A kimonóké lesz a főszerep a tokiói olimpián

A kimonóké lesz a főszerep a tokiói olimpián

2018. 04. 20.
Megosztás


Bemutatták az első elkészült kimonót, amit a tokiói olimpián szereplő nemzeteknek készít a japán Choya nevű cég. A projekt ötlete 4 évvel ezelőtt született meg, nem sokkal azután, hogy Tokió városa elnyerte a 2020-as nyári olimpia rendezését Isztambul és Madrid előtt. A cég célja, hogy az összes, várhatóan közel 200 résztvevő ország számára a nemzeti jelképekkel ellátott kimonót készít, ezzel is felhívva a figyelmet a világbékére és népszerűsítve a japán kultúrát.

Az első kimonó, melyet nyilvánosságra hozott a cég, Oroszország számára készült és április 18-án mutatták be a tokiói Orosz Nagykövetségen. A ruhán olyan orosz nemzeti jelképek jelennek meg, mint a híres szovjet műhold, a Szputnyik, mely a Föld első űreszköze, amit a világűrbe juttattak, a szibériai tajga, vagy a Bajkál-tó vidékei. A kimonó része egy tradicionális japán öv, az obi, melyet kiotói kézművesek készítettek, és az értéke megközelíti a 15 ezer eurót.

„Folyamatosan dolgozunk azon, hogy az olimpiáig legyártsuk az összes kimonót a résztvevő országok számára, és hogy ezáltal megmutathassuk ezt a nagyszerű ruhadarabot világszerte mindenkinek” – mondta Yoshimasa Takakura, az ötletet megvalósító cég elnöke. A projekt egyik fő célja, hogy újra fellendítse a kimonógyártást, illetve a ruhadarab népszerűségét az országban, ami a második világháború után beáramló nyugati kulturális hatások eredményeként jelentősen vesztett a népszerűségéből. Takakura hozzátette, hogy már több mint 100 kimonóval elkészültek.

(insidethegames.biz-english.kyodonews.net)