Sport -  Ferencváros-Rába ETO  NB I-es labdarúgó-mérkõzés

75 éves Kű Lajos

2023. 07. 05.
Megosztás

Július 5-én tölti be 75. esztendejét a müncheni olimpián ezüstérmes magyar labdarúgó-válogatott tagja, a későbbi sportvezető, hagyományőrző, közéleti személyiség, Kű Lajos.

Kű Lajos 1948. július 5-én Székesfehérváron, ahogy egy életrajzában fogalmaz: „ősi koronázó városban” született. Korán megözvegyült édesanyja neveli; „utcán és templomban nőtt fel”. „A grundon – a szó jó értelmében – minden csibészséget megtanultam, a templomban jólelkűségre oktattak, nyolc évig ministráltam is. A hit azóta is fontos helyet foglal el életemben.”

1962 júniusában Csiszár István egy iskolai grundmeccsen fedezi fel benne a tehetséget, aki elirányítja a fehérvári klubba, a VT Vasashoz, a Videotonba, Gantner Jánoshoz. 1968-tól az FTC, majd a Vasas, később a Volán játékosa.

1972-ben 8 felnőtt válogatott mérkőzésen lép pályára. Tagja a müncheni olimpián ezüstérmes válogatottak és a belgiumi Európa-bajnokságon 4. helyezett nemzeti együttesünknek is – utóbbin tizenegyes góljával adott névjegyet. „Tokió és Mexikó után zsinórban harmadik győzelmére készült csapatunk és edzője, dr. Lakat Károly... Az Európa-bajnoki negyedik hely és az olimpiai ezüstérem csalódás volt akkoriban, de ma már mindkettőre büszke vagyok, azóta csak álom, hasonló eredmény elérése utódainknak.”

Labdarúgás - Müncheni olimpia - Eredményhirdetés

München, 1972. szeptember 11. Az ezüstérmes magyar labdarúgó csapat a győzelmi emelvényen a müncheni olimpia eredményhirdetésén. (b-j) Géczi István, Szűcs Lajos, Dunai Antal, Váradi Béla, Kozma Mihály, Bálint László, Kű Lajos, Juhász Péter, Dunai Ede, Vépi Péter, Tóth Kálmán, Kocsis Lajos és Páncsics Miklós. A magyar csapat 2:1 arányú vereséget szenvedett a döntőben Lengyelország csapatától.

MTI Fotó/ Külföldi Képszolgálat

1977-ben elhagyja az országot, egyéves eltiltás után 1978-tól idegenben játszik: Belgiumban, Amerikában és Ausztriában szerződtetik – a szomszédoknál játékos-edző is egyben. Belgiumban a Bruges-zsel BEK-ezüstérmes és belga bajnok. 1984-ben belga állampolgárságot kap, vállalkozásba kezd. Flandria nyugati sarkában négy évig egy privát foci-sulit is vezet.

Időközben a Testnevelési Egyetemen sportmenedzser-képzésben részesült.

1997-ben költözik haza Magyarországra, ahol bekapcsolódik a közéletbe, a Független Kisgazda Párt színeiben politizál is. 2000-től a Magyarok Világszövetségének is dolgozik. 2004-től a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság főszervezője.

Belpolitika - Sportolók a kettõs állampolgárságért.

Budapest, 2004. november 24. Balczó András öttusázó, Kásás Zoltán vízilabdázó, Kű Lajos, Grosics Gyula labdarúgó, Kulcsár Győző vívó, Buzánszky Jenő és Mészöly Kálmán labdarúgó, valamint Geregely Gábor asztaliteniszező a Magyarok Házában, ahol tizenkét világhírű magyar sportoló emelte fel szavát a külhoni magyarok kettős állampolgársága érdekében.

MTI/Illyés Tibor

Igen aktív életet él hetven felett is. Ma is aktív szervező, hagyományőrző, megemlékező, kiterjedt kapcsolatrendszerrel. Az Aranycsapat Alapítvány elnökeként számos esemény motorja.

A magyar delegáció tagjaként 2023 nyarán részt vett az 1972-es müncheni olimpia 50 éves évfordulója alkalmából rendezett emléktúrán, amelynek során az öltözőbe visszatérve hatalmas beleéléssel idézte fel a pályán megélt élményeit; a hazaút alkalmával pedig társai felköszöntötték 74. születésnapja alkalmából. Ősszel a helsinki olimpia magyar hőseinek Székesfehérváron állított – hozzá is köthető – emlékművénél mondott beszédet, a MOB karácsonyi találkozójának rendszeres résztvevője, olykor bekapcsolódik az olimpiai akadémia tevékenységébe is – de az eseményeket hosszasan sorolhatnánk...

Emlékmûvet állítottak az 1952-es olimpián résztvevõ magya

Székesfehérvár, 2022. október 11. Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke beszédet mond az 1952-es olimpián résztvevő magyar sportolók tiszteletére állított emlékmű avatásán a székesfehérvári Olimpiai Parkban 2022. október 11-én.

MTI/Vasvári Tamás

Elismerései közt 2009-től Fejér megye díszpolgára, az Aranycsapattal kapcsolatos hagyományőrző és szervező alapítványi csapatmunkát Széchenyi-díjjal jutalmazták 2004-ben, 2015-ben Magyar Örökség Díjat, 2017-ben Székesfehérváron Pro Civitate-díjat kaptak.

Kultúra - Prima Primissima Díjak - Díjátadó

Budapest, 2011. december 2. Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója (b) és Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány ötletgazdája és elnöke megköszönik a tapsot, miután átvették a Prima Díjat a Művészetek Palotájában. Középen Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok úszó, Székely Éva lánya áll. Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői kilencedik alkalommal részesültek elismerésben a Vállalkozók Napján.

MTI/Kovács Tamás

Jó egészséget a további munkához, Isten éltesse Kű Lajost!

(MOB-Média; fotók: MTI)