„A mai napig rémálmaim vannak”

„A mai napig rémálmaim vannak”

2014. 06. 08.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Kiemelt Edző Programjában részt vevő szakembereket bemutató sorozatunk legújabb részében Hajdu Jánossal beszélgettünk.

Az Elektromosnál játékosként és edzőként egyaránt megfordult, utóbbi minőségében a Magyar Kupát is megnyerte az együttessel, amiről a mai napig hatalmas büszkeséggel beszél, megemlítve, hogy egy irgalmatlanul erős Veszprémet sikerült térdre kényszeríteni. A Közel-Keleten több együttest irányított, Szaúd-Arábiában és Kuvaitban is letette a névjegyét.

A közelmúltban a magyar női válogatottnál is betöltötte a pozíciót, de ettől a kihívástól maga is szívesen eltekintett volna: Karl Erik Böhn halálos betegsége miatt az MKSZ elnökségének a felkérésére ült le ismételten a padra. Tanárként kilenc évet töltött a Magyar Testnevelési Egyetemen, 2012-ben pedig az Eszterházy Károly Főiskola docense lett.

A Kiemelt Edző Programot szenzációs újításnak tartja, és emellett úgy látja, számos további intézkedés azt segíti elő, hogy a magyar sport az eredményeihez illő bánásmódban részesüljön.


– Nyert Bajnokok Ligáját Ázsiában, Magyar Kupát idehaza, a négy közé vezette a magyar női válogatottat a 2008-as olimpián – mire gondol vissza legszívesebben eddigi pályafutásából?
– A Magyar Kupa-győzelmet hatalmas sikerként éltem meg, az Elektromossal ugyanis egy hihetetlenül erős, válogatott játékosokkal teletűzdelt Veszprémet sikerült legyőzni a döntőben. Azt is óriási fegyverténynek tartom, hogy az U19-es női válogatottal ezüstérmet szereztünk a dániai Eb-n, csak az oroszok tudtak minket megállítani a fináléban. Biztos vagyok benne, hogy ezek közül a lányok közül rövidesen többen is maradandót alkotnak a felnőtt válogatottban.

– Van olyan mérkőzés, amely még most is kísérti?
– A mai napig rémálmaim vannak a 2008-as olimpiai elődöntőről, néha verejtékben úszva riadok fel éjszaka – képtelen vagyok túltenni magam a történteken. Ami szerencsétlenség történhet egy csapattal, az ezen a mérkőzésen velünk megtörtént. A BL akkori gólkirálya, Tóth Timi betegség miatt nem tudott százszázalékos teljesítményt nyújtani, Vérten Orsi a meccs tizedik percében bokasérülés miatt vált ki a játékból, Görbicz Anitát pedig égési sérülése hátráltatta a játékban. A bronzért is hatalmasat küzdöttünk, sajnos mindhiába, pedig a lányok hatalmas akaraterőről tettek tanúbizonyságot. Az orosz játékvezetők ráadásul egyszerűen elcsalták a meccset, egészen szemérmetlenül fújtak az orosz játékvezetők. Olyan előzmények után kész csoda, hogy annyira oda tudták tenni magukat. Ez a csapat érmet érdemelt volna az olimpián!



– A következő olimpiára kijutni sem lesz gyerekjáték. Mennyit segíthet, hogy decemberben – Horvátországgal közösen – Magyarország rendezi az Európa-bajnokságot?
– Nagyon sok múlik az on a tornán. Ha netán sikerülne megnyerni, azzal meg is váltanánk a riói repjegyet, és mivel kényszerű okok miatt még a közelmúltban is én edzettem a csapatot, fel tudom mérni, mire lehetünk képesek. Nagyjából harminchárom százalék esélyt adok az aranyéremre, ami nem túlzottan sok, de nem is kevés.

– És mi vár ránk, ha az Eb-t nem sikerül behúzni?
– Megjósolhatatlan. Utána is adódna több lehetőségünk a kvalifikációra, de erős és kiszámíthatatlan a mezőny, semmit sem adnak ingyen, és rengeteg mindennek klappolnia kell ahhoz, hogy kvótát szerezzünk Brazíliába. Ha az előző egy-két nagy tornát nézem, számos negatív és pozitív meglepetés született, ezért sem szabad bármit kinyilatkoztatni azt illetően, melyik együttes hol tart majd fél-egy-másfél év múlva.

– Mennyiben növeli az esélyeinket a Kiemelt Edző Program elindítása?
– Hatalmas lehetőség ez a magyar sportnak, szenzációs újításnak tartom. A közelmúltban számos olyan kormányzati intézkedés történt, amely jelentősen javítja a lehetőségeinket, ebbe a sorba illeszkedik ez a program is. Biztos megélhetést teremt a bekerülő edzőknek, akiknek immár tényleg csak a szakmai munkára kell összpontosítaniuk. Mindig emlékezzünk arra, egy-egy sportsiker mekkora örömet szokott okozni az egész országnak, igazi sportnagyhatalom vagyunk, ennek alátámasztására elegendő rápillantani az olimpiai éremtáblázatra, esetleg kiszámolni, hogy az ország lélekszámához viszonyítva hogyan teljesítünk a játékokon. Egészen parádés a mérleg. A Kiemelt Edző Program sokat segít abban, hogy ez így is maradjon.


HAJDU JÁNOS - NÉVJEGY:
Születési hely, idő: Budapest, 1953.november 21.
Magasság, testsúly: 186 cm, 100 kg
Iskolai végzettség: főiskola (Egri Főiskola, testnevelésbiológia, Testnevelési Főiskola, szakedző, testnevelőtanár)
Edzői minősítés: szakedző
Kitüntetések, díjak: európai mesteredző (2000),
Magyar Köztársasági ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat, 2008)
Mire a legbüszkébb: négy unokájára
Hobbi: zene (gitár, dob)
Klubjai sportolóként: Elektromos, Budakalász, Eger, TFSE
Edzői pályafutása: Budakalász (férfi), TFSE (férfi), Pemü Honvéd (férfi), ifjúsági válogatott szövetségi edző (férfi), Újpesti Dózsa (férfi), El-Száhel (kuvaiti – férfi), Pemü Honvéd (férfi), Elektromos (férfi), junior válogatott szövetségi edző (férfi), Szolnok (férfi), al-Halidzs (szaúd-arábiai – férfi), Elektromos (férfi), al-Ahli (szaúd-arábiai – férfi), felnőtt válogatott szövetségi kapitány (férfi), al-Kadszia (kuvaiti – férfi), Vác (női), al-Kadszia (kuvaiti – férfi), szakmai igazgató (Magyar Kézilabda Szövetség), junior válogatott szövetségi edző (női), felnőtt válogatott szövetségi kapitány (női), felnőtt válogatott szövetségi kapitány (férfi), arab emírségekbeli felnőtt válogatott szövetségi kapitány (férfi), junior válogatott szövetségi edző (női), Nemzeti Kézilabda Akadémia (edző), felnőtt válogatott megbízott szövetségi kapitány (női)
Eredményei: 2004. olimpia: 4. férfiválogatott, 2008. olimpia: 4. női válogatott, 2009. vb: 6. férfiválogatott, 2013. vb: 8. női válogatott, Magyar Kupa-győztes (Elektromos, férfi 1997), Ázsiai Bajnokok, Ligája-győztes (al-Kadszia, férfi 2006), Magyar Kupa-bronzérmes, (Vác, női 2003)


(czo)