A címvédő Szilágyi Áron döntős Rióban!

A címvédő Szilágyi Áron döntős Rióban!

2016. 08. 10.
Megosztás

Szilágyi Áron óriási csatában legyőzte a koreai Kim Dzsung Hvant 15–12-re, így döntőbe jutott a riói olimpia férfi kardtornáján, azaz megvédheti olimpiai bajnoki címét.

Szilágyi Áron napközben magabiztosan vívott, a mexikói Ayalán hat, a fehérorosz Bulkevicsen négy tusnyi különbséggel jutott túl. A román Tiberiu Dolniceanu megszorította a címvédő magyar vívót, de a hajrára elfáradt, így a Vasas 26 éves versenyzője 15–10-es győzelemmel jutott a legjobb négy közé. Az asszó előtt a mob.hu-nak elmondta: a koreai rendkívül rutinos versenyző, de idén már kétszer is legyőzte, úgyhogy bizakodóan tekint előre, minden fegyverét bedobja a Londonban csapatban olimpiai bajnok ázsiai ellen.

Motivációs problémái nem voltak Szilágyinak az elődöntő első másodperceiben, ugyanis nyolc mp alatt öt tust is bevitt – micsoda kezdés! A koreai ekkor ébredt fel, és egy egylámpással nyitotta meg pontjainak sorát. A hetedik tusnál videózást kért a koreai, de hiába tette, a zsűri is a címvédőnek ítélte a találatot, védés visszaszúrás jogcímén. Ezen felbőszítette magát az ázsiai, és kettővel közelebb zárkózott. 7–3-nál Szilágyi Áron kért videózást, de ezt meg a koreainak adták, 7–4. Egy remek visszaszúrással zárta le a harmadot a magyar vívó, négy tus volt az előnye.

Az idegek pattanásig feszültek, Decsi András azonban nyugalomra intette az egyperces pihenőre lehuppanó Szilágyit. Két olyan tus következett a rövid szusszanás után, amikor mindkét lámpa kigyulladt, egyet ide, egyet oda ítélt a mérkőzésvezető, így az állás nem változott. Szilágyi egylámpással növelni tudta előnyét (10–5), de a koreai gyorsan visszavágott, a kétlámpást neki ítélték. Ezt követően három olyan tust adott Szilágyi, amire egyből válaszolt a koreai, 13–9-nél igen biztatónak tűnt a helyzet. A koreai tett róla, hogy ne nyugodjunk meg: három tust adott sorozatban, amivel kis híján kiegyenlített. Ez azonban nem jött össze neki, mert Szilágyi egy remek támadással rövidre zárta az asszót, és döntőbe jutott! A koreai egyébként bronzérmes lett, miután a bronzmeccsen 15–8-ra legyőzte az iráni Abedinit.

A finálé magyar idő szerint 1.45-kor kezdődik. A másik ágon az amerikai Daryl Homer hatalmas csatában, 15–14-re legyőzte az iráni Mojtana Abedinit, így ő jutott be másodikként a döntőbe. A 26 éves amerikai Londonban a hatodik helyen zárt egyéniben, a tavalyi moszkvai világbajnokságon ezüstérmes volt – ezzel az elslő amerikai férfi kardozó lett, aki érmet tudott nyerni egy vb-n egyéniben. Egymás elleni mérlegük 5–1 volt Rio előtt Szilágyi javára.

(Ilku Miklós jelenti Rióból, fotó: MOB/Szalmás Péter)