F TO19760629026 scaled e1639210169230

A hű barát — 70 éves Deme József

2021. 12. 11.
Megosztás

Viszonylag fiatalon, 29 évesen vonult vissza Deme József az aktív sporttól, ám így sincs oka panaszra, hiszen kétszeres világbajnoknak és olimpiai ezüstérmesnek mondhatja magát, máig hű barátjával, Rátkai Jánossal.

Budapest, 1972. augusztus 1.
Rátkai János-Deme József kajak kettes, a XX. nyári olimpiára készülõ magyar kajakkenu-válogatott tagjai.
MTI Fotó: Kovács Gyula

Deme József hetedik osztályos nebuló volt, mikor egy toborzás alkalmával egyszer csak a vízitelepen találta magát egy kajakban. Saját elmondása szerint évekig szürke eminenciásként lapátolta a habokat, mikor is az 1968-as olimpián Hesz Mihály győzelmét és nem utolsó sorban hajráját látva elkezdte utánozni a királyszám akkori uralkodóját. A mondás ezúttal is igazolódott, miszerint tanulni csak a legnagyobbaktól, hiszen kisvártatva a korosztályos-válogatottban találta magát, ahol a jó sorsa és Szabó Sándor alias Satya bá’ összehozta Rátkai Jánossal, akivel ezek után elválaszthatatlanok lettek mind a hajóban, mind a parton.

München, 1972. szeptember 9.
Az ezüstérmes Deme József és Rátkai János (b-j) kajakosok eveznek a férfi kajak kettes 1000 méteres versenyszám döntõje után a XX. nyári olimpián.
(MTI/OL-PE/Petrovits László)

Ketten együtt nem kevés érmet lapátoltak össze, az 1972-es müncheni olimpián a dobogó második fokára állhattak fel. Legnagyobb sikerüket pedig egy évvel később érték el, mikor is a tamperei világbajnokságon párosban és négyesben is aranyérmet szereztek. Érdekesség, hogy Deme József sose tört az egyéni sikerekre, hogy egyesben is maradandó eredményeket érjen el, viszont 1973-ban a hazai bajnokságon legyőzte az akkori kajakkirályt, Csapó Gézát.

Budapest, 1976. június 29.
Deme József, Giczy Csaba, Romhányi Zoltán, Rátkai János kajakosok (b-j), a magyar férfi olimpiai kajakkenu-válogatott tagjainak csapatképe. A sportolók férfi K-4 1000 méteres távon indulnak a XXI. Nyári Olimpiai Játékokon Montréalban.
MTI Fotó: Tóth István Csaba

Bár huszonkilenc évesen visszavonult, a sportágtól nem szakadt el, hiszen edzőként folytatta, a kajak pedig még ma is része az életének, ahogy egykori társa és jó barátja, Rátkai János is. Kívánjuk, hogy a következő 70 év se teljen rosszabbul, Isten éltesse Deme Józsefet!

(Szöveg: Barát Kornélia; Képek: MTI)