A C csoportban az olimpia nagy esélyese

A C csoportban az olimpia nagy esélyese

2012. 07. 21.
Megosztás

Brazília - Egyiptom - Új-Zéland - Fehéroroszország

Ha nem is adják Brazília kezébe az aranyéremet, azzal kicsit kényelmesebbé teszik a dolgukat, hogy a csoport sorsolása nekik kedvezett. Ebből a négyesből egy brazil labdazsonglőrökből összeállított csapatnak ugyanis kötelező továbbjutnia. Pláne úgy, hogy egy igazán ügyes csapat jött össze.
A túlkorosak között találjuk az új párizsi üdvöskét, Thiago Silva-t, a madridiak torzonborz balhátvédjét Marcelo-t (akinek ez már a második Olimpiája) és a még Porto-játékos Hulk-ot. Már ennek a három játékosnak a neve hallatán is érezhető, hogy Brazília komolyan meg akarja nyerni a tornát. Nem csoda, hiszen 2 év múlva VB-t és azt rákövetően megint 2 esztendőre Olimpiát fognak rendezni. És akkor még természetesen csatlakoznak a brazíl bajnokság fiatal sztárjai, akiknél már csak idő kérdése, hogy mikor jönnek Európába is varázsolni. Ha a Neymar, Lucas, Ganso hármasnak jól fog menni Londonban, akkor könnyen lehet, hogy róluk fog szólni az Olimpia. És akkor még Pato-ról egy szót sem szóltam... Ugyan az argentinok most nincsenek itt, de nem lepődnénk meg, ha a brazilok jóvoltából újra lenne dél-amerikai döntőse az ötkarikás játékoknak.
Lássuk a keretet:

Egyiptom válogatottja nem tartozik a torna esélyesei közé, ezt nem nehéz megállapítani. A selejtezők során épphogy továbbjutottak 3. afrikai országként és a fiatalok közül sem áll senki valamilyen nagyobb európai csapat kapujában. Egyedül Mohamed Salah pályafutása az aki szemmel láthatóan ível felfelé, ő a következő szezont már Svájcban, az FC Basel-nél kezdi. A legnagyobb nevek a 3 túlkoros, akik mindnyájan az egyiptomi Al Ahly együttesben játszanak együtt. Ők még abból a generációból kerültek ki, akik zsinórban háromszor tudták megnyerni az Afrikai Nemzetek Kupáját (2006,2008,2010). Mind a három alkalommal ott volt a keretben Emad Meteb és Ahmed Fathi, akik próbálkoztak Európában is később maradandót alkotni (előbbi a Standard Liége, utóbbi a Sheffield United csapatába), de nem kaptak lehetőséget a bizonyításra. A harmadik és talán legismertebb játékos Mohamed Abo Terika, aki kétszer nyert Egyiptommal ANK-t.

Új-Zéland szereplése nem tűnhet meglepetésnek, toronymagasan kiemelkednek az óceániai térségből. Mégis a 4 évvel ezelőtti szereplés után ez mindössze a második alkalom lesz, hogy labdarúgóik kijutottak az Olimpiára. A túlkorosak közül kint lesz Londonban az előző ausztrál szezonban 13 gólt szerző Shane Smeltz, a skót Celtic-ben nevelkedő Michael McGlinchey és a már Blacburn-t, tavaly a Tottenham-ot megjárt és idén a QPR-be igazoló Ryan Nelsen. A 23 év alattiak közül a tehetségesebbek már az angol másodosztályú, illetve a Premier League gyengébb csapatai ajtaján kopogtatnak, de igazán legtöbbjükre alig vagy csak a tartalékok között számolnak (ilyenek pl Tim Payne - Blackburn, Chris Wood - WBA, Tommy Smith - Ipswich). Jelenleg a Burnley labdarúgója (és az új-zélandi keret tagja) az a Cameron Howieson, aki még mindössze decemberben fogja betölteni a 18-at. A fiatalok közül legtöbben Ausztráliában és az USA-ban igazoltak még, de Kosta Barbarouses személyében egy orosz légióst tisztelhetünk.

Fehéroroszország szereplése egyértelműen meglepő ezen az Olimpián. Pláne úgy, hogy így nem találkozunk majd se német, holland vagy éppen olasz fiatalokkal. A beloruszok keretének a magját a mostanában a nemzetközi futball porondon is egyre többet feltűnő BATE-Boriszov adja (5 játékost). Közülük feltűnő jelenség lehet Renán Bressan, aki Brazíliában született és a mozgásán meglátszik az ősök öröksége. A BATE mellett a fehérorosz bajnokság többi nagyobb csapata (Brest, Dinamo Minsk) adja a csapat magját. Mindössze két játékosuk nem otthon keresi a kenyerét (Vaytekhovich Svédországban, Kornilenko pedig Oroszországban futballozik). A korábban Arsenal-t és Barcelona-t megjárt (ma már szintén a BATE-ban játszó) Hleb viszont nem lesz ott Angliában. Szerintem jó eséllyel pályázik ez a csapat a csoport második helyére.

(Forrás: NSO)