„A Mátraházi Edzőtábor újra a magyar sport fellegvára lesz”

„A Mátraházi Edzőtábor újra a magyar sport fellegvára lesz”

2015. 03. 10.
Megosztás

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára örömmel számolt be arról, hogy a célegyenes felé közeledik a számára (is) oly kedves Mátraházi Edzőtábor felújítása.

A legendás „magaslati edzőtábor” 1969-ben nyílt meg a Kékestetőre vezető út mellett. Az évtizedek során mintegy húsz sportág, főként a vívás, a judo és a birkózás legjobbjai alapozták meg sikereiket Mátraházán.

Az épületek állaga időközben jelentősen leromlott, olyannyira, hogy azokat sportolóink nem is használhatták az előző dekádban. A Nemzeti Sportközpontok 2014 májusában kezdett bele az edzőtábor átépítésébe, és a közel 800 millió forintos beruházás részeként a komplexum külső megjelenésében is megújul. A tervezők a legmodernebb kor elvárásait vették figyelembe, amiről hónapokon belül személyesen is meggyőződhetnek a magyar sport kiválóságai.

Szabó Bencét rengeteg emlék fűzi a létesítményhez, és az új edzőtábor bejárásakor meggyőződött róla: Mátraháza – Tata és Dunavarsány mellett – ismét a magyar sport fellegvára lesz.

„Versenyzőként megszámlálhatatlan edzőtáborban vettem itt részt, és bizony kőkemények voltak! Balczó Andrásnak nagy tisztelője vagyok, amikor viszont a róla elnevezett kört kellett teljesíteni már sokadszorra – hát nem mindig a legpozitívabb szövegkörnyezetben emlegettem” – idézte fel a múltat azt követően, hogy Tóth Dénes, az edzőtábor vezetője végigkalauzolta az épülő-szépülő komplexumon.

„Emlékszem, az 1988-as olimpiára is itt készültem, de a verejtéknek és könnycseppeknek meglett az eredményük: a dobogó legtetején hallgathattam a magyar himnuszt Szöulban. A magyar sport nagyon sokat, olimpiai és világbajnoki érmet tömkelegét köszönheti Mátraházának.”

Szabó Bence kiemelte: amellett, hogy a létesítmény felszereltségében kifogástalan volt, a festői, nyugodt környezet és a barátságos személyzet, élén Csetényi Csaba igazgatóval szintén hozzájárult ahhoz, hogy a sportolók figyelmét semmi se vonja el a feladatukról.

A kétszeres olimpiai bajnok egykori kardvívónak nincs kétsége afelől, hogy jelenlegi és leendő klasszisaink örömmel veszik majd birtokba az edzőközpontot.

„Új csarnok, nagyobb edzőterem, 300 méteres modern burkolatú futópálya, élőfüves futballpálya és két kisebb multifunkciós pálya – mind-mind azt szolgálják, hogy a sportolók, edzői stábok a legmagasabb színvonalon végezhessék a munkájukat.”

Mondani sem kell, a rekreáció ugyancsak biztosított lesz szaunával, pezsgőfürdővel, orvosi és masszázsszobával, de valamennyi helyiség megújul. Az A, B és C épületben összesen több mint 40 kétágyas szobát használhatnak a versenyzők és edzőik, közülük több mozgássérült sportolók fogadására is alkalmas lesz. A csapatmegbeszélésekhez és az ünnepléshez szükséges termek is rendelkezésre állnak majd, a konyha és az étterem pedig 100 fő igényeit tudja kiszolgálni. Ennek kapcsán a MOB főtitkára felelevenítette:

„A nagy győzelmek után rendszerint visszatértünk Mátraházára, és a szövetség szervezésében együtt ünnepeltünk az ottani vezetőkkel és alkalmazottakkal. Ma is nagyszerű érzés visszagondolni azokra az időkre.”

Szabó Bencének volt miért fogadnia a gratulációkat. A teljesség igénye nélkül: 1988-ban Szöulban, majd négy évvel később Barcelonában szerzett olimpiai aranyérmet, Budapesten (1991) és Essenben (1993) pedig világbajnoki címet nyert. Emellett kétszeres Európa-bajnoknak vallhatja magát: 1991-ben Bécsben úgy egyéniben, mint csapatban felért a csúcsra.

(MOB/czo, fotó: MOB)