyári olimpia

75 éves a Tuskirály

2023. 09. 06.
Megosztás

Övé a 100. magyar olimpiai bajnoki cím. Mr. Tus a beceneve. Kétszeres olimpikon, kötöttfogásban felült a világ és Európa trónjára. Mesteredző, szövetségi kapitány, birkózószövetségi elnök, a nemzetközi szervezet tisztviselője, a MOB elnökségének tagja, a szervezet tiszteletbeli tagja; nevéhez birkózóiskola is fűződik, birkózó-akadémiai nagykövet, főtanácsadó. Hegedüs Csaba 75 éves.

In medias res – birkózó vébé, 1971, Szófia, München előtt egy évvel. A kötöttfogásúak 82 kilós küzdelmeiben egy magyar fiú üstökösként robban be a birkózószőnyegen a világ élvonalába, minden meccsét tussal nyeri a bolgár fővárosban. Onnan kezdve „csak” így hívják: Mr. Tus, Tuskirály. Ő Hegedűs Csaba, súlycsoportjában a világ legjobbja. Rá egy évre olimpiát nyer, elhozza a magyar sport 100. aranyérmét.

No, de ugorjunk vissza az időben 1948. szeptember 6-ig. A Vas megyei Sárváron megszületik Hegedüs István vívómester második fia, Csaba. Az iskolát még szülővárosában kezdi, majd a család Szombathelyre költözik. Testvérbátyjával, a később szintén válogatott Miklóssal kezdi ifjú éveit a Haladás Vasutas SE birkózótermében. 1957-et írunk, nevelőedzője Füzessy József. Hatvanhatban korosztályos bajnok, majd a fővárosba költözik, a Vasasba igazol; ’71-től tagja a válogatottnak.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal

Montreal, 1976. július 12. Toma Mihály, Hegedüs Csaba, Séllyey István, Réczi László, Doncsecz József, Seres Ferenc és Toma Ferenc birkózók (b-j) az olimpiai faluban a XXI. Nyári Olimpiai Játékokon.

MTI/OL/Petrovits László

Sokszoros magyar bajnok, válogatottsága első évében megszerzi a világbajnoki címet (hét tusgyőzelemmel), majd ’72-ben, a müncheni olimpia bajnoka. Edzői Vágó Róbert, Müller Ferdinánd.

Az akkori Népsport beszámolója az olimpiai győzelemről. „Hegedűs Csabáért (82kg) kellett szurkolnunk a jugoszláv Milan Nenandics elleni találkozón. Hátraeséssel Csaba szerzett először pontot. Pörgetés következett, amit Nenadics kontrázni próbált. Nem értettünk egyet a bírói döntéssel, de tudomásul vettük, hogy 2:2 lett az eredmény. Ezzel zárult az első menet. Levitel és pörgetés — így folytatta Hegedűs. Apró izgalom: véletlenül Nenadicsnak adták a pontot a bírák, de azonnal helyesbítettek. Kettős intéssel lett 4:3 az eredmény Csaba javára. Ismét hátraesést indított, a szőnyegen kívülre estek. A harmadik menet elején, a 6:18. percben ismét szőnyegen kívülre zuhant a két test. Ezúttal Nenadics maradt a földön, vérzett a homloka; négy és fél percig ápolták, kötözték. A holtidőkkel már közel húsz perce folyt a küzdelem. Csaba 'összekapta' Nenadicsot, aztán a jugoszláv került akciós pozícióba. Idegtépő pillanatok, de sehol semmi. Másfél perc volt hátra. Csaba Nenadics mögé került, s ezzel 5:3 lett az eredmény. Két pont előny, az behozhatatlan, de nem akartuk elkiabálni. Már csak a másodperceket számoltuk, amikor Nenadics szépített, 5:4. Végtelennek tűnő pillanatok következtek. Aztán vége! Hegedűs Csaba olimpiai bajnok lett! Ő szerezte a magyar sport századik olimpiai aranyát.”

Olimpia - Hazaérkeztek az olimpikonok Moszkvából

Budapest, 1980. augusztus 4. A moszkvai olimpiai küldöttség hazaérkezett Budapestre: Csanádi Árpád, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese, Hegedüs Csaba, a magyar birkózó-válogatott szövetségi kapitánya (b2) és Kocsis Ferenc, a moszkvai olimpián aranyérmet szerzett birkózó (b4) kiszállnak a repülőgépből a Ferihegyi repülőtéren.

MTI/Kovács Gyula

Egy súlyos, 1973-as autóbaleset után visszatér a szőnyegre, a ’75-ös vb-n 4. A montreali olimpián is részt vesz, de nem jár sikerrel. Még abban az évben megnyeri az Európa-bajnokságot, majd felmegy a 90 kilósok közé, ahol a következő évben újra elhódítja a kontinensbajnoki címet. A moszkvai olimpia előtt olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címmel a tarsolyában visszavonul.

