Férfi kézilabda Eb - Szerbia - Magyarország

A férfi kézilabdázók veretlenül várják a csoportkör utolsó fordulóját az olimpiai kvalifikációs Eb-n

2024. 01. 15.
Megosztás

Már középdöntőben van a férfi kézilabda-válogatott a németországi Eb-n. Vízilabdában a férfiválogatott a bronzéremét mérkőzik az Eb-n, a nők 5-ek lettek. A párizsi olimpiai kvalifikációs tőrcsapat-vk-n a nők a 6. helyen végeztek. Szilágyi Áron bronzérmes a tuniszi GP-n. A magyarok hat éremmel zárták a zágrábi birkózó rangsoroló viadalt. Rövidpályás gyorskorcsolyában Sziliczei-Német Rebeka Eb-bronzérmes. Érdi Mária 7. a vitorlázók ILCA6-os világbajnokságán. Két magyar bronzérem született a szlovéniai, 10 méteres sportlövő Grand Prix-n. A Pavlova Maria, Sviatchenko Aleksei duó alig maradt le a dobogóról a műkorcsolya és jégtánc Eb-n.

Férfi kézilabda Eb - Szerbia - Magyarország

Bánhidi Bence (j) a szerbek elleni mérkőzés legjobb játékosa.

MTI/Czeglédi Zsolt

Kézilabda. Villámrajtot vett a magyar férfiválogatott a németországi Európa-bajnokságon a müncheni C csoportban. Szoros csatában Montenegró és Szerbia válogatottját egy-egy góllal legyőzve már biztos, hogy ott lesz a csapatunk a középdöntőben. A csoportkör utolsó fordulójában a Magyarország-Izland találkozó dönt a csoport első helyéről. Csoportunkban Izland vagy Szerbia lehet a második továbbjutó. A középdöntő 12 fős mezőnye az ABC-ágon várhatóan Németország, Franciaország, Horvátország, Spanyolország válogatottjával egészül ki. A középdöntő első két helyezettje keresztbe mérkőzik a DEF-ág első két helyezettjével a döntőért. A két ág harmadik helyezett válogatottjai mérkőznek az ötödik pozícióért.

Az egyes csoportok állása 2 forduló után:
A. csoport: 1. Németország (4), 2. Franciaország (3), 3. Svájc (1), 4. Észak-Macedónia (0)
B. csoport: 1. Horvátország (3), 2. Ausztria (3), 3. Spanyolország (2), 4. Románia (0)
C. csoport: 1. Magyarország (4), 2. Izland (3), 3. Szerbia (1), 4. Montenegró (0)
D. csoport: 1. Szlovénia (4), 2. Norvégia (3), 3. Feröer-szigetek (1), 4. Lengyelország (0)
E. csoport: 1. Svédország (4), 2. Hollandia (4), 3. Georgia (0), 4. Bosznia-Hercegovina (0)
F. csoport: 1. Dánia (4), 2. Portugália (4), 3. Cseh Köztársaság (0), 4. Görögország (0)

Férfi vízilabda Európa-bajnokság - Magyarország - Horvátország.

Vigvári Vince

MTI/Illyés Tibor

Vízilabda. A fiatal férfiválogatott hármas körbeverés után az olaszok és görögök előtt nyerte meg az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság B-csoportját. A negyeddöntőbe jutásért az olimpiai bajnok Szerbia következett. A találkozó a rendes játékidőben 10-10-es döntetlenre végződött. Az 5-5 büntető közül a szerbek egyet elhibáztak, a magyarok viszont mind az ötöt értékesítették. Így az elődöntőben Horvátország ellen szállt vízbe a magyar válogatott. A zsúfolásig megtelt zágrábi uszodában a hazai gárda a második és negyedik negyedben 2-2 góllal felülmúlta a magyarokat, és végül 8-11-es győzelemmel bejutott a fináléba. A döntőben a spanyol-horvát összecsapás győztese szerzi meg az olimpiai kvótát. A fukuokai vb győztese, és ott kvótát szerző Magyarország az olaszokkal mérkőzik kedden a bronzéremért.

A férfiaknál a dohai vb csoportbeosztása az Eb után:
A. csoport: Ausztrália, Dél-Afrika, Horvátország, Spanyolország
B. csoport: Görögország, Brazília, Kína, Franciaország
C. csoport: Szerbia, Montenegró, Japán, Egyesült Államok
D. csoport: Kazahsztán, Románia, Olaszország, Magyarország

Már kvótás: Franciaország, Magyarország, Görögország, Japán, Egyesült Államok, Dél-Afrika, Ausztrália, Spanyolország vagy Horvátország. A vb-ről négy válogatott jut ki az olimpiára.

