A kalapácsvetés Európa bajnoka: Pars Krisztián!

A kalapácsvetés Európa bajnoka: Pars Krisztián!

2012. 07. 01.
Megosztás

Helsinkiben szombaton, három atlétánk indult a „délelőtti” programban. Az EB egyik legerősebb mezőnye, a 110 gátasok a továbbra is őszies időben ennek az etapnak a végén, délután három órakor küzdöttek meg az elődöntőért, öt futamban.

A két magyar induló jól teljesítette ezt a feladatot, mindketten hellyel mentek tovább.
A hosszú sérülésből visszatért Kiss Dániel 13,62 – 0,7w idővel, edzéstársa Baji Balázs pedig 13,50 +1,1w egyéni csúccsa ért célbal.
Vasárnap két futás vár a legjobbakra, az elődöntőre 16,35 h-kor/HUN+1h k erül sor

Baji Balázs:
„- Örülök, hogy így sikerült. Biztos voltam abban, hogy jó formában vagyok, nem tartottam kétségesnek, hogy továbbjutok. Nyugodtan és magabiztosan álltam oda a rajthoz is. Próbáltam energiatakarékosan bemelegíteni, és fejben is tartalékolni, amennyit csak tudtam.
Egyéni csúcs is, ez külön öröm számomra. A táv felétől már éreztem, hogy továbbjutó helyen vagyok.”

Kiss Dániel:
„- Az volt az eredeti terv, hogy lazán kezdek, mert az elég lesz a továbbjutáshoz. De távközben éreztem, hogy nem lesz elég, úgyhogy rá kellett kapcsolnom. Voltak technikai hibáim, - hogy a hűvös, vagy az ellenszél miatt, nem tudom.
A futásban rengeteg van még. Örülök, hogy az első kör megvan.”

A 2004-es athéni olimpián ezüstérmes Kővágó Zoltán éremesélyesként várta a döntőt, amelynek kezdetére eleredt az eső. Idén nagyszerű formában versenyzett, a New York-i Gyémánt Liga-viadalon például győzött. A világranglistán az ötödik volt az Eb előtt 68,21 méterrel, az előtte állók közül a kétszeres olimpiai bajnok litván Virgilijus Alekna és a címvédő lengyel Piotr Malachowski nem jött el Helsinkibe.

Kővágó a selejtezőben is meggyőző teljesítményt nyújtott, a második legjobb eredménnyel (65,99 m) került a fináléba, melynek során a szakadó esőhöz 15 fokos, szeles idő társult. Utolsóként kezdett, s 65,45 méterrel azonnal a mezőny élére ugrott. Rajta kívül elsőre csak a pekingi olimpiai bajnok észt Gerd Kanter dobta túl a 65 métert jelző vonalat (65,11 m).
Kővágó 62,07-tel folytatta, s egy helyet visszacsúszott: a kétszeres világbajnok német Robert Harting átvette tőle a vezetést (65,80 m).

A harmadik sorozatban, amikor már elállt az eső, egy érvénytelen kísérlet következett Kővágótól. Ezután az utolsó négy búcsúzott - köztük a világranglistán negyedik brit Lawrence Okove -, s a legjobb nyolc folytathatta.

A Honvéd versenyzője negyedikre csak 63,77 métert dobott. Utána következett Harting - a harmadik körtől az elől állók dobnak utoljára -, aki 68,30 méterrel megerősítette első helyét.
A következő sorozatban Kanter is javított, s 66,53-mal megelőzte Kővágót, aki megint 65 méter alatt maradt (63,66 m). Ugyanakkor az is látszott, hogy az első három közé más nem tud beférkőzni.

A magyar dobó utolsóra beleerősített, 66,42 méterrel zárt - az ezüst bő tíz centin múlott -, s a 2004-es athéni játékok után ismét felállhatott egy nagy világversenyen a dobogóra, ezúttal annak harmadik fokára.

A magyar diszkoszvetés erejét jelzi, hogy két éve Barcelonában - az ezúttal távolmaradó - Fazekas Róbert szerzett bronzérmet.

"Az időjárás határozta meg a versenyt" - nyilatkozott az MTI-nek Kővágó.
"Az eső miatt nagyon csúszott a dobókör és a diszkosz is. Elsőre, gondoltam, beletrafálok, hátha összejön egy jó dobás, ez sikerült is. Aztán elállt az eső, normalizálódtak a körülmények, de a kör továbbra is nagyon csúszott, féltem a sérüléstől. A végére próbáltam még beleerősíteni, végül csak néhány centin múlott az ezüst."

A Honvéd dobója hozzátette, kiegyensúlyozott, jó formában érzi magát, így az év második felében is tudja hozni majd az eredményeket. "Az olimpián nagyjából ugyanez a mezőny lesz, mint itt, az időjárás ott is befolyásolhatja a versenyt. Én szeretnék a mostaninál nagyobbat dobni, de nem tudom, mennyi kellhet a dobogóhoz."

A befejező 800 métert szakadó esőben futották a hétpróbázó hölgyek. Az első futamban indult Farkas Györgyi 2:19,93-al teljesítette a távot és végül 5874 ponttal a 14. helyen fejezte be a versenyt.
„- A távol előtt annyira hideg volt, hogy nehezen melegedtem be. Az ugrásoknál a hátszél sajnos összezavarta a nekifutásomat. A gerellyel többé-kevésbé elégedett vagyok, a körülményekhez képest jónak mondható. Ennek azért örültem. A 800-nál sokáig álltunk az esőben, átfagytam. A forma bennem van, azon leszek, hogy ez realizálódjon Londonban, mert nem szeretném, ha az a sok munka elveszne, amit eddig elvégeztem.”

A fiatalokból álló férfi 4x400 méteres csapatunk – amelyben a szakvezetés nem indította az elmúlt három napban erős terhelésnek kitett Deák Nagy Marcellt – 3:11,79 perccel az előfutam alapján 14. helyen végzett: Kása Tibor, Kovács Zoltán, Bartha Dávid, Lukács Máté összeállításban.


A kalapácsvetés döntőjének kezdete előtt ismét jókora zápor zúdult a pályára, de mire az első versenyző dobókörbe lépett, elállt az eső. A világbajnoki második Pars az utolsó előtti dobó volt, és 78,57 méterrel jelezte, hogy világranglista-másodikként - az első fehérorosz Ivan Tyihon nem indult - éremre tart igényt.

A nyitósorozat után több mint két méterrel vezetett a Sydneyben hasonló esős körülmények között olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziólkowski (76,44 m) előtt. A szombathelyi atléta másodikra rátett csaknem egy métert, s 79,40-nel megerősítette vezető helyét. Mögötte az orosz Alekszej Zagornij 76,51-gyel előzte Ziólkowskit.

A harmadik sorozatban Pars kísérlete érvénytelen volt - ekkor búcsúzott az utolsó négy, köztük a fehérorosz Pavel Krivitszkij, akinek a magyar dobón kívül egyedül volt 80 fölötti eredménye (80,25 m) idén az Eb-résztvevők közül.

Pars negyedik dobásánál felhördült az Olimpiai Stadion közönsége, a kalapács 80 méter körül csapódott a földbe; a 79,72 méterrel ismét javított. Majdnem ugyanez történt a következő sorozatban, ekkor 79,46 métert ért el. A többiek továbbra is tisztes távolból követték.

