Nõi kézilabda-vb -Magyarország - Horvátország

A horvátok legyőzésével megvan az olimpiai selejtezőtorna

2023. 12. 11.
Megosztás

A magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőtornán játszhat, miután a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság középdöntőjének hétfői zárónapján drámai csatában 23-22-re legyőzte a horvát csapatot.

Nõi kézilabda-vb -Magyarország - Horvátország

Debreczeni-Klivinyi Kinga, Klujber Katrin, Füzi-Tóvizi Petra, Böde-Bíró Blanka, Szöllõsi-Schatzl Nadine és Gyõri-Lukács Viktória (b-j), a magyar válogatott tagjai ünnepelnek.

MTI, Illyés Tibor

Alapesetben a vb 2-7. helyezettjei játszanának áprilisban ötkarikás kvalifikációt. Ez azonban tovább tolódott a franciák és a norvégok negyeddöntőbe jutásával, valamint a brazilok helyezésével. A legjobb nyolc közé jutásról lemaradt magyarok számára csak a győzelem jelentette az olimpiai selejtezős tornán való részvételt, minden más esetben lemaradt volna a párizsi ötkarikás játékokról. A horvátok ugyanakkor még versenyben voltak a negyeddöntőért, ehhez pontot kellett volna szerezniük.

Rosszul kezdték a magyarok a találkozót. Támadásaink Győri-Lukács befejezéseitől eltekintve pontatlanok voltak. A horvátok rendre eljuttatták a labdát beállójukhoz és átlövésből is eredményesek voltak. Négy perccel a dudaszó előtt 11-6-nál már öt találat volt a horvát előny. A 42 százalékos hatékonysággal hárító Böde-Bíró kettős bravúrja és hetesvédése nyomán három találatra jött fel a magyar gárda és a félidőben 11-8 volt az állás a horvátok javára.

A szünet utáni továbbra is sok volt a hiba, az eladott labda a magyar támadásoknál, Böde-Bíró védései és Klujber értékesített hetesei ellenére 19-13-ra elléptek a balkániak. A játékrész derekán jött a magyar időkérés, a kőkeményre váltó védekezésre alapozva egy négygólos sorozat, amellyel kettőre csökkent a hátrány (17-19). A záró öt perchez 22-20-as horvát fórnál érkeztek a felek, Klujber a hetedik hetesét értékesítette, a nyolcadiknál pedig a kapufáról kipattanót lőtte be: 22-22-nél egyenlített a magyar válogatott. Böde-Bíró ziccert védett szélről, Debreczeni-Klivinyi gólja pedig már a vezetést jelentette, a csapatkapitány pedig hetest hárított. Az utolsó negyven másodpercben időkérés után emberhátrányban - lehozott kapussal - támadhatott a győzelemért a Golovin-együttes. Bár nem talált be, a horvátoknak csupán 2.1 másodpercük maradt az egyenlítésre, de nem jártak sikerrel, így győzött 23-22-re és olimpiai selejtezőtornán szerepelhet a magyar válogatott.

A vb középdöntőinek befejeztével eldőlt a 9. helytől a válogatottak végső sorrendje. A csoportok harmadik helyezetteit pontjaik és gólkülönbségük alapján sorba rendezték. Brazilia szerezte meg a 9. helyet. Magyarország a világbajnoki tizedik helyet, és ezzel a tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán Japánnal, Kamerunnal és a most zajló vb-n párizsi kvótát nem szerző, legjobb helyezésű európai csapattal találkozik. A kvalifikációs csoport első két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

A három olimpiai kvalifikációs csoport (a vb 1-8. helyezetteinek ismeretében egészül ki a mezőny):
2024. április 11.-14.
1. csoport: vb-2., Magyarország, Kamerun, Japán
2. csoport: vb-3., vb 6., Argentina, Spanyolország
3. csoport: vb-4., vb 5., Szlovénia, Paraguay

A vb negyeddöntőjének párosítása:
Svédország-Németország
Franciaország-Cseh Köztársaság
Dánia-Montenegró
Hollandia-Norvégia

Nõi kézilabda-vb -Magyarország - Horvátország
MTI, Illyés Tibor

A vb-n szerepelt magyar női válogatott:
Kapusok: BÖDE-BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEMEREY Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC), BUKOVSZKY Anna (Praktiker-Vác)
Jobbszélsők: GYŐRI-LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO KC), TÖPFNER Alexandra (DVSC SCHAEFFLER)
Jobbátlövők: ALBEK Anna (Motherson Mosonmagyaróvári KC), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PAPP Nikolett (Gloria Buzau, román)
Irányítók: DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga (Moyra-Budaörs Handball), VÁMOS Petra (DVSC SCHAEFFLER), SIMON Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: BORDÁS Réka (FTC-Rail Cargo Hungaria), FÜZI-TÓVIZI Petra (DVSC SCHAEFFLER), PÁSZTOR Noémi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: JUHÁSZ Gréta (Kisvárda Master Good SE), KUCZORA Csenge (Praktiker-Vác)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO KC)