A MOB hagyományőrzői is készülnek az I. Világháború emlékére meghirdetett konferenciára

A MOB hagyományőrzői is készülnek az I. Világháború emlékére meghirdetett konferenciára

2015. 04. 01.
Megosztás

Dr. Gémesi György elnökletével, a MOB elnökségi tagjának, Gödöllő polgármesterének vezetésével ülésezett a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottsága, mely a szervezet egyik legnépesebb bizottsága, tagjai közt több olimpiai bajnokkal.

A napirendek elfogadása után kooptálásra került sor. Szilvás Zoltán felmentését kérte, helyette Fehér Ferenc került a bizottságba, amelynek napi munkáiban Sákovicsné Dömölky Lídia és dr. Ságiné Rejtő Ildikó olimpiai bajnokok példás szorgalommal vesznek részt.

Győr Béla a hagyományőrző munkacsoport vezetője a 2014. évi elvégzett munkáról számolt be. Ebben a csapatban Varga János olimpiai bajnok és felesége valamennyi rendezvényen jelen van, Halász János kosárlabdázó olimpikon Szentendréről csatlakozik a csapathoz. Az elmúlt évben 21 alkalommal vándoroltak az ország temetőibe olimpiai bajnokok sírjához.

Balássy László – az olimpiai ereklyéket gyűjtő csoport vezetője – az elmúlt évi sikeres nemzetközi találkozó kapcsán ismét Gödöllőn, a Királyi Kastély lovagtermébe tervezett rendezvényről szólt. A meghívókat Dragoner Ildikó készíti elő és küldi el az érdekelteknek. Dr. Gémesi György elnök javasolta, hogy a gödöllői iskolák tanulói és a városi szervezetek is kapjanak meghívást az idei rendezvényre.


Kurdics Sándor a bélyeggyűjtő csoport vezetője a korábban MOB által megjelentetett „OLIMPIAFILA” újraélesztését szorgalmazta. Az utolsó kiadott példány a NOB ezüstérmét nyerte el a nemzetközi kiállításon. A MOA vándorgyűlésein továbbra is vállalnak kiállításokat, valamint ifjúsági kiállítókat toboroznak.

Magyar László a Ceglédi Sportmúzeum vezetője elmondta, hogy 23 ceglédi élsportoló hagyatékát gyűjtötték össze. Legértékesebb anyaguk Szondy István olimpiai bajnok teljes éremgyűjteménye. Az is kiderült, 14 kiadványban népszerűsítették munkájukat. Legújabb kiadványuk „Cegléd sportmúltja” címmel jelent meg. A város sportgáláját 13 alkalommal rendezték meg. Nagyobb figyelmet kér a vidéki hagyományőrző és gyűjtő munkát végző csapatokra.

Szigeti Csaba bejelentette, hogy május 8-án Békéscsabán rendeznek nemzetközi konferenciát az I. Világháborúban elesett sportolók tiszteletére, amelyhez kiállítást is terveznek a Magyar Sportmúzeummal és a Hadtörténeti Múzeummal közösen.

Dr. Géczi István olimpiai ezüstérmes labdarúgó elmondta, a XV. kerületben évekkel ezelőtt létrehozta a kerületi olimpikonok gyűjteményét, amely az utóbbi években zárva volt. Bernecebarátiban Szokolyi Alajos bronzérmes atléta relikviái állandóan láthatók, elsősorban az ott táborozó diákok látogatják.

Tar László felvetette Csik Tibor olimpiai bajnok hamvainak hazahozatalát Sydney-ből. Varga Gabriella hozzátette, hogy Jászberény polgármestere biztosítja a temetői elhelyezést.

Veres Vince felhívta a figyelmet a május 6-ai Magyar Sport Napjára, amikor koszorúzásra is sor kerül.

A MOA főtitkára, dr. Jakabházyné Mező Mária felolvasta a Nemzeti Kegyeleti Bizottság levelét, miszerint Kolonics György és Móna István sírját a Farkasréti temetőben védetté nyilvánították.

(MOB)