A judós Karakas Hedvig taskenti GP-győzelmével értékes kvalifikációs pontokat szerzett az olimpiára

A judós Karakas Hedvig taskenti GP-győzelmével értékes kvalifikációs pontokat szerzett az olimpiára

2019. 09. 23.
Megosztás


A judós Karakas Hedvig GP-viadalt nyert Taskentben. Birkózásban a kötött, női és szabadfogású világbajnokságon 4 olimpiai kvótát gyűjtöttek be sportolóink. Sportlövőink nem szereztek újabb olimpiai kvótát a 25, 50m-es sportlövő Európa bajnokságon Bolognában, de a már kvótás Major Veronika ezüstérmet gyűjtött, a férfi puska, és a női pisztoly csapat bronzéremmel térhetett haza. A bakui ritmikus gimnasztika világbajnokságon Pigniczki Fanni 5 hellyel maradt le az olimpiai kvótáról, de teljesítményével megszerezte a 2021. évi világjátékok indulási jogát. Három sportolóval növekedett a pénteken kezdődő atlétikai világbajnokságon induló magyar sportolók létszáma.



Judo.
Karakas Hedvig (57kg) a taskenti olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalon megszerezte versenyzői pályafutása második Grand Prix-győzelmét.
Karakas Hedvig a Nemzetközi Szövetség (IJF) 2009-ben indított World Tour-sorozatban eddigi huszonhárom medált gyűjtött be, de csak egy volt a legfényesebb: 2014-ben a kazah Grand Prix során nyert a magyar versenyző.
A mostani viadalon egyaránt ipponnal győzte le az indiai Tariyalt, az ukrán Szkorát, majd a vb-bronzérmes holland Verhagent is.
Az elődöntőben csaknem tíz percen át gyűrte egymást Karakas Hedvig és az Ázsia-bajnoki ezüstérmes, párizsi Grand Slam-győztes dél-koreai Kvon. Az aranypontot érő intést végül Kvon gyűjtötte be, így Hédi bejutott a fináléba. A döntőben az a bolgár Ilieva következett, aki pár hete a tokiói vb-n győzte le Karakast. Most elérkezett a visszavágás ideje, vazarival verte régi riválisát, s szerezte meg pályafutása második Grand Prix-aranyát!
Ezzel az aranyéremmel hétszáz világranglistapont is járt, amivel számításaink szerint a magyar judós bekerül az első tíz közé az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Ez nagyon jó esélyeket ígér számára a harmadik olimpiai részvételért.
Az üzbég viadalon hatvannyolc ország 418 judósa vett részt, a verseny további magyar versenyzői helyezetlenül végeztek. Az olimpiai kvalifikációs sorozat két hét múlva a brazil Grand Slammel folytatódik.



Birkózás.
A nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokság zárónapján egy magyar birkózó volt érdekelt, a vb- és háromszoros Eb-bronzérmes Veréb István a szabadfogású 86 kilósok vigaszágán küzdött. Először a 2012-es londoni olimpiai ezüstérmes Puerto Ricó-i Jaime Espinallal találkozott. A félidőben 4-0-ra vezetett, aztán két négypontos akcióval 10-2-re verte ellenfelét. Következett az olimpiai kvótáért az oroszok tavalyi Európa-bajnoka, Artur Najfonov. A szünetben 5-1-re vezetett rivális, s a második menetben 31 éves honfitársunk már képtelen volt újítani, nem jött be a kockáztatása (1-11).

„A súlycsoport két legjobbja győzött le, akik kiemelkednek a mezőnyből. A tavalyi budapesti vb-n nem használtam ki a jó sorsolásomat, most meg elég nehezet kaptam. Akit lehetett, megvertem, a fogyasztás ellenére jó állapotban éreztem magamat, ezt szeretném megtartani, illetve javítani a jövő évi kvalifikációs versenyekre. Azokon sem lesz könnyű dolgom, sajnos Európából sok jó birkózó bent maradt” – fogalmazott a harmadik ötkarikás szereplésére hajtó Veréb István. Ebben a súlycsoportban hárman, egy orosz, egy San Marinó-i és svájci birkózó szerzett kvótát az olimpiára.

A magyar válogatott egy arany- (Lőrincz Tamás, kötöttfogás, 77 kg), egy ezüst- (Lőrincz Viktor, kf, 87 kg) és két bronzéremmel (Korpási Bálint, kf, 72 kg és Muszukajev Iszmail, szabadfogás, 65 kg), valamint egy ötödik hellyel (Sastin Marianna, női 62 kg) végzett a vb-n. A négy olimpiai kvóta (Sastin, a Lőrincz fivérek és Muszukajev) pedig az előzetes optimista terveknek megfelelő, minden szakág szerzett kvalifikációt

Az európai birkózók számára még két kvalifikációs esély maradt. 2020. március 19-22. között Budapesten az európai, majd április 30. - május 3. között Szófiában a világkvalifikációs viadalon minden súlycsoportban 2-2 kvóta talál gazdára.
A vb-n kvótát szerzett sportolókat súlycsoportonként itt találja meg.



Sportlövészet.
Bolognában a 25 és 50m-es puska, pisztoly versenyszámok Európa-bajnokságán 2 puska és 3 pisztolyos olimpiai számot rendeztek.

