A kajak-kenusok és az úszók csapatai hatodszor mérik össze az erejüket az olimpiai „csatamezőn”

A kajak-kenusok és az úszók csapatai hatodszor mérik össze az erejüket az olimpiai „csatamezőn”

2016. 02. 16.
Megosztás

Az elmúlt negyedszázad magyar szempontból legsikeresebb nyári olimpiáján, 1992-ben Barcelonában az azóta is felmúlhatatlan 30 érmes gyűjteményhez az úszók valamint a kajakozók és a kenuzók összesen 15 dobogós hellyel járultak hozzá, tehát éppen az értékes – és a mércét igen magasra állító - kollekció felével. A két sikersportág páros-versenyét viszont magasan az úszók nyerték, köszönhetően Egerszegi Krisztina „ötkarikás” mesterhármasának (100 és 200 hát, 400 vegyes), valamint Darnyi Tamás duplázásának (200 és 400 vegyes), amire a szintén „vizes”vetélytárs akkor csak a női négyes (Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kőbán Rita és Mészáros Erika) első helyével tudott választ adni. Érdekes összeállítás következik...

Atlantában újonc szövetségi elnökök mögött sorakozott fel az úszók és a kajak-kenuzók olimpiai csapata. Ekkor debütált sportága első embereként Gyárfás Tamás, illetve dr. Baráth Etele, akik ebben a minőségükben - többszöri újraválasztásukat követően - Rióban ismét a magyar mérleget alapvetően meghatározó csapategységek vezetői lesznek. Ahogy eddig, most sem egymást szeretnék felülmúlni, viszont egyiküknek, és velük együtt a két sportág jobbnál jobb versenyzőinek sem mindegy, hogy a végelszámolásnál melyik sportág viszi el a pálmát: melyiknek lesz több az aranyérme, a dobogós, illetve a pontot érő helye.

1996, Atlanta: úszás – kajak-kenu 3-2

Húsz éve Atlantában Gyárfás Tamás lehetett a büszkébb, mert az „övéi”, Egerszegi Krisztina (200 hát), Czene Attila (200 vegyes) és Rózsa Norbert (200 mell) három aranyat gyűjtöttek össze, míg a másik sikersportág kettőt, köszönhetően a Horváth Csaba és Kolonics György (C-2 500) alkotta párosnak, valamint Kőbán Ritának (K-1 500). A magyar küldöttség 21 érméből 12-öt ez a két sportág szerzett meg, a 7 aranyból pedig ötöt.

2000, Sydney: kajak-kenu – úszás 4:1

A versenyfutás mérlege a barcelonait idézte, csak éppen fordított változatban. Most a „hajózók” domináltak a négy aranyérmükkel, az úszók közül viszont csak Kovács Ágnes (200 mell) tudott a dobogó legfelső fokára feljutni. Győztesként ünnepelte az ország Kolonics Györgyöt (C-1 500), Kammerer Zoltánt és Storcz Botondot (K-2 500), Novák Ferencet és Pulai Imrét (C-2 500), valamint az 1000 méteren startoló négyest, amelyet Horváth Gábor, Kammerer Zoltán, Storcz Botond és Vereckei Ákos alkotott. A magyar csapat 17 érméből a két sportág 8-at szállított, a 8 aranyból pedig ötöt.

2004, Athén: kajak-kenu – úszás 3:0

Hosszú idő után maradtak aranyérem nélkül az úszók, még jó, hogy a vetélytárs sportág a 8 magyar aranyból hármat meg tudott szerezni. Ez pedig Janics Natasa (K-1 500), a Kovács Katalin és Janics alkotta kettes (K-2 500) és a címét megvédő férfi négyes (Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Horváth Gábor) érdeme volt. A doppingbotrányok beárnyékolta olimpián a magyar küldöttségnek – kettős trónosztás után – 17 érem maradt meg, ebből a kajak-kenu és az úszás nyolcat hozott össze.

2008, Peking: kajak-kenu – úszás 2:0

Mélypontnak számított ez az olimpia a magyar sport történetében, és ha Vajda Attila (C-1 1000 m), valamint címvédőként a Kovács Katalin és Janics Natasa (K-2 500) alkotta páros nem homorít, a mérleg csúfosan szegényes lett volna. A kajak-kenu tehát folytatta a győzelmi sorozatát az úszással szemben, arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy egymaga Cseh László három ezüstérmet úszott össze, mind a háromban Európa-csúcsot javítva, nem mellesleg pedig úgy, hogy minden döntőjében csak a „Földön kívüli” amerikai Michael Phelps volt gyorsabb nála. Sokatmondó adat, hogy a magyarok összesen 10 érméből hetet a két „vizes” sport hozott össze.

2012, London: kajak-kenu – úszás 3:2

Szoros versenyben 3:2-re „győzött” a kajak-kenu az úszás ellen. Aranyérmet vehetett át az egyik táborból Kozák Danuta (K-1 500), aztán még egyszer ő Fazekas-Zur Krisztina, Kovács Katalin és Szabó Gabriella társaságában ( K-4 500), továbbá Dombi Rudolf és Kökény Roland (K-2 1000), a másik képviseletében pedig Gyurta Dániel (200 mell) és a nyílt a vízen harcoló Risztov Éva (10 km). A két sportág a magyarok 18 érméből 9-et mondhatott a magáénak.

2016, Rio de Janeiro: ?

Bármiképpen is alakul dr. Baráth Etele és Gyárfás Tamás olimpiai csapatainak a soron következő versengése, szinte biztosra lehet venni, hogy a bizonyítványba kerülő osztályzat ezúttal is elsősorban tőlük függ majd…

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: MTI/Földi Imre)