A hónap műhelye-díj márciusi győztese a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózószakosztálya

A hónap műhelye-díj márciusi győztese a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózószakosztálya

2013. 04. 23.
Megosztás

Márciusi teljesítménye alapján a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózószakosztálya nyerte a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által létrehozott „A hónap műhelye”-díjat. A kiemelkedő utánpótlás-nevelő munkát végző dorogiak szoros versenyben utasították maguk mögé a Szombathelyi Dobó SE atlétáit, s így az elismerés mellé övék lesz a félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalvány is.

Az idén harmadik alkalommal kiírt díjra ismét több száz jelölés érkezett a sportszervezetektől, a szakemberektől és a sportkedvelőktől. A MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu alkotta kuratórium a márciusi eredmények, teljesítmények alapján figyelmébe ajánlott szakosztályok közül választott ki öt műhelyt, amely fölkerült a utánpótlásportálon közzétett szavazólapra. A közönségvoksolás a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is tizenegy napon át tartott, s azt a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózószakosztálya szoros versenyben megnyerte a Szombathelyi Dobó SE atlétái előtt (a győztesre 910, a második helyezettre éppen 800 érvényes szavazat érkezett). A közönségvoksolás 25 százalékos mértékben esett latba az összesítéskor: a további hetvenöt százalékon a három díjalapító osztozott egyenlő arányban. A kuratórium véleménye ezúttal megegyezett a közönségével, így a dorogiak első helyéhez nem férhetett kétség.

Dorogon sok évtizeden át, mindig is volt birkózóélet. Sokáig természetesen a Bányászban, amely a labdarúgó NB I állandó (és nagyon erős) szereplője volt, s a hírnevének egyik támpillérét Buzánszky Jenő, a legendás magyar válogatott, az Aranycsapat jobbhátvédje jelentette. A bányászat megszűnése után a birkózók is a jogutód Dorogi Egyetértés SE-ben folytatták, mígnem három éve önállóvá váltak, és megalapították a Dorogi Nehézatlétikai Clubot.

A sportág mai sikerszakosztályának a gyökerei sajátos módon mégis a közeli nagyközségben, a halászléjéről is híres Táton erősödtek meg. Az 1996. évi atlantai olimpia után ott kezdett el dolgozni a sportág legkiválóbb szakembereinek egyike, Bacsa Ferenc azzal a nem szerény céllal, hogy az alig ötezres község fiataljaival is megmutatja a világnak a magyar birkózás erejét. Forradalmian új felkészítési módszerével igen hamar elérte, hogy az ország már felfigyelt rá. A mestert Hegedüs Csaba, a szövetség elnöke meghívta az akkor (2001-ben) létrejött Mr. Tus-sportiskola vezető tanárának. Az első évfolyam két, olimpiai érmes nebulója, Lőrincz Tamás és Módos Péter azóta már világhírűvé tette az intézményt.

Bacsa Ferenc utódot azért hagyott Táton. Egykori versenyzőjét, Lévai Zoltánt rábírta, hogy tanulja ki az edzői mesterséget. S hogy ez milyen sikerrel járt, arról a Lévai Zoltán vezetőedző szakmai irányításával dolgozó Dorogi NC jelene tanúskodik. A klub egészséges működési feltételeit annak elnöke (az országos szövetség elnökségének tagja), a veteránként ma is még a szőnyegen vitézkedő Puksa Ferenc remek menedzseri képességei, valamint dr. Tittmann János polgármester sportszeretete biztosítja.

A DNC igazi regionális utánpótlásközponttá vált. Kihelyezett szakosztálya működik Esztergomban (mintegy hatvan kis birkózóval), Nagycsápról huszonöten, míg Tátról és Tokodról tízen-tízen ma már bejárnak edzésre a fiatalok. A dorogi bázison felkészülőkkel együtt a DNC versenyzői létszáma megközelíti a kétszázat, s öt szakember irányítja a munkájukat.

A március két ok miatt volt kiemelkedő a dorogiak életében. Egyrészt sok verseny zajlott, és mindegyiken megnyertek jó néhány súlycsoportot. Másrészt ők maguk márciusban rendezték meg – kiemelkedő színvonalon, dobogóra tett szőnyegeken, webközvetítéssel – a közép-európai régió legnagyobb kadet kötöttfogású versenyét, a Fekete Gyémánt-kupát, amelyen Torba Erik első, Lévai Zoltán harmadik lett.

A hazai viadalokon nem pusztán a megszerzett érmek lenyűgöző száma emelkedik ki, hanem az is, hogy a sikerek kötött- és szabadfogásból, egyéni és csapatversenyről és minden utánpótlás-korosztályból származnak. Vagyis a Dorogi NC diadalmasan van jelen a teljes magyar utánpótlás-horizonton.

A lányok márciusban nemigen tudtak hol bizonyítani, pedig ők is magas színvonalon birkóznak. Tavaly megnyerték mind a két (diák-, illetve utánpótlás-) csapatbajnokságot, az éveken át a fiúversenyeken győztes Jäger Szimonetta pedig a felnőtt válogatott keret tagja lett.

„A hónap műhelye”-díj ünnepélyese átadása ezúttal különleges helyszínen lesz: a dorogiak április 29-én hétfőn a főváros „régi” Sportcsarnokában, a Müller Ferdinánd birkózó-edzőteremben a felnőtt válogatott keret tagjainak jelenlétében vehetik át a kitüntető címet és az azzal járó 500 ezer forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt.

A márciusi szavazás részletes eredményei ITT tekinthetők meg.

(Forrás: utanpotlassport.hu)