„A játékokat meg kell tartani a sportolók érdekében”

„A játékokat meg kell tartani a sportolók érdekében”

2020. 09. 08.
Megosztás


Mindenáron megrendezik jövőre az elhalasztott tokiói olimpiát az ötkarikás játékokért felelős japán miniszter szerint. Hasimoto Szeiko keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a játékokat meg kell tartani a sportolók érdekében, tekintet nélkül a koronavírus-járvány jelentette kihívásokra.

A pandémia márciusban kényszerítette eddig példa nélkül álló döntésre, az eredetileg idén július 24. és augusztus 9. közé tervezett tokiói nyári játékok elhalasztására a házigazdákat és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB). Az új dátum 2021. július 23. – augusztus 8., ugyanakkor az elmúlt hónapokban egyre több sportoló, sportvezető és virológus fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy vakcina nélkül még jövőre sem lesz biztonságos az olimpia.

„Minden érintett gőzerővel dolgozik azon, hogy megfelelően előkészüljünk, és a sportolók is hatalmas erőfeszítéseket tesznek. Úgy vélem, bármi áron meg kell tartanunk a játékokat. Minden erőfeszítésünket a járvány elleni küzdelemre akarom fókuszálni” – fogalmazott Hasimoto Szeiko miniszter. Takaja Masza, a tokiói olimpia szervezőbizottságának szóvivője hozzáfűzte: jó irányba haladnak a dolgok.

Hasimoto büszkélkedhet a legtöbb japán olimpiai szerepléssel, hiszen gyorskorcsolyázóként négy egymást követő téli olimpián vett részt 1984 és 1994 között, illetve kerékpárosként három egymást követő nyári ötkarikás játékokon versenyzett 1988 és 1996 között. Az 1992-es albertville-i olimpián bronzérmet szerzett a gyorskorcsolya 1500 méteres számában. A sportolói karriert sportvezetői követte, így két téli olimpián, 2010-ben Vancouverben, míg 2014-ben Szocsiban volt csapatvezető, amely tisztséget ugyancsak betöltött a 2016-os riói olimpián. Mindemellett a Japán Korcsolyázó Szövetség elnöki pozícióját is ellátja.

A japán kormány, a szervezőbizottság és a NOB képviselői, valamint járványügyi szakemberek a múlt héten folytattak megbeszélést arról: miként lehet lebonyolítani a tokiói olimpiát a világjárvány árnyékában. A tervek szerint az esztendő végéig dolgozzák ki a részletes szabályozást, amely majd magában foglalja a sportolók beutazását, a koronavírus-tesztelést, a helyszínek biztosítását egészségügyi szempontból, valamint a nézőkre vonatkozó előírásokat.

A szervezőbizottság ügyvezető igazgatója, Muto Tosiro pénteken leszögezte: az ötkarikás játékok megrendezéséhez nem szükséges feltétel, hogy legyen vakcina a koronavírus ellen. „Ez nem előfeltétel – jelentette ki Muto Tosiro. – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet ezt már megvitatta. Ez nem feltétele a játékok megrendezésének. Ha elkészül a vakcina, annak persze örülünk. A járvány közepette is biztosítanunk kell, hogy a sportolók a legjobb teljesítményüket nyújthassák, a közönség pedig biztonságban élvezhesse a játékokat" – fogalmazott Muto.

Az ausztrál John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Koordinációs Bizottságának elnöke, a NOB alelnöke szeptember 7-én jelentette be, hogy a koronavírus-járványtól függetlenül mindenképp megrendezik a vírus miatt 2021-re halasztott tokiói nyári olimpiát. "A 2020-as tokiói olimpiai játékokat mindenképp meg fogják tartani, koronavírus ide vagy oda" – nyilatkozta Coates az Agence France-Presse-nek adott interjúban.

„Toyko2020 a pusztító szökőárból való felépülés köré összpontosult volna, így azonban a 2021-es ötkarikás játékok lesz az az olimpia is, amely legyőzte a koronavírust, amely a fény lesz a sötét alagút végén” – mondta a sportvezető.

A játékok biztonságát illetően szó van egy mobilos applikáció fejlesztéséről is, amely a sportolók és egyéb, az olimpiára érkezők mozgását követi majd, illetve intézkedéseket hoznak a játékokat megelőző edzőtáborozásról, a tömegközlekedésről, valamint a Japánba érkezést követő elszigetelődési időszakról. Az iránymutatások decemberre várhatók majd a koronavírussal kapcsolatos ellenintézkedésekért felelős bizottságtól.

Christophe Dubi, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olimpiai játékokért felelős ügyvezetője szerint szervezetük „óvatosan optimista”. „Azért fogalmazunk így, mert nem tudjuk, milyen lesz az egészségügyi helyzet egy év múlva” – nyilatkozta a sportvezető néhány napja. „Bizakodóak vagyunk, mert tudjuk, hogy képesek vagyunk megcsinálni. Fantasztikus a partnerségünk Tokióval és Pekinggel” – tette hozzá Dubi. A 2022-es pekingi téli olimpia tesztversenyei decemberben kezdődnek. Dubi méltatta a kínai főváros előkészületeit, és mint mondta, a sportesemények helyszínei szinte teljesen elkészültek már. „Az összes építkezés időben megtörtént. A játékok finanszírozása példátlan, különös tekintettel a kínai üzleti szektor hozzájárulásaira” – nyilatkozta.

(MOB-insidethegames.biz-MTI; fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)