Nõi vízilabda Európa-bajnokság - Franciaország - Magyarorsz

Az ötödik helyezett magyar női vízilabda-válogatott.

MTI/Szigetváry Zsolt

A női Európa-bajnokságon a magyar válogatott a későbbi Európa-bajnok Hollandiától és a bronzérmes Görögországtól vereséget szenvedett, a horvátok elleni kötelező győzelem után a selejtező csoportjában a harmadik helyen végzett. A nyolcaddöntőben a csehek sem állították nehéz feladat elé a magyarokat. A negyeddöntőben az olaszok nagy küzdelemben, 12-11 arányban múlták felül lányainkat, így az biztossá vált, hogy az Európa-bajnokságon nem szerezhetnek kvótát a magyarok. A helyosztók során a britek és franciák ellen is könnyen győztek Keszthelyiék, így az ötödik helyen végeztek. Az olimpiai kvótát a bronzérem megszerzésével a görögök gyűjtötték be.

Az Európa-bajnokság befejeztével ismertté vált a dohai vb csoportjainak beosztása.

Már kvótás: Franciaország, Hollandia, Spanyolország, Ausztrália, Kína, Egyesült Államok, Görögország, Dél-afrikai Köztársaság.

A vb csoportbeosztása:
A. csoport: Brazília, Egyesült Államok, Kazahsztán, Hollandia
B. csoport: Spanyolország, Görögország, Kína, Franciaország
C. csoport: Szingapúr, Magyarország, Ausztrália, Új-Zéland
D. csoport: Olaszország, Dél-Afrika, Nagy-Britannia, Kanada

A négy csoport győztese egyből a negyeddöntőbe jut. A második és harmadik helyezettek az AB- illetve CD-ágról mérkőznek a negyeddöntőbe jutásért.
A magyar válogatott a negyeddöntőben várhatóan az Egyesült Államok, vagy Hollandia válogatottjával találkozik. A világbajnokságon még két olimpiai hely kiadó, erre Olaszország, Kanada és Magyarország versengése várható.

Noi torcsap ujvidek 1 980x654
Andrea Alegni

Vívás. Nagy bravúrra lett volna szüksége a magyar női tőrcsapatnak a párizsi világkupán ahhoz, hogy az utolsó olimpiai kvalifikációs esemény előtt legyen reális esély a kvóta megszerzésére. Akadtak pillanatok, amikor úgy tűnt, lehet is minderre sansz, ám végül nem így lett… Női csapatunk (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra) Tajpej kötelező legyőzése (45:20) után Németországgal találkozott a nyolcaddöntőben. Az ellenfél legjobbja, Ebert hiányát magabiztos vívással használták ki a mieink (45:29). A negyeddöntőben kellett volna az extra, a világelső olaszok legyőzése. A meccs második körében az itáliai klasszisok „elintéztek” minket, és végül 45:27-re nyertek. Maradt a folytatás az 5-8. helyért, ahol Kanada ellen sikerült egy olyan, 45:44-es győzelmet aratni, ami matematikailag segített életben tartani a kvalifikációs reményeket. Az ötödik helyért a korábbi világbajnok amerikai válogatottat nem sikerült megszorítani (25:45), így a 6. helyen zártak a mieink. A férfiak (Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely) a 10. helyen végeztek. Az egyéni versenyben a férfiaknál Dósa Dániel és Mihályi Andor, a nőknél Pásztor Flóra jutott a legjobb 32 közé.

Tunisz szilagyi mosoly 1 980x697
Augusto Bizzi

A kardozó Szilágyi Áron ezúttal sem távozott érem nélkül 2024 első világversenyén. A tuniszi kard Grand Prix-n háromszoros olimpiai bajnokunk ismét remekelt. A nyolcaddöntőben a francia válogatott kulcsemberét, Patrice-t győzte le, majd az éremért a legutóbbi GP-győztes, német színekben versenyző Szabó Mátyást verte 15:8-ra. Az elődöntőben a németből amerikaivá lett Heathcockkal került szembe, és a fiatal tehetség ezúttal legyőzte klasszisunkat 15:13-ra. További két férfi világbajnokunk közül Szatmári András egészen közel volt a nyolc közé jutáshoz. Két győzelem után a koreaiak klasszisával, az egyéni világbajnok Oh Szangukkal került össze a 16 között. Izgalmas meccsen, kétes utolsó tussal kapott ki 15:14-re Andris. Gémesi Csanád a 64 között szenvedett vereséget az amerikai Doddótól.

