A fair play szellemiségének ünnepe Tokióban

A fair play szellemiségének ünnepe Tokióban

2022. 01. 01.
Megosztás


A Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) kihirdette a tokiói olimpia Fair Play-díjának győzteseit. Rengeteg jelölés érkezett a felhívásra nemzeti olimpiai bizottságoktól, nemzetközi sportszövetségektől, versenyzőktől és a szurkolóktól, melyek közül 13 került be a szűkített listába, köztük Kozák Luca magyar olimpikon atléta felbukó társát felsegítő cselekedete is. A döntős jelöléseket a Nemzetközi Fair Play Napon, szeptember 7-én hirdette ki a bizottság.

A szakmai zsűri hosszas mérlegelés után végül a női gördeszkaverseny döntőseinek ítélte a díjat, akik nagy esése után, vállukon vitték le a japán versenyzőt, Misuko Okamoto regnáló világbajnokot.

A Fair Play-díj nyertesei név szerint Sakura Yosozumi (JPN), Kokona Hiraki (JPN), Sky Brown (GBR), Poppy Olsen (AUS), Bryce Wettstein (USA), Dora Varella (BRA) és Yndiara Asp (BRA).

Thomas Bach, a NOB elnöke: „Gratulálok a gördeszkás versenyzőknek. A Fair Play-díjuk nagyon megérdemelt. A sport megtanít arra, hogy minden tevékenységünk során a kiválóságra törekedjünk; hogy békében, barátságban éljünk embertársainkkal, tiszteltjük magunkat és másokat, és mindig a fair play szellemiségében éljük az életünket. A sport nemcsak verseny, hanem a sporthoz kapcsolódó értékek közvetítése a világ felé. Ez az, amit mindannyian láthattunk Tokióban a versenypályán.”

Kamuti Jenő, a CIFP elnöke: „Nincs sport fair play nélkül, és ez jelent meg Tokióban is számtalan esetben. Nagyon hálásak vagyunk, hogy a NOB-bal közösen az olimpiai játékokon ismételten felhívhattuk a versenyzők, a sportvezetők és a közvélemény figyelmét a fair play fontosságára.”

Sunil Sabharwal, a CIFP főtitkára: „Megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen kihívásokkal teli időben is odaítélhettük a Fair Play-díjat. A versenyeken tapasztalt számtalan emlékezetes eset is megmutatta, hangsúlyozta a sport határnélküliségét és pozitív tulajdonságait. Különösen szívmelengető, hogy a Z-generáció képviselői kapták a fair play-elismerést.”

A zsűrit a következő öt tag alkotta: Princess Nora Liechtenstein-i hercegnő, NOB és CIFP tag; Emma Terho, a NOB Sportolói bizottságának elnöke; Gianni Merlo, az AIPS (Nemzetközi Sportújságíró Szövetség) elnöke; Yuko Ota, a NOB Sportolói bizottságának tagja, egyben a tokiói olimpia szervezőbizottságának képviselője és Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság egy NOB által elismert szervezet, melyet 1963-ban Párizsban alapítottak. Feladata a fair play értékeinek közvetítése a sportban és a közéletben egyaránt. A hagyományos, éves díjátadón túl a CIFP különböző sporteseményeken, így az olimpiai játékokon is jelen van, és díjazza a kiemelkedő fair play-cselekedeteket.

(CIFP/Deregán Gábor)