A kétszeres olimpikon Érdi Mária közel állt az éremszerzéshez a vitorlázó-vb-n

A kétszeres olimpikon Érdi Mária közel állt az éremszerzéshez a vitorlázó-vb-n

2022. 10. 17.
Megosztás


Érdi Mária élete legjobb helyezését érte el a laser radial világbajnokságon. Faldum Gábor második a triatlon-világkupa dél-koreai állomásán. Biztosan halad a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-csoportgyőzelem felé. A férfi asztalitenisz-válogatott bejutott a 2023. évi Európa-bajnokság selejtezőjének második körébe. A MOKSZ Seat Budapest Trophy versenyén Láng Júlia a 4. helyen végzett. Visszafogott magyar szereplés az olimpiai kvalifikációs vb légfegyveres számaiban. Szalontay Sándor a pályakerékpáros vb-n a sprint számban versenyzett.

Vitorlázás. Érdi Mária az ötödik helyen végzett a vitorlázó ILCA6 Laser-világbajnokságon a texasi Galveston-öbölben. A női vb-n 40 nemzet 85 vitorlázója indult az egyszemélyes olimpiai hajóosztályban. A riói és tokiói olimpikon Érdi végig harcban volt a dobogóért, a négy selejtezőfutam után a második helyen került be az aranycsoportba, azaz a legjobbak közé. Ott a további nyolc részverseny során nyert egy futamot, és a vasárnapi zárónapot a harmadik helyről várhatta, végül ötödik lett. Ez Mári eddigi legjobb vb-eredménye, korábban egy nyolcadik hellyel büszkélkedhetett. A 12 futamból a másodikat és hetediket megnyerte, további 4-ben a legjobb 10-ben volt.

"Nagyon jó hét áll mögöttem. Kiegyensúlyozottan, nem kockáztatva vitorláztam, ha hátrébb kerültem, szinte mindig vissza tudtam magam verekedni az elejébe. Olimpia előtt két évvel egy világbajnoki ötödik helyre igazán büszke lehetek, különösen úgy, hogy a tokiói olimpiai aranyérmes Rindom, az ezüstérmes Olsson, a kétszeres világbajnok, olimpiai negyedik Plasschaert és egy ügyes svájci lány, Maud Jayet van csak előttem." - értékelt Érdi Mária.



fotó: pentathlon.org

Triatlon. Faldum Gábor második helyen végzett a triatlonosok világkupa-sorozatának szombati állomásán a dél-koreai Tongjongban. A verseny honlapjának tájékoztatása szerint Faldum 1:45:09 óra alatt teljesítette az olimpiai programban szereplő, 1500 méter úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló rövid távot. A bajaiak triatlonosa húsz másodperccel érkezett célba a győztes amerikai Matthew McElroy (1:44:49) mögött, és hét másodperccel a harmadik brit Samuel Dickinson (1:45:16) előtt. A férfiaknál 65 versenyző indult, 52 fejezte be a viadalt. A 49 tagú női mezőnyben 41 triatlonos ért célba, az egyetlen magyar induló, Bragmayer Zsanett 1:59:50-es eredménnyel a 14. helyen zárt. A nőknél Audrey Merle (1:57:08) révén francia győzelem született, második a német Annika Koch (1:57:31), harmadik a francia Mathilde Gautier (1:57:38) lett.


fotó: mksz.hu

Kézilabda. A magyar férfiválogatott az elmúlt héten megkezdte menetelését a 2024-es Európa-bajnokságra. A válogatott az első találkozóján Érden remek kapusteljesítménnyel, valamint lendületes játékkal tizenhárom góllal győzött a litvánok elleni találkozón. A második fordulóban Grúziába utazott a csapat. A mérkőzés fölényes, 17 gólos magyar győzelmet hozott. A csoport negyedik válogatottja Svájc, akikkel jövő tavasszal mérkőzünk majd.
Az Európa-bajnokságra a csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut ki. Az Európa-bajnokságot 2024. január 10–28. között rendezik 24 válogatott részvételével. A végső győztes olimpiai kvótát kap. Már a torna résztvevője a házigazda Németország, valamint a legutóbbi Eb három dobogósa: Svédország, Spanyolország és Dánia.

Férfi Európa-bajnoki selejtező, 6. csoport

1. forduló
MAGYARORSZÁG-LITVÁNIA 36-23 (20-13)
MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Bodó 4, Bóka 3, Hanusz 2, Hornyák 2, Juhász, Leimeter 4, Ligetvári 3, Lékai 5, Rodriguez 1, Rosta 2, Sipos 1, Sunajko 4 (1), Szita 4, Szöllősi 1.

2. forduló
GRÚZIA-MAGYARORSZÁG 24-41 (11-18)
MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Bodó 6, Bóka 8, Győri 2 (2), Hornyák 1 (1), Ilic 1, Juhász 3, Leimeter, Ligetvári 1, Lékai 3 (2), Rodriguez 2, Rosta 4, Sipos, Szita 6, Szöllősi 4.

A magyar válogatott további programja a selejtezők során:

Március 8./9., szerda/csütörtök: Svájc-Magyarország
Március 11./12., szombat/vasárnap: Magyarország-Svájc
Április 26./27., szerda/csütörtök: Litvánia-Magyarország
Április 30., vasárnap: Magyarország-Grúzia

A 6. selejtezőcsoport állása: 1. Magyarország 4p (+30), 2. Svájc 4p (+2), 3. Litvánia 0p (-14), 4. Grúzia 0p (-18).