Tunisz szucs viv 980x546
Augusto Bizzi

A nők mezőnyében Szűcs Luca nagyon közel volt ahhoz, hogy pályafutása során először nyolc közé jusson vk-n, illetve Grand Prix-n, de végül nem sikerült. A 64-es táblán előbb magabiztosan verte a kínai Fut (15:10), majd a korábbi vb-érmes azeri Bashtát is legyőzte egy tussal, 15:14-re. A nyolcaddöntőben a világranglista ötödik helyén álló görög Georgiadu következett, és Luca 13:9-re vezetett, ám a következő hat tust a rivális adta. A junior Spiesz Anna a 32 között végzett. Spanyol ága volt, előbb Perez Cuencát verte 15.9-re, majd 15:11-re kapott ki Martin-Portuguestől. Anna ismét letette a névjegyét a felnőttek mezőnyében is.

Kuramagomedov

A bronzérmes Murad Kuramagomedov (jobb szélen).

United World Wrestling/Kostadin Andonov

Birkózás. Összesen 34 birkózónk szerepelt az év első nemzetközi viadalán, a zágrábi UWW-rangsorversenyen, amelynek szerdától vasárnapig a Dom Sportova adott otthont. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a szövetség honlapján arról adott tájékoztatást, hogy ez a megméretés adja a fő alapot a februári, bukaresti Európa-bajnokságon induló válogatott összeállításához.
A szabadfogásúak közül Kuramagomedov Murad (74 kg) remekül menetelt olimpiai kategóriája 25 fős mezőnyében. Technikai tussal verte a francia Alekmát (10-0) és a brazil Bordeaux Césart (12-2), majd miután 7-0-ra kikapott az amerikai Nolftól, a vigaszágon 3-0-ra felülmúlta az Eb-ezüst- és vb-bronzérmes bolgár Ramazanovot. Így bronzmérkőzést vívhatott az Európa-bajnok görög Kujumcidisszel, akit bravúros teljesítménnyel 4-1-re legyőzött, s felállhatott a dobogó alsó fokára.

Orsos zagrab

Stalvira Orshush (53 kg).

United World Wrestling/Kostadin Andonov

A nők mezőnyében a háromszoros Európa-bajnok, magyar színekben Eb-második Orsós Sztálvira (53 kg) remekelt a zágrábi UWW-rangsorverseny szombati versenynapján. Elsőként a francia Tatiana Debient (2-1) utasította maga mögé, majd az U23-as Eb-ezüstérmes ukrán Lilija Malancsukot győzte le hátrányból, tussal (2–4). A negyeddöntőben következett 2022 világbajnoka, az amerikai Dominique Parrish, aki felett parádés birkózást bemutatva, 2:55 perc alatt technikai tussal (10–0) diadalmaskodott. A döntőért szoros csatában (5-3) a vb-harmadik lengyel Jowita Wrzesienen is átjutott, így este az aranyéremért léphetett szőnyegre, mégpedig a kínai Pang Csieniuval szemben. Klasszisunk apró sérülést szenvedett, és a sűrű olimpiai kvalifikációs programra való tekintettel úgy döntött, nem áll ki a döntőben, így a második helyen zárt Zágrábban. Az 55 kilogrammos Szenttamási Róza ugyan 10-5-re kikapott a felnőtt vb-bronzérmes kanadai Stewarttól a súlycsoport negyeddöntőjébe, legyőzője azonban fináléba került, így ő a bronzcsatában bizonyíthatott. Ott igencsak nagyot küzdött a kétszeres U23-as Eb-bronzérmes ukrán Vinnikkel szemben. A szünetben még 1-0-ra vezetett fiatal tehetségünk, ám riválisa a második menet elején rögtön levitte őt, Szenttamási azonban nem adta fel, küzdött, hajtott és sikerült is kiléptetnie Vinniket a küzdőtérről, a 2-2-es végeredmény viszont még mindig az ukránnak kedvezett, így maradt az ötödik hely.

