A Kékszalag díjátadóján a MOB főtitkára

A Kékszalag díjátadóján a MOB főtitkára

2014. 07. 13.
Megosztás

A szombat esti vb-bronzmeccs előtt rendezték az Audi Nagydíjért kiírt tókerülő 46. Kékszalag vitorlásverseny díjkiosztó ünnepségét Balatonfüreden. Az eredményhirdetésen a MOB főtitkára, Szabó Bence is részt vett.

"Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye, a Kékszalag egy komoly, többnapos fesztivállá nőtte ki magát. Méltón ünneplik a szervezők és a résztvevők a nyolcvan esztendős évfordulót. Ha belegondolunk, a több mint félezer hajó legénysége összesen több ezer versenyzőt jelent. Hajónként a kapitány mellett akár öt-tízfős manchaftéria is dolgozhat a sikerért. Ez az érdeklődés és a szervezés tekintetében is komoly teljesítmény. A vitorlázás ma egyszerre versenysport és szabadidősport, mely egyre szélesebb tömegeket mozgat meg Magyarországon. Külön öröm, hogy az utánpótlás is hozza a nemzetközi eredményeket, a közelgő nanjingi ifjúsági olimpiára két versenyzőnk is kvalifikálni tudott Érdi Mária és Vadnai Jonatán személyében" - vélekedett Szabó Bence.

Az idén 80 esztendős vitorlásversenyen nem volt korlátozás, egy- és többtestű vitorlások is résztvehettek, a parton pedig többnapos fesztivél keretében látványos programok várták az érdeklődőket. A verseny rajtját csütörtökön reggel "lőtték el", a díjkiosztó labdarúgó vébé-közvetítés előtti időpontja talán még emelt is az esemény imázsán.

Július 10-én reggel kilenckor több mint félezer hajó rajtolt el a füredi móló előtti vízterületen, hogy teljesítse a Füred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfűred útvonalat. A célbaérkezés időkorlátja szombat reggel 9 óra volt. A reggel jó, később már viharosra fordult szélben 522 hajó vágott neki Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén.

"A Kékszalag több mint egy verseny, az egész Balaton régió ünnepe. Különleges esemény, amelyen a vitorlázást kedvelők éppúgy részt vesznek, mint a profi sportolók. Sok érdeklődőre számítunk, ezért a parton kulturális és gasztronómiai programok is lesznek" - nyilatkozta a verseny előtt Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

A Fifty-Fifty nevő hajó több mint három órával megjavítva saját rekordját, nagy fölénnyel nyerte a versenyt. A Józsa Márton kormányozta kétárbocos katamarán rajt-cél győzelemmel 7 óra 13 perc 57 másodperces idővel lett az abszolút legjobb. A hajó legénysége 2012-ben 10:34 órás idővel ért el új csúcsot, megdöntve akkor a Nemere II 1955 óta élő, 10 óra 40 perces rekordját. Az osztrák Andreas Hagara vezette Naturaqua másodikként, a Nagy R. Attila irányította Team Black Jack harmadikként zárta a 155 kilométeres viadalt.

A vitorlásverseny mellett a parton felállított óriáskivetítőn a brazíliai labdarúgó-világbajnokság bronzmeccsét és döntőjét is végigizgulhatják a Füredre látogatók.

A verseny eredményei ide kattintva megtekinthetők.

(MOB, foto: MTI/Turcsi Gábor)