K EPA20180401095 borito

A jogász olimpikon súlyemelő, aki 14 évesen kezdte el sportját

2021. 04. 01.
Megosztás

A jogász végzettségű súlyemelő, Nagy Péter harmadik olimpiájára készül. Már Londonban és Rióban is csak ő képviselte hazánk színeit sportágában a játékokon, és most is neki van a legnagyobb esélye az indulásra.

A jogász végzettségű súlyemelő, Nagy Péter harmadik olimpiájára készül. Már Londonban és Rióban is csak ő képviselte hazánk színeit sportágában a játékokon, és most is neki van a legnagyobb esélye az indulásra.

Hogyan választja egy gyermek a súlyemelést?

2000 szeptemberében, 14 évesen a bátyám vett rá, hogy hozzá hasonlóan én is ezt a sportot válasszam. Szófogadó testvérként lementem Győrben egy edzésre, és ottragadtam.

Mért szerettél bele a súlyemelésbe?

Mindenkinek az életében kell, hogy legyen valami célja. Én a sportban, a súlyemelésben találtam meg, itt tudom legyőzni a korlátaimat. Kitűztem magam elé, hogy mit szeretnék elérni, ezért edzek nap mint nap. Szakításban 193, lökésben 233, összetettben 421 kg-ig jutottam.

Erős emberként is kipróbáltad magad.

Igen, próbálkoztam azzal is, de amikor 18 évesen, 2004-ben bekerültem a válogatottba, onnan egy célom volt, hogy eljuthassak az olimpiára, és ott teljesítsem azt, amit tudok. 2005 óta minden évben – immáron 16. alkalommal – én lettem a súlycsoportom magyar bajnoka. Ezt eddig egy honfitársamnak sem sikerült elérnie.

Hogyan készülsz az olimpiára?

Napi két edzésem van. Délelőtt 10-kor 1,5-2 órát edzek, délután 2,5 órát. Most még alapozó időszak van, ilyenkor kisebb súlyokat emelgetek, de később a szériaszám csökkenni fog és a súlyok emelkednek.

A két fogásnem, a szakítás és a lökés közül melyiket szereted jobban?

Régebben a lökés volt a kedvencem, de mégis szakításban vannak érmes eredményeim. Mostanára már eltűnt a két fogásnem közötti különbség, így nem is igazán van kedvencem. Mindkettőben a tökéletesre törekszem.

London, 2012. augusztus 7.
Nagy Péter megcsókolja a tárcsákat gyakorlata után a 2012-es londoni nyári olimpia férfi súlyemelésének plusz 105 kg-os súlycsoportjában az ExCel központban 2012. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Kovács Anikó

Vannak verseny előtti rituáléid?

Korábban mindig kétszer elsétáltam a dobogó előtt, illetve volt egy kedvenc trikóm, abban szerettem versenyezni. Ma már ha nem abban lépek a súlytárcsa elé, akkor sincs nagy baj, megoldom a feladatot.

Mennyi időd jut a családra?

Megértő feleséggel és egy hét hónapos csodás kislánnyal, Larával élek együtt. Reggel, edzés előtt, illetve a két edzés között a kislányommal játszok. A párom diplomás ápolónak készül. Összehangoljuk, amikor ő tanul, akkor én foglalkozom Larával. Éjszaka a pici csak egyszer ébred fel, akkor az édesanyja megeteti. Én az egészből semmit sem veszek észre, alszom, mint a bunda.

Az olimpiai kvalifikáció április 30-án zárul, ekkor áll össze az egyes súlycsoportok mezőnye. Milyenek a kilátások?

Pillanatnyilag a +105kg-os súlycsoport olimpiai ranglistáján a 20. helyén állok. Több országnak egynél több emelője is van előttem, továbbá vannak olyan nemzetek, amelyek biztos nem ebben a súlycsoportban neveznek versenyzőt, így ezek a vetélytársaim kiesnek előlem. Minden emelőnek 6 versenyből szerzett 4 eredménye számít a pontversenyen. Most, áprilisban rendezik az Európa-bajnokságot, ahol szeretnék összetettben 410 kg körül teljesíteni. Ha ez sikerül, akkor vélhetően szerzek elegendő pontot, hogy beférhessek az olimpia 14 fős mezőnyébe. Ott pedig szeretném megismételni a 2016-os Rio de Janeiro-i teljesítményemet, a 420 kg-ot, és akkor elégedett leszek.

Az aktív versenyzés után mik a terveid?

Végzett jogász vagyok. Valószínűleg ebbe az irányba megyek majd tovább.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16.
Nagy Péter a Rio de Janeiró-i olimpia férfi súlyemelőverseny +105 kilogrammos kategória B csoportjában a Riocentro központ 2-es pavilonjában 2016. augusztus 16-án. Nagy Péter a második lett a B csoportban, végső helyezését az A csoport vetélkedésének végeredménye határozza meg.
MTI Fotó: Illyés Tibor

(Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement)