Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Sportoló portré

A karfiolfülű Macska – 75 éves lett Klinga László

2022. 07. 09.
Megosztás

A birkózás is az egyik sikersportágunk, ahol a kötöttfogás mellé szépen lassan felzárkózott a szabadfogású szakág is. Utóbbi eredménylistáját bővítette a szőnyegen és amellett állva Klinga László is, aki hetvenötödik születésnapját ünnepli.

Klinga László 1947. július 9-én született Mosonszentpéteren, de Budapesten nőtt fel. A Rottenbiller utcai Általános Iskolába járt, ahol testnevelő tanára a Honvéd vízilabdázója, Patyi György volt, aki az élénk kisfiút a birkózás felé terelte. Kezdetben Ökrös József, majd Hoffmann Géza tanította meg neki a szabadfogás rejtelmeit.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Sportoló portré

Budapest, 1972. június 14. Klinga László birkózó (57 kg, szabadfogás), a XX. nyári olimpiára készülõ magyar birkózó válogatott tagja.

MTI, Kovács Gyula

Tehetségére korán felfigyeltek, hiszen már tizennégyéves korában nemzetközi versenyen erősítette a felnőtteket, olyan legendák mellett kapott helyet, mint Varga János. Jutalomból meghívták a válogatott tatai edzőtáborába is, ám reális esélye ekkor még annak nem volt, hogy a 1964-es tokiói olimpiára is kivigyék. A „Macska” becenév is itt ragadt rá, amit az akkor negyedik olimpiájára készülő Polyák Imre adott neki, látva Klinga rendkívüli hajlékonyságát.

Sajnos hiába volt 1968-ban már felnőtt bajnok is, a mexikóvárosi olimpiára sem őt vitte ki a szakvezetés, így az első ötkarikás szőnyegre lépésére a müncheni játékokig kellett várnia. Ott az akkori pontozási rendszernek köszönhetően végül úgy lett harmadik, hogy a vetélytársai egymás elleni meccsei alakították ki a végleges eredményt. Sajnos négy évvel később sem úgy jött ki számára a lépés az ötkarikás játékokon, ahogy tervezte, pedig ekkor már kétszeres Eb-ezüstérmes volt az 57 kg-os súlycsoportban.

A  XX. nyári olimpia Münchenben

München, 1972. szeptember 1. A képen: a szabadfogású birkózás 57 kg-os súlycsoportjának eredményhiedetése: Klinga László átveszi a bronzérmet.

MTI, -

Nem sokkal az olimpia után már edzőként tevékenykedett a szőnyeg mellett, 1978 és 1982 között a válogatott szabadfogású szakágának vezetőjeként is. Ekkoriban nyerte az ágazat az első világbajnoki aranyérmét Kovács István által, és a moszkvai olimpián is szép és csillogó eredmények születtek, így elmondható, hogy sikeres időszak volt ez edzőként is Klinga László számára. Ezután a BVSC színeiben gardírozta a karfiolfülűeket. Innen ment aztán az ’90-es évek első felében Stockholmba, szintén edzőnek, melyet aztán hazatérve is folytatott – többek között – a Budapesti Spartacus utánpótlásánál.

A  XX. nyári olimpia Münchenben

München, 1972. szeptember 1. A képen: a szabadfogású birkózás 57 kg-os súlycsoportjának eredményhiedetése: (b-j) az ezüstérmes amerikai R. Sanders,az olimpiai bajnok japán Yanagida és a bronzérmes Klinga László a gyõzelmi emelvényen.

MTI

A manapság is fiatalos Klinga László nem régiben visszatért müncheni sikerének színhelyére, hiszen részt vett a játékok 50. évfordulója alkalmából szervezett emléktúrán.

Munich photo

A közel 40 fős magyar delegáció a müncheni olimpia 50. évfordulója alkalmából rendezett emléktúrán a bajor fővárosban. A küldöttség tagjai a '72-es játékok érmesei, vezetőjük az olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Bodnár András. Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja is köszöntötte a müncheni Olimpiai Parkban a delegációt; az eseményen részt vett Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, valamint Fábián László, a szervezet főtitkára is.

MOB/Vasvári Ferenc

Kívánunk további jó egészséget és szép emlékeket Klinga Lászlónak, hetvenötödik születésnapja alkalmából!

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Sportoló portré

Budapest, 1972. június 14. Klinga László birkózó, a XX. nyári olimpiára készülõ magyar birkózó keret tagja.

MTI, Kovács Gyula