Brikozas zagrab
Facebook/MBSZ

A kötöttfogásúak közül a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán remek formájáról lesz emlékezetes az év első megmérettetése. A Honvéd klasszisa ugyanis nem akármilyen menetelést hajtott végre a döntőbe vezető úton, hiszen kezdésként legyőzte honfitársát, az Európa-bajnok Fritsch Róbertet, majd az Eb-második fehérorosz Lijah, a vb-bronzérmes japán Kuszaka és a világ- és Európa-bajnok török Akbudak sem bírt vele Zágrábban. Zoli aztán a döntőben is nagy elánnal lépett szőnyegre, egyik legnagyobb riválisa, az Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes azeri Suleymanov azonban jobbnak bizonyult nála, ráadásul ötpontos hátrányban Lévai bokája is megsérült, így feladta a finálét, ezüstérmes lett. Az előcsatározások során a két nem olimpiai kategóriás súlycsoportban, a 72 és a 82 kilóban Lévai Levente és Szilvássy Erik is egyaránt három-három küzdelmet nyert meg, így mindketten megérdemelten jutottak fináléba, ott azonban csak Szilvássy tudta folytatni remek szériáját és ezzel aranyérmes lett. A mindössze 18 esztendős Lévai Leventét az Európa-bajnok azeri Ganizade tudta csak megállítani az aranyéremért folytatott csatában. A dobogó harmadik fokáért több versenyzőnk is harcba szállhatott volna, végül csak a nehézsúlyú Vitek Dárius tudott szőnyegre lépni, de ő legyőzte Eb-ötödik azeri vetélytársát, ezzel bronzérmes lett, Szőke Alex és Darabos László viszont sérülés miatt visszalépett, ötödikként zárt Zágrábban. Magyar szempontból nemvárt meglepetést hozott a 87 kilogrammosok küzdelme. Noha az Eb-győztes Takács István még legyőzte az Eb-második azeri Abbasovot az első fordulóban, majd egy fehéroroszt is felül tudott múlni, a négy közé jutásért kikapott a kubai ellenfelétől, ezzel búcsúzott. A másik ágon a világbajnok Losonczi Dávidnak sem jött össze a zágrábi UWW-rangsorverseny, az orosz Osztajev technikai tussal győzte őt le a nyolcaddöntőben.

Short team 2024 gdansk
Facebook/hunskate

Rövidpályás gyorskorcsolya. Az 2023. évi Európa-bajnokságon a magyarok 2 érmet szereztek Gdanskban. 2024-ben ismét a lengyel tengerparti városban rendezték meg a kontinensviadalt. Sziliczei-Német Rebeka pályafutása első egyéni érmét: egy bronzot szerzett 1500 méteren. Kónya Zsófia negyedik lett. Somodi Maja 500 m-en a B-döntőbe jutott, ahol 5. lett, ami a 10. helyet jelentette a számára. Hasonló eredménnyel zárt 1000 m-en Kónya Zsófia is. A 3000 m-es váltó Bácskai Sára Luca, Somodi Maja Dóra, Sziliczei-Német Rebela, Tóth Eszter (előfutamban Kónya Zsófia) összeállításban nyerte a B-döntőt és az 5. helyen végzett.

A férfiaknál Jászapáti Péter és Bontovics Balázs is B-döntős volt. Előbbi a 3., utóbbi a 6. helyen haladt át a célvonal, így 10. illetve 13. lett. 1000 m-en Jászapáti Péter egészen az A-döntőig menetelt, ott az 5. helyet szerezte meg. A férfi 5000 m-es váltó – Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel összeállításban – is a nagydöntőben szerepelt. Ott a lengyelekkel folytatott küzdelemben Peti egy rossz helyen lévő bójára rálépett és kicsúszott elütve lengyel ellenfelét. A hazai korcsolyázó volt a gyorsabb, a célban a 4. helyen korcsolyázott át a váltó.

A 2000 m-es vegyes váltó B-döntőjében Bácskai Sára Luca, Nógrádi Bence, Sziliczei-Német Rebeka és Tiborcz Dániel (előfutamban Kónya Zsófia) a franciák mögött második lett, ez az összesítésben a 6. helyet jelentette.

20240110 ILCA6 Ww mc 26938
Matias Capizzano

Vitorlázás. Mar del Platában a vitorlázók olimpiai kvalifikációs ILCA6-os világbajnokságának zárónapján az éremfutamban az olimpiai kvótás Érdi Mária megvillantotta klasszisát: az addigi tíz futamban legjobbnak bizonyult tíz vitorlázó között szerezte meg ebben a különleges taktikát követelő legutolsó, helyosztó futamban az elsőséget. Mindezt úgy, hogy az előző nap egy hatodik helyről kényszerült kiállni a bérelt hajója technikai problémája miatt.

Mári így emlékszik vissza erre a futamra a hunsail.hu-n: „Az aranycsoport ötödik futamában hatodik voltam, végre minden összejött, amikor kilazult a talpcsigám, azok a csavarok kezdtek kijönni, amik a gurtnit (kiülő hevedert – a szerk.) is tartják. Próbáltam verseny közben visszanyomkodni, persze hiába, néhány perc múlva kiszakadt az egész. Fel kellett adnom a futamot. Méltányossági kérelmet nyújtottunk be, a tárgyalásra megidézték a hajók szállítóját is, akitől mindenki bérelte az eszközt. Ő nem tagadta, hogy kiderült még a világbajnokság előtt a hajók típushibája, mindegyikben kicserélték ezt a két csavart, kivéve éppen az enyémben. El is hozta az én hajómhoz járó két új csavart, és letette a versenybírók asztalára, a tévedésért elnézést kért. Megkaptam a méltányossági átlagpontot, persze ezzel nem vagyok kisegítve, mert a rossz futamom pontja is beleszámít az átlagba... A döntés következtében kilencedikként ugyan ott vagyok a szerdai éremfutamban, de ha befutok az utolsó, végül feladott futamban hatodikként, akkor ötödikként kerülök az éremfutamba, és lett volna esélyem akár a dobogóra is. Nem tagadom, hogy voltak futamok, amikben én is hibáztam – de ilyen hiba, gondatlanság amit elkövettek, nem fordulhat elő egy világbajnokságon."

A megelőző tíz futam mérlege azt jelzi, hogy Érdi immár biztosan ott van a legszűkebb élmezőnyben: tízből öt versenyben tízen belüli helyeken futott be. Sokáig dobogó közelben, a legjobbaktól néhány pontra lemaradva, biztató pozícióban várhatta a futamokat. Mári következő nagy erőpróbája az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság lesz február 16-tól 23-ig Athénban. Görögországban két kvóta talál gazdára.

A korábban már 28, kvótás nemzet mellé a világbajnokságon Finnország, Írország, Uruguay, Spanyolország, Brazília, Törökország és Mexikó szerzett kvótát a párizsi olimpiára.

Ket ermes
Facebook/hunshooting

Sportlövészet. A férfiak légpisztoly versenyszámában Tátrai-Fejes Miklós végzett a harmadik helyen 219.1 körrel. A 2022-ben Európa-bajnoki bronzérmet nyert magyar versenyző a hatodik helyen kvalifikálta magát a fináléba, miután az alapversenyben 579 kört lőtt. A számot a szlovák Juraj Tuzinsky nyerte meg 243.7 körrel, második lett a bolgár Kiril Kirov 239.8 körrel. A nőknél légpisztolyban Major Veronika lett bronzérmes 219.8 körrel (az alapversenyben 570 kört lőtt, és ezzel nyolcadikként jutott a döntőbe), Fábián Sára Ráhel az ötödik, Sike Renáta a hatodik helyen zárt. Előbbi az alapversenyben 575 kört teljesített és harmadikként lett finalista, utóbbi a hetedik helyen jutott a döntőbe 570 körrel.

Paros 2024 eb
Facebook/hunskate

Műkorcsolya, jégtánc. Január 8. és 14. között Litvánia második legnagyobb települése, Kaunas adott otthont az ISU Műkorcsolya- és Jégtánc Európa-bajnokságnak. A kontinensbajnokságon nyolc sportoló képviselte a magyar színeket. A legelőkelőbb helyen a korábban párosban az Eb-5. és GP-4. Pavlova Maria, Sviatchenko Aleksei duó végzett, akik a rövidprogramban 4. helyen álltak. A kűrben a 3. legjobb teljesítményt nyújtották, de ez is kevés volt, 1.64 ponttal maradtak le a dobogó harmadik fokáról. A férfiak versenyében Vlasenko Aleksandr a 23. helyen végzett. A hölgyek között Schermann Regina, jégtáncban Ignateva Mariia és Szemko Dani, valamint Hancock Lucy és Fourati Ilias nem mutathatta be a kűrjét, mivel Regina a 28, Daniék a 25., Iliasék a 30. helyen fejezték be a rövidprogramot.