Kisiskolások választják ki a tokiói olimpia kabalafiguráját

800 nap van hátra a tokiói olimpiáig!

2018. 05. 16.
Megosztás


Közel 2 év múlva, 2020. július 24. és augusztus 9. között kerül megrendezésre a következő nyári olimpia Japán fővárosában, Tokióban.

Yoshiro Mori, az olimpia szervezőbizottságának elnöke a phjongcshangi paralimpia záróünnepségén ígéretet tett arra, hogy a tokiói esemény legalább annyira sikeres lesz, mint az idei téli játékok: „Hatalmas felelősséget érzek magamon, hiszen a világ figyelme innentől kezdve Tokióra irányul. A szenvedély és a lelkesedés, ami a phjongcshangi játékokat jellemezte, számunkra is követendő példa, és mindent meg fogunk tenni, hogy a tokiói játékok is legalább ilyen sikeres legyen” – mondta Mori.

Több sportág, kevesebb sportoló

A játékok programja 5 sportággal és 15 versenyszámmal bővül, ugyanakkor a résztvevő sportolók létszáma 285 fővel csökken. A 339 versenyszámban 11090 sportoló nevezhető a játékokra, 51,2% férfi, 48,8% nő. A versenyszámok megoszlása 165/156/18, ami százalékban 48,6% férfi, 45,8% női és 5,6% vegyes versenyszám.

A végrehajtó bizottság többek között ahhoz adta hozzájárulását, hogy vívásban mindegyik szakágban legyen csapatverseny, azaz nem szorul ki két szám, mint az utóbbi olimpiákon. Az eddigi rotációs rendszer alapján Tokióban a férfi tőr és a női párbajtőr következett volna.

Eldőlt az is, hogy atlétikában a 4x400 méteres vegyes váltó, úszásban a 4x100 méteres vegyes váltó, továbbá a férfi 800 és a női 1500 méteres gyorsúszás bekerül a műsorba.

Kajak-kenuban - melyben debütálni fog a női kenu -, evezésben, lövészetben, súlyemelésben, vitorlázásban, cselgáncsban és ökölvívásban úgy módosulnak a versenyszámok, illetve a létszámok, hogy a női-férfi egyensúly jobban érvényesül.

Lesz cselgáncsban és íjászatban vegyes csapatverseny, asztaliteniszben vegyes páros, triatlonban vegyes váltó, kosárlabdában programba kerül a 3x3-as változat, BMX-ben freestyle-versenyeket, pályakerékpárban pedig madisont is rendeznek.

A programbővülés ellenére 285-tel csökken a versenyzők száma a rióihoz képest. Az atlétáké mellett legnagyobb mértékben a súlyemelők (-64) és a birkózók (-56) mezőnye szűkül.

Thomas Bach NOB-elnök úgy kommentálta a változásokat, hogy az új versenyszámokkal az olimpia fiatalosabb és városiasabb lesz, továbbá több nőnek jut benne szerep.

A NOB tavaly augusztusban új sportágként a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel a 2020-as, tokiói játékok programjába, ahova már idén lehet kvalifikációt szerezni.

Mintegy 110 ezer önkéntesre számítanak a szervezők. 80 ezren a versenyhelyszíneken teljesítenek majd szolgálatot, míg 30 ezren a fővárosban kalauzolják az ötkarikás látogatókat, a pályaudvarokon, illetve a nevezetességek környékén adnak útbaigazítást.

43 helyszín a fenntarthatóság jegyében

A tokiói olimpia eseményei összesen 43 helyszínen fognak zajlani, melyek közül 25 már korábban is használatban volt. Ehhez jön hozzá még 10 ideiglenesen felállított létesítmény, illetve nyolc teljesen új, melyeket az olimpia után is használni fognak.

Tokió városvezetése, a NOB és a nemzetközi szövetségek között zajló tárgyalások és számos vizsgálat után végül három előzetesen tervezett létesítmény nem épül meg, így 40-ről 60 százalékra nő az olimpián használt, már meglévő létesítmények száma. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy ezzel a döntéssel a szervezési költségek is 200 milliárd jennel (közel 480 milliárd forinttal) csökkennek.

A már meglévő helyszínek használatának előnyben részesítése a NOB új, februárban bevezetett stratégiájának a része, amivel az olimpiai szervezést szeretnék fenntarthatóbbá tenni. Az olimpiai stadiont és további állandó helyszíneket közösségi helyekként fogják hasznosítani a játékok után, amivel a japán főváros élhetőségét szeretnék javítani, főleg a sport területén.

Továbbá a helyszínek 40 százaléka Tokión kívül lesz majd található, a labdarúgó- és baseballmérkőzések például Ibaraki, Miyagi és Fukushima prefektúrákban, amik a legjobban sújtott területek voltak a 2011-es természeti katasztrófa által. Ezzel a szervezőbizottság több régiót és embert tervez bevonni az olimpiai eseményekbe, ezáltal is nagyobb érdeklődést kreálva az események iránt.

A Magyar Csapat is készül

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) júniusban és júliusban konzultál 44 sportági szövetséggel a felkészülésről és a teendőkről a játékokkal kapcsolatban.

Fábián László, a MOB sportigazgatója néhány napja azt mondta, hogy az egyeztetések most indulnak majd be igazán, s a nyári kör után ősz végén, tél elején várható az újabb forduló, majd azt követően is rendszeresek maradnak. A figyelem most már egyre inkább Tokióra, és az ottani sikeres szereplésre vetül - hangsúlyozta.

Továbbá a tocsigi prefektúra korábban együttműködési megállapodást kötött a Magyar Olimpiai Bizottsággal. A háromoldalú keretszerződés értelmében a 2020-as olimpiai játékokig magyar csapatok utazhatnak a régióba edzőtáborozni, az ott található számos, világszínvonalú sportlétesítmény előnyeit kihasználva, emellett edzőpartnerekkel készülhetnek, valamint megismerkedhetnek a sportszakmai technológiákkal illetve az olimpiai versenyhelyszínekkel, a japán környezettel. Ezeknek az edzőtáboroknak a helyi költségeihez a japánok nagymértékben járulnak majd hozzá többek közt a helyi utazás, szállás, étkezés és létesítményhasználat tekintetében.

A MOB egy erős olimpiai és sportrendszerre tud rácsatlakozni. Az együttműködés során a MOB koordinációs és szakmai felügyeletet lát el, lehetőséget biztosít a sportágak szakmai önállóságának megtartása mellett a tokiói olimpiai felkészüléshez.

(MOB)