Fotó: asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz.
A férfiválogatott az Ormai-csarnokban Ciprus és Svájc ellen is győzött a 2023-as, Malmőben rendezendő csapat Európa-bajnokság selejtezőjének első szakaszában, és továbbjutott a kvalifikáció második fázisába. Majoros Bence a kínai csapat-világbajnokságon hátsérülését szenvedett így kihagyta a játékát. A szövetségi kapitány ezek után az Ecseki Nándor, Lakatos Tamás, Szudi Ádám trióra bízta a szombati duplamérkőzés jelentette feladatot, ahonnan versenyzőink magabiztosan vívták ki a folytatás jogát. A jövő évi második fázis már közvetlenül kvalifikál az Eb-re.

Eredmények:
Magyarország–Ciprus 3:0
Szudi Ádám–Elia 3:0 (6, 3, 3), Lakatos Tamás–Jiangu 3:1 (–5, 12, 4, 7), Ecseki Nándor–Szavva 3:1 (6, 4, –3, 6)

Magyarország–Svájc 3:1
Szudi–Moullet 3:0 (4, 7, 3), Lakatos–Hardmeier 0:3 (–10, –7, –8), Ecseki–Stoll 3:1 (9, 5, –6, 10), Szudi–Hardmeier 3:1 (5, –8, 7, 7)



Fotó: moksz.hu

Műkorcsolya. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Budapest Trophy versenyt a Vasas Jégcentrumban. A legeredményesebben a 2019-es EYOF résztvevő Láng Júlia szerepelt, aki a nők 20 fős mezőnyében a 4. helyen végzett. A többszörös olimpikon Sebestyén Júlia tanítványa a rövidprogram után a második helyen állt, de a kűrben két három fordulatos ugrásában is hibázott, így végül a negyedik lett. A Marija Ignateva/Danyil Szemkó duó is megállta a helyét a jégtáncosok erős és rangos mezőnyében, hiszen a kűrben 2 helyet javítva a 7. helyet szerezte meg.


Fotó: hunshooting.hu

Sportlövészet. Kairóban megkezdődött az olimpiai kvalifikációs világbajnokság a puska és pisztoly versenyszámokban. Minden olimpiai számban négy-négy ötkarikás kvóta talál gazdára. Pénteken a 10 méter légpuska egyéni versenyszámokra került sor. A férfiaknál és a nőknél sem jutott magyar a nyolc közé. Érdekesség, hogy mindkét nem versenyében kereken 630 kör kellett a nyolcas döntőbe jutáshoz a mamutmezőnyökben. A férfiaknál Péni István 19. lett 627.4 körrel, Pekler Zalán 46. (625.3), míg Somogyi Péter 86. (618.3). A nőknél Tarr Vivien 626.2 körrel 49., míg Mészáros Eszter az 51. (625.9), Dénes Eszter a 73. helyen (623.8) végzett. 10 méter légpisztolyban a felnőtteknél Tátrai Miklós 58. lett 573 körrel, a nőknél Major Veronika 563 körrel a 67., míg Sike Renáta 559 körrel a 78. helyen zárt. A válogatott célkitűzése a kiutazás előtt 1 kvóta és 1 vb-érem megszerzése volt az olimpiai számokban. Javítani az eddigi teljesítményen október 21-én az 50m női puska összetett, 22-én a férfi 50m puska és a női 25m pisztoly, 23-án a gyorstüzelő pisztoly versenyszámokban lehetséges.

A 4 olimpiai légfegyveres számban a következő nemzetek szereztek olimpiai kvótát:

férfi puska: Olaszország, India, Kína, Csehország
férfi pisztoly: Kína, Ukrajna, Dél-Korea, Pakisztán
női puska: Kína, Egyesült Államok, Korea, Lengyelország
női pisztoly: Görögország, Kína, Szerbia, Örményország


Fotó: Nemzeti Sport

Kerékpározás. A két év múlva a párizsi olimpia pályaversenyeinek otthont adó Saint-Quentin-en-Yvelines velodromjában rendezik a pályakerékpáros világbajnokságot. A férfi sprinterek kvalifikációjában 35-en indultak. Szalontay Sándor, a vb egyetlen magyar indulója 9.631 másodperces 200 méteres ideje – ez 74.759 km/órás átlagsebességet jelent – a 14. helyre volt elég a vb eredményközlője alapján. Az első négy idő birtokosa közvetlenül a nyolcaddöntőbe jutott, míg az 5–28. helyezettekre kieséses párharc várt a 16 közé jutásért. Szalontayra – aki a müncheni multisport Európa-bajnokságon augusztusban a negyeddöntőig jutott és nyolcadik lett – a 23 éves Martin Cechman várt, aki két éve tagja volt a csapatsprintben Eb-ezüstérmes cseh triónak, a mostani kvalifikációban pedig öt századmásodperccel maradt el Szalontaytól. Kettejük szemtől szembeni párharcában viszont Cechman bizonyult jobbnak, 1 tizeddel előzte meg Szalontayt, akinek ezzel lezárult a szereplése a világbajnokságon.

(MOB-összeállítás; nyitókép: Helen Galli/hunsail.hu)