Hámori Jenõ  olimpiai bajnok kardvívó

Gerevich Aladárral lett olimpiai bajnok – 90 éves Hámori Jenő

2023. 08. 27.
Megosztás

Négy magyar élő olimpiai bajnok mondhatja el magáról, hogy 1956-ban, Melbourne-ban feljutott az ötkarikás csúcsra: a tornász Keleti Ágnes és Kertész Alice, a vívó Magay Dániel és a ma 90 esztendős Hámori Jenő.

Hámori Jenő 1933. augusztus 27-én Győrben született. A család áttelepítése után a Felvidéken, Galántán jár elemi iskolába. A visszatelepítés után a győri ferences gimnáziumban Kiss Nándor testnevelőnél ismerkedik a vívással, innen vezet az útja a Győri Vívó Clubba, Tusnádi Alfrédhez. 1948 és '51 között a Rába-parti település igazolt vívója. A londoni olimpia évében egy ifjúsági versenyen már névjegyet oszt korosztályában. Leérettségizik, majd a fővárosba költözik, '51-től a Haladás versenyzője.

1954-ben a Budapesten rendezett főiskolai világbajnokságon mutatkozott be a magyar kardválogatottban, egyéniben és csapatban is ezüstérmes. Rá egy évre a római világbajnokságon az aranyérmes kardcsapat tagja, majd újabb egy év elteltével szintén a legjobb együttest erősíti, Melbourne-ben olimpiai bajnokságot nyernek. Olyan vívókkal áll a dobogó legmagasabb fokára, mint Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Keresztes Attila, Kovács Pál és Magay Dániel. Gerevich már 1932-ben a dobogó tetejére lépett Los Angelesben, őt követte Kovács 1936-ban, Berlinben, majd Kárpáti Londonban, 1948-ban. A három legenda mellé csatlakozott Melbourne-ben a három fiatal: Hámori, Keresztes és Magay.

Az Ausztráliában rendezett olimpia után a Sports Illustrated sportmagazin által szervezett több hónapos amerikai túra résztvevője – a tengerentúlról azonban nem tér haza. Nyolc évvel később, 1964-ben az amerikai küldöttség tagjaként pástra áll a tokiói játékokon, ahol a csapattal hetedik. Amerikában kétszer lett országos bajnok.

Vívókarrierje mellett jelentős tudományos életpályát tudhat magáénak. Még a melbourne-i játékok évében az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán diplomázik kutatóvegyészként, munkát kap a Műanyagipari Kutatóintézetben. Az olimpia után Philadelphiában helyezkedik el, majd a Pennsylvania Egyetemen szerez tudományos fokozatot. Egyetemeken oktat, New-Orleans-ban biokémia-professzor. 2003-ban az ELTE vendégprofesszorként hívta meg.

Sport - Hámori Jenõ elhelyezi kézlenyomatát

Budapest, 2007. június 29. Hámori Jenő olimpiai bajnok kardvívó, miután megörökítette kézlenyomatát a Magyar Sportcsillagok Falán.

MTI/Földi Imre

Sportágától nem szakad el, New Orleans-ban vívóklubot alapít. Két leánya tagja volt az amerikai ifjúsági vívóválogatottnak.

Az elmúlt két évtizedben kétlaki életet élt, sokat ingázott az Egyesült Államok és magyarországi otthona között. A magyar delegáció tagjaként részt vett a melbourne-i olimpia 50 éves jubileuma alkalmából szervezett emléktúrán 2006-ban. Néhány éve lakást vásárolt Budapesten.

20221206 031 olimpikon ebed

Olimpiai érmes vívók Gyulay Zsolt elnökkel a MOB karácsonyi találkozóján, 2022 decemberében.

MOB-Média/Szalmás Péter

Elismerései közt 2018-ban Csik Ferenc-díjjal jutalmazták; kiemelkedő sportteljesítményével és sportolói életművével érdemelte ki a kitüntetést.

Isten éltesse dr. Hámori Jenőt!

(MOB-Média; fotó: MTI)