"A járványhelyzet nem jelent veszélyt a Rio de Janeiró-i olimpiai játékok megtartására"

"A járványhelyzet nem jelent veszélyt a Rio de Janeiró-i olimpiai játékok megtartására"

2016. 02. 26.
Megosztás

Nem veszélyezteti a Zika-vírus az olimpiát. Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója nyilatkozott erről a kétnapos brazíliai látogatása végén.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság követi a Zika-vírussal kapcsolatos helyzet alakulását, és ennek érdekében rendszeres párbeszédet folytat az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), hogy megkapja a legfrissebb információkat és tanácsokat. A NOB vezetői a közelmúltban egyeztettek dr. Margaret Chan-nel - tájékoztat memorandumában a NOB.

Az egészségügyi kérdésekben a Rio 2016 szervezőbizottság rendszeres kapcsolatot tart a brazil Egészségügyi Minisztériummal és az illetékes hatóságokkal. A felek követik az eseményeket, a fejleményeket, és lépéseket tesznek a megoldás, a tájékoztatás, a megelőzés érdekében - áll a közleményben.

Rövid távon súlyosbodni fog a járványügyi helyzet Brazíliában a zikavírus terjedése miatt, de ez nem fogja veszélyeztetni a nyári olimpiai játékok megtartását - közölte Chan, számol be róla az m4sport.hu.

Brazília a világon egyre terjedő zikajárvány kiindulópontja volt. Eddig másfél milliónál több megbetegedést regisztráltak, de a fertőzések előfordulása javarészt az ország északkeleti részére koncentrálódott.

Margaret Chan azt mondta, hogy a járványhelyzet nem jelent veszélyt az augusztusban tartandó Rio de Janeiró-i olimpiai játékok megtartására. Augusztusban a dél-amerikai országban általában csapadékmentes az időjárás, és ilyen körülmények között a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok előfordulása a minimálisra csökken - fogalmazott, hozzátéve, hogy a helyi hatóságok komoly munkát végeznek a veszélyes szúnyogok irtásában.

A Zika-vírus és kóros kisfejűség (mikrokefália) esetleges összefüggéséről szólva Margaret Chan azt mondta, a kutatók még dolgoznak azon, hogy bizonyítsák az ok-okozati kapcsolatot a fertőzés és e születési rendellenesség között, amely szellemi visszamaradottságot, látás- és halláskárosodást is okozhat.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a kór 2014 februárjában jelent meg az őslakosok körében Brazíliában. A WHO a múlt pénteken közölte, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy összefüggés van a Zika-vírus és a kóros kisfejűség között, de a gyanú igazolásához akár 4-6 hónapra is szükség lehet. A kutatók azonban nemcsak a mikrokefáliát, hanem a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttest (GBS) is a zikavírussal hozzák összefüggésbe. A járvány kitörése óta Brazíliában, Kolumbiában, El Salvadorban, Suriname-ban és Venezuelában is terjedőben van az idegrendszert érintő, végtaggyengeséget, izomgyengeséget, légzészavart, súlyos esetben pedig teljes bénulást előidéző Guillain-Barré-tünetegyüttes.

A vírussal kapcsolatban február elején Maris Zsolt, Sao Paolo-i főkonzul – akinek konzuli területe az olimpia helyszínére, Rio de Janeiro-ra is kiterjed – adott tájékoztatást, melyet a mob.hu-n is megjelentettünk.

A NOB Zika-vírus és járványügyben kiadott állásfoglalásából ide kattintva olvashat kivonatot.

Szúnyogháló, szúnyogriasztó, hosszú ujjú póló és melegítő - a Magyar Olimpiai Bizottság a riói játékokra készülve a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

A WHO ide vonatkozó információit itt és itt olvashatja.

(MOB-MTI-m4sport.hu, fotó: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)