A Testnevelési Főiskolán 1974-ben szakedzőként diplomázik, ’85-ben megkapja a mesteredzői címet. Tanulmányait folytatva – visszavonulása évében – ’79-ben az ELTE-n jogi doktor lesz.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul

Szöul, 1988. szeptember 22. Sike András (k) olimpiai bajnok birkózó Hegedüs Csaba (j) szövetségi kapitánnyal és Müller Ferdinánd edzővel a döntő utolsó menete előtt a XXIV. Nyári Olimpiai Játékokon, Szöulban.

MTI/Németh Ferenc

Edzőként már ekkor megbízzák a válogatott irányításával, Moszkvába és Szöulba szövetségi kapitányként utazik. Ebben az időszakban lesz olimpiai bajnok Kocsis Ferenc, Növényi Norbert és Sike András. Kapitánysága idején (11 év alatt) a magyar birkózók 83 olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmet szereztek.

Szöul után megválasztják a hazai szövetség alelnökévé, a barcelonai játékok évétől a szervezet első embere. A poszton négyszer megerősítik, egészen 2015-ig elnököl. Regnáló időszakában Budapesten rendezték 2005-ben a világbajnokságot.

Sportdiplomataként 1998 és 2002 között a Nemzetközi Birkózó Szövetség Számvizsgáló Bizottságának tagja, 2002-től a szövetség elnökségének tagja – a médiaügyek tartoznak hozzá –, a pekingi és a londoni olimpia birkózóversenyeinek technikai ellenőre.

A Magyar Birkózó Szövetség tisztújító közgyûlése

Budapest, 2015. január 30. Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke beszél a szövetség tisztújító közgyűlésén Budapesten, a Magyar Sport Házában.

MTI/Kallos Bea

Rövid ideig a hazai sportmédiában is vezető szerepet töltött be, 1997-ben a TeleSport főszerkesztőjeként.

1989 és 2015 között a Magyar Olimpiai Bizottság tagja volt, több cikluson keresztül, 1992 és 1997 között, majd 2001 és 2012 között a MOB elnökségének tagja.

Mob elnokseg

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a vancouveri és londoni olimpiai ciklusban (2008-2012). Álló sor balról: Magyar Zoltán, Kovács István, Hegedüs Csaba, Dávid Imre, Berkes István, Molnár Zoltán, Regőczy Krisztina, Sinka László, Faragó Judit, Schulek Ágoston, Kamuti Jenő, Kulcsár Győző, Aján Tamás, Bakonyi Tibor, Konrád János. Ülő sor: Borkai Zsolt, Szabó Tamás, Schmitt Pál, Gyulay Zsolt, Gyárfás Tamás.

MOB-archívum

1995-ben MOB Olimpiai Aranygyűrűt, 2009-ben Magyar Sportért Életműdíjat, 2018-ban Csik Ferenc-díjat kapott. Szombathely (2004), Sárvár (2013) és Budapest (2016) díszpolgára. Tagja a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének. 2022-ben Prima Primissima-díjjal tüntették ki. 2005-ben és 2008-ban MOB Érdeméremmel tüntették ki, ma a szervezet tiszteletbeli tagja.

Életmûdíj Vitray Tamásnak és Széchy Tamásnak

Budapest, 2001. 02. 09. A hagyományoknak megfelelően a Gellért Szállodában tartotta fogadását a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesület. Az összejövetelen Gerevich Aladár Emlékérmet vehetett át életműdíjként Vitray Tamás és Széchy Tamás. A kitüntetetteket (a magyar televíziózás egyik legkiemelkedőbb egyéniségét és a világ úszósportjának egyik legeredményesebb edzőjét) és a megjelenteket - köztük minisztereket, vezető politikusokat és sokakat az egyesület (népszerű nevén: a Hallhatatlanok Klubja) tagjai, a magyar sport élő legendái közül - levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök és Schmitt Pál, a MOB elnöke. A képen álló sor balról: Zsivotzky Gyula kalapácsvető, Wichmann Tamás kenus, Földi Imre súlyemelő, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Polyák Imre birkózó, Hegedüs Csaba birkózó, Magyar Zoltán tornász, Kárpáti György vízilabdázó. Ülő sor balról: Csák Ibolya atléta, Vitray Tamás, Széchy Tamás, Papp László ökölvívó és Grosics Gyula labdarúgó.

MTI/Illyés Tibor

2018 szeptemberében a sajtó nyilvánossága előtt mutatta be a nevével is jegyzett Mr. Tus-tankönyvet, Út a birkózósikerekig című kiadványt. Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke azt írja, a szerző hat évtized tapasztalatait, felismeréseit sűríti a kiadványba. „Dr. Hegedűs Csaba egyszerre elméleti és metodikai alkotása a sportág szakirodalmának egyik mérföldkő értékű darabja lett.” Mocsai Lajos emlékeztetett, hogy Hegedűs Csaba 2001-ben létrehozta a Mr. Tus-sportiskolát, mely forradalmasította az utánpótlásképzést, az új szellemben felnevelt tanítványok pedig világsikereket értek el. Az akkori TF-rektor a könyvről azt írja: „Teljes képet ad a sportágáról, a birkózásról, minden részlete átgondolt és kidolgozott, benne van az egész életmű felmérhetetlenül gazdag tapasztalata... Hegedűs Csaba nem csupán a maga mesterségének a boszorkánykonyhájába ad betekintést, hanem autentikus társszerzőknek is helyet ad a könyvében.”

