A férfi kézilabdázók veretlenül menetelnek Párizs felé

A férfi kézilabdázók veretlenül menetelnek Párizs felé

2023. 01. 16.
Megosztás


Az első két mérkőzését megnyerve vezeti selejtezőcsoportját a magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságon. Rövidpályás gyorskorcsolyázóink egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek az Európa-bajnokságon. Szatmári András harmadik helyen végzett a tuniszi kardvívó GP-viadalon. Két érmet szerzett a magyar csapat a szlovéniai Rusében rendezett légfegyveres Grand Prix-versenyen.

Kézilabda. A magyar férfi válogatott a világbajnokságon Dél-Korea ellen kezdte a selejtező csoportkört. Az első félidőben már 10 gólos előnyre tett szert a gárda, a második játékrészben a lelkesen küzdő ázsiaiak 4 gólt ledolgoztak a hátrányukból, de ami a legfontosabb: a magyar válogatott megszerezte a 2 pontot, és 6 góllal verte ellenfelét. Két nappal később igen fontos összecsapás elé nézett Izland ellen a magyar válogatott. A két csapat többször is találkozott már tétmérkőzésen, voltak jó és rossz emlékek is az egyes összecsapásokról. Az első félidőben a 14. percig tudtak lépést tartani a magyarok az Izlandiakkal. Ezután az ellenfél fokozatosan elhúzott és a félidőben ötgólos előnyre tett szert. A 42. percben már hat góllal vezetett az ellenfél. Ekkor következett a nem várt fordulat. Mikler Roland bravúros védései, a csapat fegyelmezett védekezése és a sikeres támadások eredményeként öt perccel a találkozó befejezése előtt már 28:28-at mutatott a kijelző. A magyarok ekkor sem álltak le, 30-28-ra megnyerték a találkozót, és ezzel már biztos továbbjutók a középdöntőbe.
Hétfőn ismét fontos találkozó következik a portugálok ellen. A győzelem azt jelentené, hogy nagy lépést tenne a válogatott a kitűzött cél, a legjobb nyolc közé kerülni. A másik ágon a C-csoportból Svédország, Brazília és a Zöldfoki-szigetek válogatottja jutott be a középdöntőbe Magyarország, Izland és Portugália mellé.

A D-csoport eredményei:
Magyarország-Dél-Korea 35-27 (21-11)
Izland-Portugália 30-26 (15-15)
Portugália-Dél-Korea 32-24 (15-12)
Izland-Magyarország 28-30 (17-12)
A D-csoport állása: 1. Magyarország 4 p (+10), 2. Portugália 2 p (+4), 3. Izland 2 p (+2), 4. Dél-Korea 0 p (-16).

A D-csoport további mérkőzései:

Január 16., hétfő
18:00 Dél-Korea-Izland
20:30 Magyarország-Portugália

Középdöntő:

A középdöntőben négy hatos csoportban játszik a 24 továbbjutott gárda. A magyar válogatott Göteborgban folytathatja a C-csoport továbbjutóival. A csapatok az egymás elleni eredményeiket magukkal viszik. A középdöntőcsoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe. A középdöntő mérkőzésnapjai a II. csoportban: január 18., 20., 22.


Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rövidpályás gyorskorcsolya. A magyar csapat hosszú idő után először vett részt Európa-bajnokságon a Liu testvérek nélkül. Gdanskban a női válogatott szerzett egy ezüst- és egy bronzérmet, így nem szakadt meg a sorozat, 2006 óta minden Eb-n volt magyar érem. A legrövidebb egyéni távon, 500 méteren Nógrádi Bence futammásodikként A-döntőbe jutott, majd lett pontszerző 6. a fináléban, míg Jászapáti Petra a mezőnyben történt óriási esés miatt a B-döntőbe jutott, de ott nem állt rajthoz, így a 10. helyre rangsorolták. 1500 méteren Jászapáti Petra meg sem állt az A-döntőig, Bontovics Balázs pedig B-döntős lett. Érkezett aztán a finálé, melynek során olimpiai bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Jászapáti Petra pontszerző helyen, Schulting, Desmet és Seidel mögött negyedikként ért célba, míg Bontovics Balázs a kisdöntőben negyedik, összesítésben 11. lett. 1000m-en Jászapáti Petra megszerezte az Eb-n első egyéni érmét, a harmadik helyen korcsolyázott át a célvonalon. A férfi és női B döntőben is volt magyar érdekeltség. Somogyi Maja és Tiborcz Dániel egyaránt a 8. helyet szerezte meg. Bár a szívünk a döntőbe várta a vegyes váltót is, de az elődöntőben hibáztak a fiúk. Így maradt a B-döntő, ahol az élen végzett a váltó és lett ötödik. A váltó tagja: Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel. A férfi 5000m-es váltó szintén B-döntős volt, ahol a belgák mögött ért célba, így meg kellett elégedniük a 6. helyezéssel. A csapat tagjai: Bontovics Balázs, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex és Nógrádi Bence.


Fotó: MTI/Illyés Tibor

A női 3000m váltó viszont az A-döntőben a hollandok, olaszok és lengyelek ellen szállt harcba az érmekért. A hölgyek végig a hollandok mögött haladtak és ezüstérmet szereztek. Az ezüstváltó tagjai: Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka.


Fotó: hunfencing.hu

Vívás. A férfi és női tőrözők Párizsban világkupa-, a kardozók Tuniszban GP-viadalon léptek pástra. A tőrözők közül Pásztor Flóra pályafutása során először jutott a nyolc közé, és csupán egy tus választotta el Dósa Dánielt a hasonló sikertől. A nőknél további négy vívónk jutott fel a főtáblára. Kondricz Kata a 24., Kreiss Fanni az 55., Wolf Eszter a 60., Lupkovics Dóra a 62. helyen végzett. A férfiaknál Szemes Gergő a 11., Dósa Dániel a 14. lett. A csapatversenyben a Dósa Dániel, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely alkotta gárda a 15., a nők között Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mesteri Viktória, Pásztor Flóra a 11. helyen zárta a viadalt.

A férfi kardozóknál a korábbi világbajnok Szatmári Andrást csupán a későbbi győztes georgiai Bazadze állította meg az elődöntőben, így a magyar vívó felállhatott a dobogó harmadik fokára. Gémesi Csanád bejutott a negyeddöntőbe, de ott az olasz Samele állta az útját.


Fotó: hunfencing.hu

Márton Anna a szülés után kitűnő szerepléssel tért vissza a pástra. Egészen a negyeddöntőig menetelt, végül a 8. helyen végzett. A legjobb 32 között búcsúszott Pusztai Liza, Battai Sugár és Katona Renáta.

Sportlövészet. Két érmet szerzett a magyar csapat a szlovéniai Rusében rendezett légfegyveres Grand Prix-versenyen, melyen a női pisztolyosok között Major Veronika győzött, Sike Renáta pedig harmadik lett. A magyar szövetség honlapja szerint a rangos viadalon szinte a teljes magyar válogatott szerepelt, és elsősorban a pisztolyosok remekeltek. A nőknél Major az alapversenyben 577 körrel negyedik, míg Sike 572 körrel hatodik volt. A 25 lövéses nyolcas döntőben előbbi 246,2 körrel második lett, utóbbi pedig 242-vel harmadik. Major így aranymérkőzést vívhatott a tajvani Vu Csia Jinggel, akit 17-13-ra győzött le. Férfi pisztolyban a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Tátrai Miklós 581 kört ért el az alapversenyben, amivel harmadikként zárt, a nyolcas döntőben pedig 248,2 körrel a negyedik helyet szerezte meg. A rusei viadalnak még egy magyar döntőse volt a tokiói olimpikon Mészáros Eszter személyében, aki a női puskások alapversenyében 630,4 körrel a második helyen biztosította helyét a nyolc között, ahol végül a hetedik hely lett az övé.

(MOB-összeállítás, vezető fotó: mkksz.hu)