A nők 25m pisztoly számban két magyar is bejutott a fináléba. A nyolc döntős lövő közül 5 már rendelkezett olimpiai kvótával, így két francia mellett Csonka Zsófia versenyzett a 2 olimpiai helyért. A döntőben előszőr ő búcsúzott a versenytől, így lemaradt a kvótáról. A döntő másik magyar résztvevője, Major Veronika egészen az utolsó duóig maradt versenyben és ezüstérmet szerzett. Ő már korábban megszerezte az olimpiai kvótát, most a két francia gyűjtötte be a finálé mezőnyéből a tokiói repülőjegyet a nemzetének.

Csonka Zsófia kissé szomorúan értékelte döntős szereplését:

"Kár lenne tagadni, hogy csalódott vagyok, és nem tudok annak örülni, hogy a döntőben lőhettem. Mentálisan, érzelmileg jó állapotban voltam, így megdöbbentő volt számomra, hogy ilyen gyenge eredménnyel lettem nyolcadik. Ilyen helyzetben még nem voltam, de még nem tettem le arról, hogy kijussak az ötödik olimpiámra. Ha ez sikerülni fog, akkor viszont nem szimplán résztvevőként szeretnék ott lenni Tokióban."



A bolognai Európa-bajnokságon a sportpisztolyos Major Veronika ezüstérme mellett csapatban Csonka Zsófiával és Egri Viktóriával a 25m pisztolyban, a Péni István, Sidi Péter, Pekler Zalán férfi puskás csapat a 50 méter összetettben szerzett bronzérmet, míg az olimpiai programban nem szereplő női 50 méter fekvőben Bajos Gitta nyert szintén bronzot.

25 és 50 méteren még egy, a 10 m versenyszámokban két versenyen szerezhetnek az európai lövők olimpiai kvótát.



RG.
A bakui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon már az nagy fegyvertény volt Pigniczki Fanni számára, hogy bejutott az egyéni összetett fináléjába a legjobb 24 sportoló közé. A fináléban a 21. helyen végzett, ezzel ugyan lemaradt az olimpiai kvótáról (az első 16 szerezte azt meg), de teljesítményével Magyarország kvótát szerzett a 2021-es Világjátékokra.

A nemzetközi szervezet tájékoztatása szerint az összetett verseny első 20 helyezettje kvalifikál a Világjátékokra, de az USA-ból ketten is bekerültek a legjobbak közé, így a rendező országnak automatikusan fenntartott helyet a következő versenyző nemzete kapja, esetünkben Pigniczki Fanninak köszönhetően Magyarország. A Világjátékokat 2021-ben az Alabama állambeli Birminghamben rendezik meg.

A magyar együttes kéziszercsapat Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Urbán-Szabó Mónika és Wehovszky Vivien összeállításban 3 karika+2 pár buzogányra 20.900 (23.hely) -, míg az 5 labdára 23.850 (17.hely) pontot kapott. A mieink így összesítésben 44.750 ponttal zártak, ami az összetett viadal 21. helyére volt elegendő.

Pigniczky Fanni így nyilatkozott a döntő után: "Nagyon boldog vagyok a kvóta miatt, mert úgy utaztam ki a világbajnokságra, hogy minden percét élvezni szeretném. Ez szerencsére megvalósult a döntőben, különösen jó volt ott szerepelni. Szinte mindegyik gyakorlatom után jó érzéssel jöttem le a szőnyegről, úgy érzem, hogy minden tőlem telhetőt megtettem.

RG-ben a következő olimpiai kvalifikációs lehetőség összetett egyéniben a 2020. évi világkupa sorozatról 3, illetve az Európa-bajnokságról 1 tornász. A kéziszercsapatok küzdelmében pedig a 2020. évi Európa-bajnokságról 1 nemzet válogatottja.



Atlétika.
Korábban hírül adtuk honlapunkon, hogy a magyar atléták 14 fővel szerepelnek a pénteken kezdődő világbajnokságon. Kámán Bálint, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert és Szilágyi Réka, valamint a diszkoszvető Huszák János is ott lehet a viadalon azt követően, hogy a nemzetközi szövetség (IAAF) feltöltötte az egyes számok mezőnyét.



Vitorlázás. Hatalmas fölénnyel nyerte a repülő hollandi Európa-bajnokságot a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros. A kontinens viadalt Balatonföldváron rendezték 15 ország 62 egysége részvételével. A magyar duó egész héten mind a kilenc futamban szenzációs formában vitorlázott, négy futamot megnyertek és a többi bennmaradt futameredményük sem volt dobogósnál rosszabb. Az ezüstérmes a német Borowski testvérpár lett, a bronz az 1992. évi olimpiai bronzérmes dán Bojsen-Møller unokatestvér párosnak jutott. Ez a hajóosztály 1992-ben szerepelt utoljáró az olimpia műsorán. A tízenháromszoros világbajnok Majthényi-Domokos duó magyar vízen most nyert először világversenyt.


(MOB-összeállítás, Fotók: ijf.org, birkozoszov.hu, MSSZ, Ulrich Fassbender, masz.hu, hunsail.hu)