A judósok megerősítették kvótás helyüket az olimpiai kvalifikációs pontversenyben

A judósok megerősítették kvótás helyüket az olimpiai kvalifikációs pontversenyben

2021. 02. 22.
Megosztás


Három magyar judós, Pupp Réka, Karakas Hedvig és Tóth Krisztián is megerősítette kvótás helyét az olimpiai kvalifikációs pontversenyben a tel avivi World Tour-viadalon. A férfi kosárlabda-válogatott kijutott a 2022. évi Európa-bajnokságra. Szkeletonban innsbrucki Európa-kupán indult első alkalommal magyar versenyző, dr. Kocsis Domokos ezzel sporttörténelmet írt. Az olimpikon Kékesi Márton az előkelő 25. helyen végzett műlesiklásban a Cortina d'Ampezzóban rendezett világbajnokságon. Hétvégi összefoglalónk következik.

Judo. Hatvan ország négyszázhuszonkét judósa indult a háromnapos World Tour-eseményen Tel Avivban. A mezőnyben 13 magyar is küzdött a jó helyezésekért. Az első versenynap három magyarja közül Pupp Réka (52kg) és Karakas Hedvig (-57kg) meg sem állt a bronzcsatáig.

Pupp Réka kazah és spanyol riválisát legyőzve került be a negyeddöntőbe, ahol az Európa Játékok-bronzérmes brit Giles várt rá. A magyar judoka hosszabbításra vitte a találkozót, de ott esélyesebb ellenfele győzött. Réka a vigaszágon folytathatta, ahol az Eb-ezüstérmes orosz Kuznyecova, majd a bronzéremért vívott találkozott a spanyol Lopez Heriff ellen is győzelemmel zárt. A bronzérem 500 pontot ért az olimpiai kvalifikációs ranglistán, így Réka még jobb helyre került a ranglistán és hatalmas lépést tett Tokió felé.

Karakas Hedvig sem maradt le a jó helyezésről. Az 57 kg-os súlycsoport idei Európa-bajnoka erőnyerőként csak a második fordulóban lépett először tatamira. Ott a fiatal, tehetséges olasz Toniolót két és fél perc alatt földharcban győzte le ipponnal. A négy közé jutásért a grúzok junior világbajnoka, Eteri Liparteliani következett. Találkozójuk csaknem kilenc percesre nyúlt; a végén a grúz örülhetett. Karakas Hedvig vigaszági csatája a szlovén Kaja Kajzer ellen hat percig tartott, magyar győzelemmel. A bronztalálkozón Karakasnak a német háromszoros Grand Prix-győztes, kétszeres Eb-ezüstérmes Theresa Stoll következett. Kettőjük utóbbi két összecsapásán 2019-ben a német győzedelmeskedett. Most Hédi az utolsó másodpercekben egy szép kontratámadással ippongyőzelmet aratott. A magyar lány a most megszerzett ötszáz kvalifikációs ponttal a rangsorban már a hatodik kiemelt az olimpiai sorsolásnál.

A harmadik nap hozta a harmadik magyar bronzérmet Tóth Krisztián (90kg) jóvoltából. Krisztián erőnyerőként kezdett, majd két győzelem következett, előbb intéssel az észt Kuusik, majd hosszabbításos meccsen ismét intéssel az izraeli Sabag ellen. A fordulópontot az azeri Mehdiyev elleni párharc hozta, a kétszeres Eb-bronzérmes rivális alig több mint két perces küzdelem végén verte magyar riválisát. Tóth számára is a vigaszág következett. Először vazarival legyőzte az ötszörös kontinensbajnoki érmes kazah Bozbajevet, majd a bronzmeccsen intésekkel felülmúlta a szlovák Milan Randlt. A bronzéremért járó ötszáz világranglistapont előrelépést is hozott a számára az olimpiai kvalifikációs ranglistán, hiszen számításaink szerint a hatodik kiemelt lenne a tokiói játékok sorsolásánál.

A további magyar indulók: Szegedi Dániel (66kg), Szabó Frigyes (73kg), Ungvári Attila (81kg), Tóth Benedek (81 kg), Gőz Roland (90kg), Cirjenics Miklós (100kg), Sipőcz Roland (+100kgí), Vég Zsombor (100kg), Gercsák Szabina (70kg) és Szigertvári Mercédesz (+75kg) helyezetlenül fejezte be a GP-versenyt.


Foto: hunbasket.hu

Kosárlabda. Kijevben burokban rendezték a férfi Európa-bajnoki F csoport selejtezőmérkőzéseit. A magyar válogatott az ukránok, továbbá az osztrákok kétszeri legyőzésével már kivívták a 2022-es Európa-bajnokság indulási jogát. Magyarország hétfőn Ukrajnával játssza a csoport utolsó mérkőzését, ha nyer, akkor csoportelsőként, vereség esetén harmadik helyen jut ki az Eb-re.

Az Eb-szereplést kiharcoló válogatott tagjai: Pongó Marcell, Allen Rosco, Keller Ákos, Vojvoda Dávid, Szabó Zsolt, Benke Szilárd, Somogyi Ádám, Ferencz Csaba, Horti Bálint, Lukács Norbert, Perl Zoltán, Filipovity Márko, Eilingsfeld János, Pongó Máté, Karahodzic Kemal és Váradi Benedek.



