A névadó, Lemhényi Dezső szellemében

A névadó, Lemhényi Dezső szellemében

2012. 12. 09.
Megosztás

Névadójukra, az Olimpiai Bajnokok Klubja és a Mező Ferenc alapítvány alapító elnökére emlékeztek Sashalmon, a Lemhényi Dezső általános iskolában.

„Szeretnénk méltók lenni névadónkhoz, a sport áll a középpontban,de egyben sokoldalúságra neveljük tanulóinkat..” – hangozatta Dienes Anna az iskolát rendkívüli odaadással és szakértelemmel vezető igazgatónő.

Minderről rövid tájékoztatással is szolgált. Az iskola 289 diákja számára a délelőtti tanórák mellett késő délutánig különféle foglalkozásokat, köröket szerveznek. A két nyelvű iskolában az alsó osztályokban heti három, a felsőkben heti kilenc órán angolul folyik az oktatás. Nemcsak az első és ötödik osztályban vezették be a mindennapos kötelező testnevelést, hanem minden osztályban heti 3 + 2 óra sport szerepel a tanrendben. Mindezt az is segítette, hogy a TESCO üzletlánc pályázatát elnyerve az iskola udvarát 5.7 milliós költséggel valósággal ujjá varázsolhatták.

Egyébként közel ötven fiatal különböző szakosztályok képviseletében versenyez, tizenhatan közülük a korosztályos kerületi,fővárosi és országos viadalokon dobogós helyezést szereztek. Legsikeresebb fiataljuk a 2./ A osztályos Pálvölgyi Levente, aki hat érmet is nyert a futó versenyeken. A sokoldalú érdeklődés bizonyítékaként a diákok az atlétikától kezdve a víváson át a kézilabdáig 11 különböző sportágban voltak sikeresek.

A 6./ A osztályos Molnár Attila tagja volt az UTE serdűlő jégkorong bajnokcsapatának. A komplex nevelésre való törekvés eredményeként a diákok egyharmada tagja az iskola nemzetközi vetélkedőre készülő ének karának, grafikai és rajz szakkör működik, arról nem is beszélve, hogy a Lemhényisek a világ legjobb sakkozója, Polgár Judit által patronált az iskolai sakkozásban is az úttörők közé tartoznak, s rövidesen megkezdődik a pénzügyi alapismeretek oktatása is. Ez a komplex nevelésre való törekvés valósággal mágnesként vonzza a kerültek fiataljait, s a tantestület joggal büszke arra, hogy az ősszel csaknem ötszöri túljelentkezés után kétszer 30 fős első osztály indult.

A tornateremben rendezett ünnepségen azután bemutatkozott az ének kar, népdalok után vastaps kísérte az angolul előadott „We are the world” kezdetű ismert angol számot. Karcsú lányok látványos rg gyakorlatait, majd a svéd szekrényeken ügyességüket bizonyító tornászok rögtönzött bemutatóját követve Fábián László, az Olimpiai Bajnokok Klubja elnökhelyettese köszöntötte az ünneplő diáksereget.

„Igazán nagy örömmel tapasztaljuk, hogy méltók vagytok névadótokra, a magyar sort egyik kiemelkedő egyéniségére. – mondta többi között.
– A sportoljatok, mozogjatok továbbra is ilyen lelkesen és rendszeresen de mellette törekedjetek sokoldalúságra, tanuljatok szorgalmasan és egyszer majd bizonyára nagyon büszkék lesztek arra, hogy ide, a Lemhényi iskola tanulói voltatok.

Fodor Endre, egykori olimpikon, az Athénben szerepelt kardvívó,a City Bank egyik fiókjának vezetője vette át a szót. Bejelentését nagy taps fogadta, hiszen közölt, hogy a pénzintézet 720 ezer forint értékű berendezéssel, felszereléssel segíti az iskolában rövidesen induló pénzügyű képzést.

- Köszönöm, nagyon köszönöm ezt az ünnepséget. Sportoljatok, tanuljatok továbbra is szegény férjem szellemiségét követve… Büszke vagyok rátok – mondta kissé elérzékenyülve Tass Olga olimpiai bajnoknő és hozzátette, hogy karácsonyi ajándékként százezer forintot ajánl fel az iskolai úszás oktatás költségeinek fedezésére.

A bensőséges, szívet-lelket melengető megemlékezés a 95 éve született Lemhényi Dezső mellszobrának koszorúzásával fejeződött be. Az egyes osztályok kiválasztott képviselői egy-egy csokor virággal áldoztak névadójuk emlékének, az Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében Fábián László, Novák Dezső és Konrád Ferenc aranyérmes, az Olimpiai Akadémia nevében Jakabházyné Mező Mária főtitkár koszorúzott.

(Fotó: Váradi András)