Mi lett volna, ha Kapás Boglárka nem hagy ki négy hónapot?

A Janet Evans-re emlékeztető Kapás Boglárka már 22 évesen is a Jövő Bajnokainak példaképe

2015. 11. 25.
Megosztás

Kapás Boglárka a tőle megszokott szerénységgel soha nem sorolja magát a magyar úszósport jelenleg is versenyző szupernagyságai közé, arra viszont nagyon büszke lehet, hogy már 22 évesen is a példaképüknek tekintik őt a jövő bajnokai, a sportág átfogó utánpótlásgondozó programjának nála is ifjabb reménységei. Elismertségét az eredményei mellett a kitartásának, a céltudatosságának és a „talpra állási képességének” is köszönheti.

„Örülök annak, hogy a kazanyi világbajnokság 1500 méteres gyorsúszó döntőjében harmadik lettem, ami méltó folytatása volt a 2014-es berlini Európa-bajnokságon elért háromérmes sorozatomnak. Ha ehhez nem tudnék valami maradandónak nevezhetőt hozzátenni a jövő heti netanyai rövid pályás Európa-bajnokságon, majd az azt követő indianapolisi Amerika-Európa-viadalon, akkor sem leszek boldogtalan, mert az olimpia előtti évem vitathatatlanul sikeres volt” – nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának a BVSC válogatott úszója, akinek egy súlyos és elhúzódó betegség miatt tavaly majdnem nulláról kellett visszakapaszkodnia a sportág elitjébe.

Kapás Boglárka alkata és úszása Kiss László válogatott vezetőedzőt a négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok amerikai Janet Evans-re emlékezteti, aki a 165 centiméteres magasságával és az 53 kilós súlyával kicsinek és törékenynek tűnt az akkori nagymenők társaságában.

„Arra a napra is jól emlékszem, amikor Barcelonában a medence partján arról beszéltem Janet edzőjével, hogy a tanítványa ugyanolyan kecses és könnyed, mint Egerszegi Krisztina, az én „nyerőemberem”, ráadásul akkoriban még a versenysúlyúk is azonos volt, azaz 43 kilogramm” – mondta az olimpiai mesterötösével még az amerikai csillagot is felülmúló magyar úszófenomén egykori mestere.

Boglárka ugyanúgy van a most következő téli kontinensversennyel, ahogy a válogatott versenyzőtársainak többsége, ami azt jelenti, hogy az edzésmunka könnyítése nélkül fut neki a netanyai versenyének.

„A betegségeim miatt először és utoljára öt éve indultam rövid pályás Európa-bajnokságon, ezért eddig csak egy ezüstérmet sikerült megszereznem. Ahogy akkor Eindhovenben, most is a 800 méteres gyorsban bízok a legjobban, de a 400-at és a 200-at se mondanám amolyan kiegészítő számnak – folytatta Kapás, aki az első ifjúsági olimpián, 2010-ben Szingapúrban két győzelemmel hívta fel magára a figyelmet. – Nem mondhatom magamat a kismedencés versenyek specialistájának, mert az igazán jó fordulókhoz nem elég erős a lábam, és rövid pályán még inkább hátrányt jelent, hogy nem nőttem magasabbra. Azért egy érmet mindenképpen szeretnék elhozni az Európa-bajnokságról és olyan időket úszni, amik a legjobb évadjaimra emlékeztetnek.”

A 22 éves kora ellenére már a harmadik olimpiájára készülő gyorsúszó specialista mindennapjai januártól kizárólag az úszásról fognak szólni. A nagy cél érdekében az egyetemi tanulmányait is felfüggesztette, a síelésről pedig azért kell lemondania, mert Nagy Péter, az edzője sérüléstől tartva nem gondolja tanácsosnak a kikapcsolódásnak ezt a formáját.

„A téli szünidőt szokás szerint Erdélyben az édesapámmal fogom eltölteni, aztán hajrá előre, egészen Rióig, itthoni és külföldi edzőtáborozásokkal. Lesz Londonban Európa-bajnokság is jövőre, de az alapvető célom a nyári játékokon a londoni hatodik helyem túlszárnyalása, úgy is mondhatnám, hogy a dobogó megközelítése” – zárta a mondandóját Kapás Boglárka.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: MTI/Kovács Anikó)