Utolsóra Ziólkowski 76,67-tel visszavette a második helyet, majd ugyanezt tette Zagornij 77,40-nel. Így Pars már Európa-bajnokként lépett dobókörbe, s 77,47-tel zárt. Fölényére jellemző, hogy a 79,72-es legjobbján kívül további négy dobásával is diadalmaskodott volna!
Hét éve a szintén a finn fővárosban rendezett világbajnokságon, ugyancsak esős időben Pars a hetedik helyen végzett. Azóta minden világversenyén előrébb lépett, két éve a barcelonai Eb-n szerzett először érmet - bronzot -, majd tavaly vb-ezüstöt mellé. (A pekingi olimpiai ezüstöt csak virtuálisan és átmenetileg kapta meg a két fehérorosz kalapácsvető doppingolás miatti kizárása, majd felmentése miatt.)
"Nagyon örülök az első felnőtt Európa-bajnoki címemnek, végre sikerült egy olyan érmet szerezni, amelyre igazán büszke lehetek - mondta Pars. - Nehéz volt úgy versenyezni, hogy a mezőnyből hiányzott négy nagy rivális, így nem tudtam igazán pörögni, csak 80 százalékot nyújtani, a 81-82 méterhez pedig 100 százalék kell. Ennek ellenére igyekeztem odatenni magamat, edzésből csináltam meg ezt a versenyt, a bal lábam is éreztem egy kicsit, ennyi hiányzott a 80 méterhez."

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára szintén azt emelte ki, hogy Pars számára nem az Eb volt az év fő versenye. "Krisztiánnal szemben az elvárás az aranyérem volt. Ugyanakkor ha valakiben felmerülne, hogy miért "csak" 79,72 méterrel nyert, jelzem, hogy még a döntő előtt is edzett, mivel az olimpiára készül!"

Pars a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte, a 400-as Deák Nagy Marcell ezüstje és a diszkoszvető Kővágó Zoltán bronza után az arannyal teljes a medálkollekció.

A helsinki atlétikai Eb szombati döntőinek érmesei és a magyarok helyezése:

férfiak:
200 m, Európa-bajnok: Churandy Martina (Hollandia) 20.42, 2. Patrick van Luijk (Hollandia) 20.87, 3. Daniel Talbot (Nagy-Britannia) 20.95
10 000 m, Eb: Polat Kemboi Arikan (Törökország) 28:22.27, 2. Daniele Meucci (Olaszország) 28:22.73, 3. Jevgenyij Ribakov (Oroszország) 28:22.95
hármasugrás, Eb: Fabrizio Donato (Olaszország) 17,63, 2. Sheryf El-Sheryf (Ukrajna) 17,28, 3. Alekszej Capik (Fehéroroszország) 16,97
diszkosz, Eb: Robert Harting (Németország) 68,30, 2. Gerd Kanter (Észtország) 66,53, 3. KŐVÁGÓ ZOLTÁN 66,42
kalapács, Eb: PARS KRISZTIÁN 79.72, 2. Alekszej Zagornyij (Oroszország) 77.40, 3. Szymon Ziolkowski (Lengyelország) 76.67
nők:
200 m, Eb: Marija Rjemjen (Ukrajna) 23.05, 2. Hrisztina Sztuj (Ukrajna) 23,17, 3. Myriam Soumaré (Franciaország) 23.21
100 m gát, Eb: Nevin Yanit (Törökország) 12.81, 2. Alina Talaj (Fehéroroszország) 12.91, 3. Jekatyerina Poplavszkaja (Fehéroroszország) 12.97
3000 m akadály, Eb: Gülcan Mingir (Törökország) 9:32.96, 2. Szvetlana Smidt (Ukrajna) 9:33.03, 3. Antje Möldner-Schmidt (Németország) 9:36.37
rúd, Eb: Jirina Ptacnikova (Csehország) 460, 2. Martina Strutz (Németország) 460, 3. Nikolia Kiriakopulu (Görögország) 460
hétpróba, Eb: Ida Antoinette Nana Djimou (Franciaország) 6544, 2. Ljudmila Joszipenko (Ukrajna) 6387, 3. Laura Ikauniece (Lettország) 6335,...14. FARKAS GYÖRGYI 5874

(Forrás: masz.hu, MTI Fotók: Mérei László)