Fotó: ibsf.org

Szkeleton. Innsbruckban az Európa-kupa keretében rendezett szkeletonversenyen indult először magyar sportoló a sportágban. Korábban a kenus olimpiai bajnok Pulai Imre kacérkodott az indulással, de végül a bobbal próbálkozott. Most a 35 éves dr. Kocsis Domokos a 39. helyen fejezte be a férfiak versenyét. A magyar szkeletonos 2019-ben kezdett ismerkedni a sportággal.


Fotó: Kékesi Márton/Facebook

Sí. Cortina d'Ampezzóban végett ért az alpesi sízők 2021. évi világbajnoksága. A magyar sízők óriás-műlesiklásban és a műlesiklásban voltak érdekeltek.

Férfi sízőink az óriás-műlesiklás csütörtöki kvalifikációs futamában szerepeltek, ahonnan az első 25 juthatott be a pénteki főversenyre. A 17 éves Úry Bálintnak sikerült kivívni az indulás jogát 20. helyezésével. Kékesi Márton 34., Valeri Dávid 36., Trunk Tamás 41. lett. A pénteki versenynapon Úry Bálint 67-es rajtszámmal vágott neki az első futamnak, de nem sikerült végig mennie, a pálya felső részén hibázott, s még a második ellenőrző pont előtt kiesett. Így a 2. futamban már nem folytathatta a küzdelmeket. A pálya megszórta a mezőnyt, a 100 indulóból csupán 44 síző teljesítette mindkét futamot.

Műlesiklásban a férfiaknak kvalifikációs versenyt rendeztek, ahol a 112 induló között négy sízőnknek is szoríthattunk. A rendkívül meredek pályán többen is kiestek. Az első futamot a magyar versenyzők közül Trunk Tamás kezdte 40-es rajtszámmal, és bár épp az ő startja előtt sokáig állt a verseny, sikerült jól teljesítenie a pályát, és a 22. helyen várta a folytatást. Utána következett Úry Bálint, aki a második időmérő előtt kiesett, csakúgy, mint Nagy Bence. Majd a sérüléséből visszatérő Kékesi Márton vágott neki a pályának, és a 28. helyen csúszott be. A második futamban Kékesi Márton jól elkapta a fonalat, és sikerült több helyet is előre lépnie, a 22. helyen jutott tovább. Trunk Tamás is célba ért, sokáig szoríthattunk, hogy a legjobb 25 közé ő is bekerüljön, és tovább fusson a döntőbe, de ő végül a 27. lett.

Vasárnap az alpesi világbajnokság utolsó számát, a férfi műlesiklást rendezték. A magyar színeket egyedül Kékesi Márton képviselte. A sízőkön alaposan kifogott a pálya, a 100 fős mezőnyből az első futamban csupán 55-en értek célba. 84-es rajtszámmal Kékesi Márton az első futam befejeztével a 41. helyről várta a folyatást. A második futamot meleg időben, tavaszias pályaviszonyok között rendezték meg; a kiesettek sora tovább bővült. Marci harcosan sízett, és ez meg is hozta az eredményt. A 25. helyen zárt és ezzel a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett Cortinán.

A női műlesiklásban a magyar válogatottat 4 sízőnk képviselte a 107 fős mezőnyben. A pálya alaposan kifogott a sízőkön, összesen 43-an teljesítették mindkét futamot. A kiesettek között volt több rangos versenyző is. Az első futamban Tóth Zita a pálya elején kiesett. Sajnos Hozmann Szonja és Majtényi Hanna is hasonló sorsra jutott, de ők a pályán valamivel tovább jutottak. A negyedik sízőnk, Dorultán Katalin egy biztonsági menettel hozta a futamot, és az 57. helyről várta a folytatást. A folytatásban is sorba potyogtak ki az indulók, Dorultán Katalin a 41. helyen végzett. A nőknél óriás-műlesiklásban Majtényi Hanna a 43. helyezést szerezte meg, Dorultán Katalin a 49. lett, míg Tóth Zita az első futamban kiesett. A pálya nehézsége miatt a 99 fős mezőnyben csupán 50-en teljesítették a két futamot.

Karate. Nagy Botond és Tadissi Martial első-, Molnár Dániel második helyet szerzett az Ausztriában megrendezett, előkelő mezőnyt felvonultató karate versenyen. Az UTE három klasszisán kívül további öt, felnőtt és korosztályos válogatott versenyzőnk lépett tatamira a Pro Session Austria elnevezésű viadalon, amely gyakorlatilag egy év után az első komoly nemzetközi megmérettetése volt legjobbjainknak. A korlátozások és a verseny szigorú biztonsági intézkedései miatt a szokásosnál kisebb létszámú kategóriák alakultak ki, ugyanakkor a tíz nemzet sportolóiból álló mezőnyt kizárólag a résztvevő országok legkitűnőbb, jellemzően a tokiói olimpiai részvételre pályázó karate versenyzői alkották. Karatéban a tervek szerint március közepén rendeznek hosszú szünet után ismét világversenyt. Az isztambuli viadal a sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria állomása lesz, ahová a magyar válogatott tagjai is elutaznak. A tokiói olimpiai kvalifikációs versenyre 2021. június 11. és 12. között Párizsban kerül sor.

(MOB-összeállítás; nyitókép: IJF/Sabau Gabriela)