D YT20190717033 nyito scaled

A cél: Tokióban felállni a dobogóra

2021. 04. 26.
Megosztás

Miközben a férfi kard fegyvernem sorra szállította a magyar olimpiai sikereket (14 egyéni és 10 csapat győzelemmel büszkélkedhetünk), addig a női versenyzők számára a 2004-es athéni olimpián nyílt meg a lehetőség, hogy ebben a fegyvernemben is szerepelhessenek a játékokon. A magyarok csapatban még soha nem jutottak ki az olimpiára, az idei év azonban elhozta a várva-várt áttörést. A történelmet író együttes tagját, a 26 esztendős Katona Renátát kérdeztük.

Miközben a férfi kard fegyvernem sorra szállította a magyar olimpiai sikereket (14 egyéni és 10 csapat győzelemmel büszkélkedhetünk), addig a női versenyzők számára a 2004-es athéni olimpián nyílt meg a lehetőség, hogy ebben a versenyszámban is szerepelhessenek a játékokon. A magyarok csapatban még soha nem jutottak ki az olimpiára, az idei év azonban elhozta a várva-várt áttörést. A történelmet író együttes tagját, a 26 esztendős Katona Renátát kérdeztük.

Miért a kard fegyvernemet választottad?

9 éves voltam, amikor nagypapám unszolására lementem az UTE vívócsarnokába. Nagypapa a kardozók edzőivel volt jóban. Egy kicsit fiúsnak találtam ezt a fegyvernemet, de kipróbáltam, majd beleszerettem.

Mennyire jössz sportos családból?

Abszolút sportszerető család vagyunk. Édesapám 18 éves koráig vízilabdázott, majd a focit választotta, amit a mai napig is űz. Édesanyám kézilabdázott. Az egy évvel idősebb nővérem 12 évig ritmikus gimnasztikázott, a 14 éves húgom aktív röplabdázó. A szüleim mindenben segítik a sportolásomat.

Mennyi időt töltesz a vívócsarnokban, hogyan készülsz az olimpiára?

Heti 10 edzésünk van hétfőtől péntekig. Délelőtt a fizikai munka mellett a vívásra is sor kerül, délután csak vívunk.

Mikor szerepelt először a gondolataid között az olimpia?

13 évesen a 2008-as pekingi olimpia kardversernyeit nézve jött a gondolat, hogy jó lenne olimpián szerepelni. Négy éve eltökéltem, hogy ki kell jutnom az olimpiára. Egy csodálatos hangulatú, jókedvű csapatba kerültem, s csak egy cél lebegett a szemünk előtt, hogy megszerezzük az indulás jogát a tokiói játékokon. Ez most sikerült, ami nagy boldogságot jelent számomra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Renata Katona (@renataktn) által megosztott bejegyzés

Amikor nem a vívóteremben vagy, miként töltöd a szabadidődet?

A barátaimmal, családommal, a párommal szeretem eltölteni a szabadidőmet. Szeretek kirándulni és sétálni. A konyha sem idegen a számomra, főként a sütést kedvelem a család nagy örömére. A szomszédban laknak a nagyszüleim. Nekik van egy kutyusuk, aki sokat járkál át hozzánk vendégségbe. Ja és a tanulást se felejtsük el! A Károli Gáspár Református Egyetemre járok óvodapedagógus szakra – nagyon szeretem a gyerekeket. Még egy félévem van hátra, de most az olimpia miatt halasztom az utolsó vizsgákat.

További terveid?

A vívást nagyon szeretem és még a következő olimpiát is megcéloznám 2024-ben. De most az a legfontosabb, hogy Tokióra jól felkészüljünk a csapattal, és felállhassunk a dobogóra.

(Balássy László, nyitókép: MTI/Illyés Tibor)