FLA 4806 1200x800 kimba

A Kozma István Birkózó Akadémia 2022-es évnyitóján Fábián László MOB-főtitkár, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Hegedűs Csaba, a KIMBA szakmai főtanácsadója, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke és Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója.

KIMBA

Ma a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) nagykövete, szakmai főtanácsadója, aki aktív jelenlétével is segíti a fiatal akadémistákat.

Az akadémia elindulásakor így fogalmazta meg gondolatait a szervezet honlapján: „Immár hatvannégy éve foglalkozom a birkózással, de még napjainkban is rájövök arra, mennyi mindent nem tudok róla. Az eddig szerzett tapasztalataimat mégsem szeretném a sírba vinni magammal, A KIMBA szellemisége, célja motivál, ezért hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, elvállalom az akadémia nagyköveti és szakmai főtanácsadói szerepkörét. Rajtunk nem múlik, hogy a világ felkapja-e a fejét ránk és tudomásul veszi: Magyarországon ismét olyan bázis alakult, amely nagy eredmények elérésére és kiváló emberek nevelésére rendeltetett. Közös erővel újabb értéket teremtenénk a világan; még jobban összekovácsolnánk a hazai birkózótársadalmat, az összefogás ugyanis elengedhetetlen. Klasszisaink hamarosan lelépnek a szőnyegről, új generációt kell tehát felállítanunk. A Mr. Tus-sportiskola szakmaisága teljes egészében jelen lesz a KIMBA-ban, ahol egészen elképesztő körülmények között dolgozhatnak a fiatalok nap, mint nap. Minden edzés a teljes fizikai és szellemi egység jegyében zajlik, a kornak megfelelő feltételrendszer mellett.”

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Sportoló portré

Budapest, 1972. június 14. Hegedüs Csaba, a XXII. Nyári Olimpiai Játékokon résztvevő birkózó válogatott tagja (82 kg, kötöttfogás).

MTI/Kovács Gyula

Születésnapján, szeptember 6-án a KIMBA-ban rendezett ünnepségen köszöntötte többek közt a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Fábián László. „Az ilyen nagyok mutatják a utat, a célt, a hogyant, amit meg kell ragadni. Sportolóként is találkozhattam Csabával, mint hatalmas karizmával rendelkező sportvezető, szövetségi kapitány, elnök és lenyűgözött az a magabiztosság, az a határozottság és az a rendszeresség, ami a szövetség vezetését az ő irányítása alatt jellemezte" – mondta Fábián László. Hozzátette, nagyon sokat segített neki kezdő sportvezetőként, mert mindig nyitottan fogadta őt, ezért szeretne „méltó követője lenni a tanításnak", majd átadta ajándékát az ünnepeltnek.

„Az életem esszenciája van itt ebben a teremben, abban a teremben, ami harmadik éve a második otthonommá vált" – utalt a Mr. Tus elnevezésű sportiskolai rendszer megalapítására, amely megteremtette a mai KIMBA alapjait. „A birkózásnak köszönhetem, hogy ma 75 évesen is úgy kelek fel, hogy céljaim vannak, amit nem megvalósítani szeretnék, hanem hitemben és lelkemben azt mondom belül, hogy meg fogom csinálni" – mondta, majd hozzátette, azért dolgoznak minden nap, hogy legyőzzék a világot, ehhez pedig nem kell mást tenni, „csak mindennap elfáradni". Azt is felidézte, hogy két olimpián is felkérték versenyigazgatónak, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékokon is, ahol Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség jelenlegi elnökével dolgozott együtt. „Még képes vagyok a magyar birkózó sportért, a magyar nemzetért nagyon komoly dolgokat letenni, és ha majd Bacsa Ferenc barátom keze segítségével nem tudok a szőnyegről felállni, akkor képes leszek felemelni a kezemet, és azt mondani, hogy eljött az a pillanat, amikor ezt be kell fejezni" – mondta.

Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózót köszöntötték 75. s

Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózót, edzőt, sportvezetőt (j2) ajándékkal köszönti 75. születésnapja alkalmából Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián 2023. szeptember 6-án. Hegedüs Csaba, azaz Mr. Tus az 1972-es müncheni olimpián kötöttfogásban szerezte meg a magyar sport 100. olimpiai aranyérmét. Jobbról Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke.

MTI/Kovács Tamás

Isten éltesse, Mr. Tus!