„A magyar házigazdák megint hozták a jó formájukat Balatonfüreden”

„A magyar házigazdák megint hozták a jó formájukat Balatonfüreden”

2015. 06. 22.
Megosztás

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója nem olyan ember, aki könnyedén mondja ki valamire - például egy világverseny megrendezésének színvonalára -, hogy az elsőrangú. Ezért is kell nagyra értékelni a román sportvezető elismerő szavait, aki az első alkalommal Magyarországon megrendezett FINA/HOSA Nyíltvízi Világkupa-forduló után - távolról sem tiszteletkört futva - nyilatkozott a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

„Sportnyelven szólva azt mondhatom, hogy a Magyar Úszó Szövetség, Gyárfás Tamás elnök úr és munkatársai, velük együtt Balatonfüred városának vezetői és az ott élő polgárok ezúttal is hozták a jó formájukat. Azért hangsúlyozom, hogy ezúttal is, mert tavaly szeptemberben az ugyanitt lebonyolított junior világbajnokságon is példamutató teljesítménnyel rukkoltak ki. Akkor még azt is méltatnom kellett, hogy beugró házigazdaként nagyon rövid idő alatt készültek fel a versenyzők, a nézők, nem utolsó sorban pedig a nemzetközi sajtó képviselőinek a kiszolgálására. Ezeket a gesztusokat, de úgy is fogalmazhatok, hogy bravúrokat, a sportágunk nagy családja nem szokta elfelejteni” – hangsúlyozta Cornel Marculescu.

A FINA vezérkarának egyik legtapasztaltabb és legtekintélyesebb, idén 74 esztendős tagja – egykori vízilabdázó olimpikon - néhány nappal ezelőtt maga is részt vett a Dagály strand szomszédságában felépülő új uszoda alapkőletételénél, ahol alkalma volt szót váltani Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a pályázat elindításának napjától szívügyének tekinti a 2021-re tervezett, de Mexikó visszalépése után, négy évvel korábbra került nagy eseményt. A FINA ügyvezetője akkor elhangzott szavait megerősítve, most Balatonfüreden is úgy fogalmazott, hogy Magyarország sporttörténete legnagyobb eseményének fog otthont adni, ehhez mérten viszont minden eddiginél nagyobb odaadásra, koordinációra, és erős összefogásra lesz szükség. Az elkövetkező két esztendőnek a szervezők és a FINA között kialakult jó együttműködés jegyében kell eltelnie – hangoztatta.

„Miniszterelnök úr kezet fogott velem, és megígérte, hogy minden építkezés és fejlesztés időben meg fog megvalósulni. Ennél erősebb garanciát nem is kaphattam - kaphattunk - volna. Az eddig Magyarországon megrendezett nemzetközi úszó- és vízilabda-eseményeken már meggyőződhettünk arról, hogy magyar barátaink nem ismerik azokat a szavakat, hogy lehetetlen és soha.”

A Magyar Úszás Napja rendezvénysorozat másnapján, hétfőn kétfordulós munkaértekezlet kezdődik a Parlamentben, amelynek házigazdája Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a 2017-es világbajnokság fővédnöke. Ezt az alkalmat megragadva - 735 nappal a budapesti és balatonfüredi vizes VB rajtja előtt - a FINA Cornel Marculescu vezette öttagú küldöttségének szakértői, valamint az előkészítés magyar kulcsszereplői a szervezés szinte minden területét, így a versenyrendezés, technika és kommunikáció, marketing, logisztika, televízió és média, szállás és vendéglátás igényeit és lehetőségeit áttekintve kezdenek hozzá a megvalósítás feladatainak összegzéséhez, valamint a határidők kijelöléséhez. A főváros vezetője mellett jelen lesz a munkaértekezleten a szervező bizottságot vezető Gyárfás Tamás és Kósa Lajos, valamint más szakértőkkel együtt Fürjes Balázs fejlesztési kormánybiztos.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: MÚSZ/Szaka József)