„A következő lépés egyértelműen az olimpiai játékok. Hogy mikor? Esetleg 2024-ben?"

„A következő lépés egyértelműen az olimpiai játékok. Hogy mikor? Esetleg 2024-ben?"

2015. 03. 16.
Megosztás

Fikile Mbalula dél-afrikai sportminiszter szerint az ország „most vagy soha” helyzetben van a 2022-es brit nemzetközösségi játékok rendezésével, ám ennek nyomán újra kell gondolni, hogy készen állhatna-e már 2024-ben az olimpia megrendezésére.

Jelenleg a dél-afrikai Durban városa az egyetlen pályázó a hét év múlva esedékes Brit Nemzetközösségi Játékokra, ám az olimpiarendezés lehetősége is foglalkoztatja a nemzetközi sportközvéleményt. Mivel a 2024-es ötkarikás esemény időben rendkívül közel van a lehetséges durbani játékokhoz, így a kormánynak és a sportvezetésnek hamarosan tanulmányt kellene készítenie, hogy megvalósítható-e a két ilyen egymáshoz közeli eseményre történő pályázat.

„A következő lépés egyértelműen az olimpiai játékok. Hogy mikor? Esetleg 2024-ben? Nem tudom”- mondta Dél-Afrika sportért és rekreációért felelős minisztere, Fikile Mbalula a durbani nemzetközösségi játékok pályázatának megnyitóján Londonban. „Kezünkben van a nemzetközösségi játékok lehetősége, de nincs kizárva, hogy ennek tükrében étvágyunk csak tovább nő az olimpiarendezésre.”

A kanadai Edmonton visszalépését követően Durban az egyetlen pályázó a 2022-es multisport-esemény megrendezésére, melynek házigazdáját ez év szeptember 2-án jelöli ki a Nemzetközösségi Játékok Szövetsége – csak négy héttel azelőtt, hogy a NOB felé jelezni kell a pályázati szándékot a 2024-es olimpiára.

Dél-Afrika döntéshozóinak meg kell vizsgálniuk, hogy az ország képes-e kiállítani a 2022-es nemzetközösségi játékokat csupán két évvel követő olimpiai pályázathoz elengedhetetlen pénzügyi garanciákat.

“Nem biztos, hogy ez a helyzet” – magyarázta a sportminiszter. „Három évvel ezelőtt például számos kihívás miatt nem voltunk abban a pozícióban, hogy pályázhassunk az ötkarikás játékokra, valamint kellett egy kis pihenő a labdarúgó világbajnokság után. Nem akarunk olyan dolgokba belemenni, amiket esetleg nem tudnánk megfelelően kezelni. Jelenleg számunkra a nemzetközösségi játékok kezelhető – amennyiben a következő években úgy látjuk, hogy az olimpiarendezés is megvalósítható, akkor foglalkozunk a kérdéssel. Semmiképp sem szeretnénk külső nyomásra elhamarkodottan dönteni.”

A dél-afrikai sportvezető szerint, még ha nem is az ő vezetése alatt, de az ország biztosan fog olimpiát rendezni a jövőben. „Minden nemzet számára hatalmas öröm egy ilyen mega-esemény, a világon mindenhol vágynak a rendezésre. Számunkra most a nemzetközösségi játékok a legfontosabb – mindkét kezünkkel ebbe a lehetőségbe kapaszkodunk. Egy ez most vagy soha helyzet, melyben előre kell lépnünk, hogy esélyt adjunk a fiataloknak és azoknak, akik az egykor teljesen elszigetelt Dél-Afrikában nőttek fel”- foglalta össze gondolatait Fikile Mbalula.

Az esetleges olimpiai pályázat mindenkor az ország olimpiai bizottságának közreműködésével nyújtható be, ám jelenleg nincsenek egyeztetések a tárgyban.

„Az olimpiai bizottságunk és a kormány most nem tárgyal egy lehetséges ötkarikás pályázatról” – mondta a dél-afrikai olimpiai bizottság elnökségi tagja, egyben Durban 2022 igazgatója, Mark Alexander. „Mindenekelőtt kormányunkkal közösen kellene megvizsgálni az ország lehetőségeit, a megvalósíthatóságot. Ez idáig ilyen tárgyalásokat nem folytattunk. Most számunkra Durban 2022 a legfontosabb, mindent megteszünk, hogy a Nemzetközösségi Játékok Szövetségének bemutatott vállalásainkat teljesíteni tudjuk.”

(hostcity.net)