A friss Eb-érmesek is csatlakoznak a Kacsafutamhoz (videóval)

A friss Eb-érmesek is csatlakoznak a Kacsafutamhoz (videóval)

2014. 07. 15.
Megosztás

Nyolc arany- és a parakenusok érmeivel együtt nyolc ezüstéremmel tért haza a magyar kajak-kenu válogatott a brandenburgi Európa-bajnokságról. A küldöttség útja a Liszt Ferenc repülőtérről egyenesen a Városligeti Csónakázó-tóra vezetett, ahol a csapat csatlakozott az augusztus 31-én sorra kerülő Kacsafutam „mezőnyéhez” - a rendezvény támogatja az UNICEF gyermekvédelmi programjait is.


Ami az argentinoknak nem sikerült, az a magyar kajak-kenu válogatottnak igen: versenyzőink 8 arany- és 8 ezüstéremmel többek között a német csapatot is maguk mögé utasítva az éremtáblázat élén zártak a brandenburgi Európa-bajnokságon. Óriási csatákat és nagy diadalokat éltek meg kajakosaink és kenusaink a kontinensviadalon, és az érmek tekintetében nem lényegtelen adat, hogy az olimpiai számokban hat medált hoztak haza a versenyzők.


„Versenyzőink három ezüstérmet nyertek, jól haladnak afféle, hogy az ép versenyzőkhöz hasonlóan ők is ikonjai legyenek sportáguknak” – magyarázta Weisz Róbert, a parakenu szakág vezetője, aki bízik benne, hogy augusztusban a moszkvai világbajnokságon hasonlóan eredményesek tudnak lenni versenyzői, akiknek jó esélyük van arra is, hogy ott lehessenek a 2016-os paralimpián.

A sajtótájékoztatón a brandenburgi hétvége értékelése mellett még egy fontos eseményről is szó esett.

Augusztus 31-én rendezik meg a Duna Margit-híd és Batthyány téri közötti szakaszán a Kacsafutamot, amely során több tízezer gumikacsa verseng a folyón.

A vidám, izgalmas családi rendezvény természetesen jótékonysági célt is szolgál: az ország különböző kacsalelőhelyein (a hétvégi szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon is lesznek kacsapontok) megvásárolt „versenykacsák” árából az UNICEF magyar bizottsága is részesedik.

A szervezet a befolyó pénzzel támogat majd olyan programokat, amelyek többek között több millió gyermek számára biztosítanak alapvető gyermekjogokat, mint például a tiszta ivóvízhez való jog. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amely a tiszta élet, tiszta víz, tiszta eszmék jegyében szervezi működését, természetesen azonnal csatlakozott a kezdeményezéshez.

A verseny támogatójaként kajakos és kenus vízifelvonulást szerveznek augusztus 31-én a Dunán.



A magyar kajak-kenu válogatott olimpiai számokban elért pontszerző eredményei:

5 aranyérem:

Kozák Danuta K-1 200, K-1 500m
Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Kárász Anna, K-4 500m
Csipes Tamara, Szabó Gabriella, K-2 500m
Mike Róbert, Vasbányai Henrik, C-2 1000m

1 ezüstérem:

Vajda Attila, C-1 1000m

1 negyedik hely:

Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor, Kugler Attila, K-4 1000m

Kettő 6. hely:

Tóth Dávid, Kulifai Tamás, K-1 1000m
Tótka Sándor, K-1 200m

Összesen: 35+5+3+2= 45 olimpiai pont

(fotók: Róth Tamás, bl)