Levai1

Lévai Zoltán is olimpiai kvótát szerzett Párizsra

2024. 05. 10.
Megosztás

Lévai Zoltán megnyerte kvótaosztó mérkőzését a kötöttfogásúak 77 kilós súlycsoportjában a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban, ezzel részvételi jogot szerzett a párizsi játékokra.

Levai2
World Wrestling / Kadir Caliskan

A kötöttfogású 77 kilogrammos Lévai Zoltán, aki csütörtökön egy-egy győztes és vesztes mérkőzés után a vigaszágra került, ahol pénteken zsinórban három összecsapáson is jobbnak bizonyult ellenfeleinél, így kiharcolta a kvótamérkőzésen való részvételt. Zoltán ellenfele az U23-as világbajnok amerikai Kamal Bey volt. A magyar fiú igen taktikusan mérkőzött az amerikai ellen. Ellenfelét kétszer is megintették a találkozón. Lévai az első intésnél egy hatalmasat dobott az amerikain, de nem volt teljesen tökéletes a kivitelezés, így csak egy pontot kapott a bíroktól. Végül 3-0 győzelmet aratott, és Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg), Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65kg) és Nagy Bernadett (női, 76 kg) után megszerezte a magyar birkózó-válogatott negyedik kvótáját a párizsi olimpiára. A további kötöttfogású birkózók, Váncza István, Szőke Alex és Vitek Dárius versenye az első napon véget ért Isztambulban.

A hölgyek közül karnyújtásnyira volt az olimpiai kvótától a női 53 kilogrammos birkózónk, Orsós Sztalvira, ám a bolgár és a kubai legyőzése után az Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes moldovaival már nem bírt a kvóta szempontjából sorsdöntő elődöntőben, így szombaton ismét harcba kell szállnia a párizsi repülőjegyért. Galambos Ramóna (57kg) az Eb-győztes azerit legyőzte, a kétszeres Európa-bajnok orosztól viszont kikapott, azonban szombaton a vigaszágon javíthat, három győzelemre lesz szüksége a párizsi repülőjegyhez.

Lévai Zoltán a 157. sportoló a Magyar Olimpiai Csapatban.