„A magyar nemzet büszke lehet a sportolóira”

„A magyar nemzet büszke lehet a sportolóira”

2016. 11. 30.
Megosztás


Díszvacsorával egybekötött sajtótájékoztatón köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az 1956-os, az 1976-os és az 1996-os ötkarikás játékok érmes magyar sportolóit.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntötte a megjelenteket. „Jeles alkalom ez a mai, azokra a hősökre emlékezünk, akik az 1956-os, az 1976-os és az 1996-os olimpiákon sikeresek voltak. Fantasztikus pillanatokkal kápráztatták el az embereket – méltatta az olimpikonokat Borkai Zsolt. – '56-ban a forradalom szele lengte körül az ötkarikás játékokat, melyen 67 nemzet vett részt, a legsikeresebb Keleti Ágnes volt, de a női szercsapat is bajnok lett, de említhetném Papp Lászlót is. 1976-ban már 92 ország delegált sportolókat, Magyarország a 10. lett az éremtáblázaton, nem mellékesen a zászlót Kamuti Jenő vitte. 1996-ban 197 nemzet között lettünk tizenkettedikek, emlékezetes maradt többek között Egerszegi Krisztina címvédése, vagy Czene Attila egyes pályán nyert aranyérme.”

A MOB elnöke hozzátette: a magyar nemzet büszke lehet a sportolókra, akik kiválóan szerepeltek az olimpiákon és a nagy világversenyeken egyaránt. „Az egyéni sportolóknak nagyon sokat segített a család, egyedül képtelenség elérni ilyen sikereket. A csapatoknál a társak egymásért küzdenek, és pont ez a küzdőszellem jogosít fel minket arra, hogy ma itt lehetünk. Köszönöm, hogy elfogadtátok a meghívásunkat, áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok mindannyiótoknak.”

Kronológiai sorrendben haladva elsőként az 1956-os olimpiai hősöket köszöntötték, a Magyar Olimpiai Bizottság a tiszteletükre készített kisfilmet vetítette le a nagyközönségnek. A melbourne-i nehézségekről Köteles Erzsébet, az aranyérmet nyerő női kéziszercsapat tagja mesélt. „A kinti magyarok nagy lelkesedéssel fogadtak minket, felajánlották a segítségüket. December hetedikén volt a mi versenyünk, de aznap reggelre eltűnt Tass Olga kéziszere. A csapatvezetőnk, Vali néni ezt szóról szóra elmondta a zsűrinek, ami elfogadta, megcsinálhattuk a gyakorlatot. Ráadásul háromszor is, mivel a viadal védnöke késve érkezett meg, és mindenképpen meg akarta nézni a gyakorlatunkat. Így is lett, és végül minket hirdettek ki győztesként.”

Császári Attila, az adidas Budapest Kft. Sport Marketing Igazgatója átadta a jelenlévő '56-os bajnokoknak a névre szóló adidas pólókat, így Hámori Jenőét és Bolvári Antalét. A megemlékezésen részt vett többek között Sákovicsné Dömölky Lídia, Tass Olga, Keleti Ágnes, Mohácsi Ferenc és Marosi József.

Időrendben haladva ezután következett az 1976-os montreali játékokról szóló megemlékezés, amelyre az olimpiai bajnok tornász, Magyar Zoltán emlékezett vissza.

„Nagyon sok esélyes volt az olimpiámon, de nehezen indult, nem jöttek az aranyak sokáig – így Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Magyar Torna Szövetség elnöke. – A sportvezetők mondták a szerenkénti döntő előtt, hogy remélik, én megtöröm a jeget. Mondanom sem kell, mekkora nyomást tett ez rám. De végül sikerült, aztán jöttek a többiek is. Sokaknak pechük volt, többen az aranyérem és a dobogó közelében voltak, de épphogy lemaradtak róla, nem sikerült jól nekik a formaidőzítés.”

A '76-os bajnokok közül Magyar Zoltán mellett Horkai György és Szívós István vette át a névre szóló adidas pólót. Az ünnepségen ott volt továbbá Wichmann Tamás, Bóbis Ildikó, Rejtő Ildikó, Maracskó Tibor, Sasics Szvetiszlav, Maros Magda, valamint a női röplabda- és kézilabdacsapat tagjai.

Végül, de nem utolsó sorban az 1996-os atlantai játékokra tekintettek vissza, az ökölvívó bajnok, Kovács István emlékeztetett arra, hogy sokan az 1896-os játékok centenáriuma miatt athéni olimpiát szerettek volna, ehelyett a tengerentúlra kellett utazniuk. Ez azonban nem volt problémamentes, mivel a robbantás kissé beárnyékolta az eseményeket, magyar sérült azonban nem volt. Az ötkarikás bajnok hozzátette: barátságok szövődtek Atlantában, győzelme mai napig meghatározó számára a mindennapokban is.

Dombi Tibor, a '96-os olimpián résztvevő labdarúgó-válogatott középpályása kihangsúlyozta: 1972 után nekik sikerült először kvalifikálni az ötkarikás játékokra, ami a selejtező-sorozat minden mérkőzése előtt elhangzott az öltözőben, emiatt nagyon izgultak a találkozók előtt. De ahogy tartja a mondás, teher alatt nő a pálma, így Dombiék kijutottak Atlantában, ami – ahogy fogalmazott – jutalom volt a számukra. A megemlékezésen ott volt az 1996-os olimpiai válogatott több tagja, az aranyérmes kajakos, Kőbán Rita, Martinek János olimpiai bajnok öttusázó, valamint az Atlantában bronzérmes, 2000-ben aranyérmes úszó, Kovács Ágnes is.

A díszvacsorán – melyet a Forgatag tánccsoport színes bemutatója zárt le – ott volt Schmitt Pál NOB-tag, a MOB tiszteletbeli elnöke, Bartha Csaba MOB-főtitkár.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)