A magyar sport az olimpiász első esztendejében is igen jól teljesített

A magyar sport az olimpiász első esztendejében is igen jól teljesített

2013. 12. 10.
Megosztás

A VB pontversenyben: kajak-kenu - úszás 46-45 - Az egyesületek között újra a
Vasas az élen.

Az olimpiai sportágakban idén megrendezett világ- és Európa-bajnokságok eredményei egyértelműen azt bizonyítják, hogy egy évvel London után, illetve hárommal a 2016-os nyári játékok előtt a magyar sport képviselői ismét kitettek magukért. Az olimpiász, azaz a két olimpia közötti időszak első esztendejében összesen 152 VB, illetve 158 EB ponttal gazdagodott a magyar sport, aminél jobb összteljesítménnyel 2000 óta csupán két alkalommal, 2001-ben és 2005-ben sikerült az ideinél is jobbal kirukkolni.

"Figyelemre méltó, hogy szűk másfél évtized leforgása alatt háromszor is, még pedig a Sydneyben, az Athénban és a Londonban megrendezett ötkarikás versenyeket követő esztendőben is egymást múlták felül a magyar sport világbajnoki szereplői. Közülük 2013-ban az Európa-bajnoki, valamint a világbajnoki összevetésből is a kajakozók és kenuzók kerültek ki elsőként, megelőzve az előbbi rangsorban a vívókat, utóbbiban pedig az úszókat"- tájékoztatta Medvegy Iván, a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai főmunkatársa a Telekom Sporthír Szolgálatot.

A szakember által készített statisztikai táblázatok arra is rávilágítanak, hogy a világbajnoki pontszerzésben sokáig élenjáró, 2005 és 2011 között hatszor is élenjáró Bp. Honvéd idén csak a harmadik helyet tudta megszerezni, a hosszú idő után újra listavezető Vasas SC és az "ezüstérmes" UTE mögött.

" A sorrendhez tartozik, hogy a Honvéd hegemóniáját megtörő Vasas olyan "nyerő" versenyzőket igazolt le, mint az úszásban jeleskedő Hosszú Katinkát, valamint a kajak-kenu sportban magasan jegyzett Kulifai Tamást, Paumann Dánielt és Tóth Tamást, de a második helyezett UTE is látványosan és eredményesen erősített, amikor megállapodott a Gyurta fivérekkel, és otthont adott a jelenlegi első számú kajakozó nőnek, Kozák Danutának. A Honvéd mindezt tétlenül szemlélte..."

A világbajnoki pontok megszerzésében idén is a kajak-kenu és az úszás futott nagy versenyt, és hogy milyen szoros volt a befutó, azt az is bizonyítja, hogy az összesítésben csupán egy pont döntött az előbbi javára. Így alakult ki az idei kajak-kenu - úszás 46-45-ös "eredmény". Ez a két sportág hozta 2013-ban a világbajnoki pontok 59.87 százalékát (!), de hozzá kell fűzni, hogy két olyan riválisról van szó, amelyek jóval bőségesebb versenyprogramban vehetnek részt a VB-ken, mint például az idei harmadik helyezett birkózás és a negyedik helyre került vívás, amelyek idén VB házigazdák lehettek. A rangsor csak azzal a kiegészítéssel igazán hiteles, ha hozzátesszük, hogy a férfi tornán aranyérmet kiharcoló, a nők versengésében pedig a dobogó harmadik fokág jutó magyar vízilabdázók a VB-n csak egy-egy lehetőséget kaptak, igaz, azzal éltek is. Kevesebb jót lehet elmondani az idei világbajnokságokon a várakozástól elmaradó cselgáncsozókról és öttusázókról.

Az olimpiász következő esztendeje, az úgynevezett "félidő" újabb kihívások elé állítja a magyar sport legjobbjait. A 2014-es esztendő ugyanakkor mérföldkövet és húsz éves évfordulót jelent az egyetemes magyar sport elkötelezett támogatójának, a Telekomnak a történetében, amely 1994-ben állt a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Csapat mellé, s jelenleg - egészen 2016-ig - a MOB Platina fokozatú segítőtársa.

(Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter)